FinSHIFT 24.08.2022

Hett marked for digitale CFO-hjelpere

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Marit Wetterhus daglig leder i Capassa

Hva er saken?

En liten gruppe selskaper i fintech-verden har i høy grad unngått å rammes av den tøffere situasjonen på kapitalmarkedet. Det er de som har rettet seg inn mot å gjøre hverdagen enklere for finansdirektøren i en bedrift.

CFO-tech er blitt superhett hos venture-selskapene. Hittil i år har denne gruppen selskaper samlet hentet 66,5 millioner dollar, cirka 650 millioner kroner. Det er betydelig mer enn de 56,7 millioner dollar som ble investert i slike selskaper i hele 2021. Det kommer frem av tall nettavisen Sifted har hentet ut fra Dealroom.

I tider der tilgangen på kapital strammes inn og kravene om lønnsomhet blir viktigere enn kostbar vekst får finansdirektøren en nøkkelrolle. Det er tross alt hen som skal holde kontroll på økonomien.

Området er så hett at Sifted til og med har gjort jobben med å liste de, i deres øyne, åtte mest spennende europeiske aktørene her og nå. I prinsippet alle sammen er open banking-selskaper som henter inn nødvendig informasjon fra ulike kilder og presenterer den på en oversiktlig måte for finansdirektøren i en SMB i et dashboard.

Disse kan selvfølgelig FinShift ikke la være å gjengi i en kortversjon her. Vil du lese mer, bruker du lenken nedenfor. (Alle verdivuderingsestimat kommer fra Dealroom)

Airbank

Land: Tyskland Startet: 2021 Verdivurdering: 80-120 mill. dollar

Open banking-selskap som hjelper bedrifter å ta i bruk kontoinformasjonen i ulike verktøy blant annet å automatisere regningsbetalinger og avstemming i slutten av måneden. Samarbeider tett med Klarna Kosma, API-aggregator-delen som den svenske giganten skilte ut i et eget selskap tidligere i år. Har i dag cirka 2000 kunder.

Aurelia

Land: Estland Startet: 2021 Verdivurdering: 12-18 mill. dollar

Gjør mye av det samme som Airbank, men samler det i en plattform som skal gi finansdirektøren et samlet overblikk over kontantstrøm, skatter og annet som tidligere har måttet hentes fra ulike steder. Har virksomhet i Estland og Storbritannia og har som mål å være på plass i Tyskland og resten av Baltikum for året er omme.

Tidely

Land: Tyskland Startet: 2021 Verdivurdering: 5-8 mill. dollar

Skal har fått 500 kunder i løpet av de første åtte månedene.

Agicap

Land: Frankrike Startet: 2016 Verdivurdering: +500 mill. dollar

Listens eldste selskap. Driver først og fremst med cashflow management. og sier at de har over 3500 bedrifter som betaler for å abonnere på Agicaps verktøy.

Pigment

Land: Frankrike Startet: 2019 Verdivurdering: 292-438 mill. dollar

Det eneste selskapet som går etter større selskaper heller enn SMB-er. Er mer opptatt av å lage prognoser for fremtiden enn å vise den finansielle situasjonen her og nå.

Casual

Land: Storbritannia Startet: 2019 Verdivurdering: 81-121 mill. dollar

Selskapet har til mål å om å bli en Excel-erstatter for i bedriftene.

Growblocks

Land: Danmark Startet: 2021 Verdivurdering: 9-14 mill. dollar

Vender seg til B2B-selskaper med ambisiøse vekstplaner og lager programvare som skal hjelpe bedriftene å nå sine inntektsmål.

Sibill

Land: Italia Startet: 2021 Verdivurdering: 2-3 mill. dollar

Jobber også i hovedsak med cashflow management og er fortsatt i oppstartsfasen.

Hvorfor er dette interessant?

Sett med norske øyne mangler det et navn på listen. Fintech-nykommeren Capassa digitale finansdirektør, som ble lansert i vår, skulle selvfølgelig ha vært med her.

Hadde det ikke vært for en sak.

Marit Wetterhus og hennes medgründere Magnus Kirkerud og Aage Thorsen har hittil ikke hentet en krone til selskapet. De har bygget sin løsning i det stille frem til lanseringen og har finansiert det med konsulentvirksomhet ved siden av.

Og da finnes man heller ikke i Dealrooms database.

Samtidig kan man si at Capassa på en måte går et steg lenger. Der selskapene ovenfor blir presentert som hjelpere til CFO-en i en bedrift, mener Capassa at de lager en digital CFO som snarere skal vara være til hjelp for den daglige lederen i en liten bedrift.

Hva er konsekvensen?

I sitt første intervju sa Marit Wetterhus at Capassa skal klare å etablere seg i Norge uten å fylle på kassen med nytt kapital.

Hun sa også at selskapet skal gå internasjonalt og at Storbritannia er et trolig første skritt i løpet av neste år. Da vil det trenges eksterne investorer.

Så gjenstår det å se om venturekapitalens appetitt på CFO-tech fortsatt er like stor.

Relaterte saker

Disse fintech-selskapene hjelper Europas CFO-er å navigere i nedturen (Sifted)
Capassa skal vise at det er for tidlig å regne fintechene ut av SMB-kampen
Mener det er alt for stort fokus på hvem som skal «eie» SMB-kunden