Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Norgessjef i Lunar, Eilin Schjetne og kommunikasjonssjef Frode Riis Andersen er ferdige i den danske utfordrerbanken.
Det er den foreløpig kjente konsekvensen av beskjeden banken kom med rett før jul – at 50 personer i konsernet måtte forlate selskapet. FinShift har ikke klart å finne ut om flere av de rundt 25 ansatte i Oslo er berørt.
Annonse
Annonse
«Det er dessverre et nødvendig skritt for å styrke forretningen og bli mer profitable. For et vekstkonsern som Lunar er det ikke nok å vokse raskt. Vi skal også øke inntektene og være mer effektive», skrev gründer og toppsjef Ken Villum Klausen i en kommentar til danske FinansWatch, etter at beskjeden ble kom i desember.
Ifølge selskapet fører endringene til «en ny organisasjonsmodell som innebærer større grad av sentralisering.» Med andre ord, selskapet hadde ikke lenger råd til å ha en sjef og en kommunikasjonsavdeling i Norge.
Tiltakene skal dog ikke påvirke verken tjenestetilbud eller kundeservice i det norske markedet.
Adnuntius-ad. Hidden in the editor.Format: "Midtbanner_Desktop_Article", size: 1100x400.
Annonse
Hvorfor er dette interessant?
Det er godt under et år siden Lunar og Ken Villum Klausen fortsatt var skikkelig på offensiven i Norge og Norden.
Annonse
I begynnelsen av mars hentet selskapet i underkant av 700 millioner kroner i en utvidet serie D-runde.
– Ny tilførsel av kapital gjør oss i stand til å holde farten oppe i vår nordiske ekspansjon, sa Klausen i en pressemelding.
Annonse
To uker senere presentere han planene på å kjøpe Instabank for 1,29 milliarder kroner.
Etter det har meste gått på tverke for den danske banken. Det tok ikke lang tid for Finanstilsynene både i Norge og Danmark begynte å ha synspunkter på hvor finansielt stabile planene til banken var.
Adnuntius-ad. Hidden in the editor.Format: "NATIVE-article-desktop", size: 331x300.
► Allerede i juni hang kjøpet i en tynn tråd, men det tok frem til slutten av september før banken måtte trekke milliardbudet på Instabank. Årsaken: Lunar klarte ikke å leve opp til det norske Finanstilsynets krav om egenkapital.
► Tilbaketrekkingen førte at til at Instabank gikk til søksmål og krever 600 millioner kroner i erstatning. Den saken skal avgjøres i retten senere i år..
► Omtrent samtidig måtte banken si opp 40 personer i en første nedbemanningsrunde.
► I november kom det danske Finanstilsynet på banen med beskjed om at banken måtte endre på sine kredittvurderingrutiner om den ønsket å fortsette med utlånsvirksomhet. Tilsynet påla også banken å gjøre nedskrivninger med 66,4 millioner kroner og øke solvensen med 218 millioner kroner, ifølge FinansWatch.
► Kritikken ble fulgt opp i desember med beskjed om at banken ikke fikk føre alle utlån i den svenske virksomheten Lendify på egen balanse.
► Rett før jul kom så runde to av nedbemanningen med 50 nye oppsigelser.
Hva er konsekvensen?
At Lunar har kommet opp i en mildt sagt tøff situasjon er det ikke tvil om. Hvor tøff gjenstår å se, men det kan nok ikke lenger helt utelukkes at det ender skikkelig ille.
Det er for eksempel vanskelig å se hvordan Lunar skulle klare en full rettslig seier for Instabank. Å måtte betale 600 millioner kroner i erstatning når pengene ikke strekker til å for å leve opp myndighetene kapitalkrav, høres ut som en oppskrift på katastrofe.
Og at banken skulle klare å få noen investorer til å satse mer penger i en slik situasjon høres lite sannsynlig ut.
Det ville være derimot være kjedelig om det skulle ende slik. Den opprinnelige planen til Ken Villum Klausen – å bygge en nordisk digitalbank, (et Nordea for den digitaliserte bankhverdagen om man så vil) høres fortsatt ut som noe det nordiske bankmarkedet ville ha hatt godt av.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»