FinSHIFT 22.09.2022

Horde slår inn på kryptoveien

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Alf Gunnar Andersen

Hva er saken?

Horde og Alf Gunnar Andersen, slår inn på en helt ny vei og starter kryptovaluta.

Hovedformålet er fortsatt det samme som før – å hjelpe folk å få kontroll over egen økonomi gjennom å bli kvitt dyr gjeld.

I dette tilfellet handler det om at gjeldstyngede personer kan selge en del av boligen for å bli kvitt lånet. Gjelden blir nedbetalt av det nystartede selskapet Bustad Eiendom, som i utbytte får en eierandel på opptil 20 prosent i boligen til den som trenger hjelpen. Det er ikke mulig å selge en del av boligen for penger, og det skal være mulig å kjøpe tilbake den solgte delen når som helt.

Bustad Eiendom er også selskapet som utsteder den nye valutaen Bustad coin. Verdien av boligandelen som Bustad kjøper, blir så «tokenisert», det vil si den blir tildelt en gitt verdi som kobles til Bustad coin på blokkjeden.

Jo flere som velger å bruke løsningen for å bli kvitt gjeld, jo flere Bustad coins vil bli tilgjengelige på markedet. Etter hvert som beholdningen av Bustad coins vokser, vil det være mulig å begynne å bygge Norges første stablecoin.

Hvorfor er dette interessant?

Stablecoins er en type kryptovaluta som, gjennom å være knyttet til en ekstern verdi, angivelig skal svinge mindre i verdi enn de mest kjente valutaene bitcoin og ether.

Før å gjøre dem stabile, knyttes de til en ekstern verdi. Det mest utbredte stablecoin-valutaene USDC og tether prøver å koble seg tett opp mot den amerikanske dollaren. Noen bruker gull og andre er algoritmebaserte.

Bustad coin, derimot, skal få sin stabilitet fra norsk eiendom. De eierandeler i norske boliger som selskapet Bustad Eiendom etter hvert kjøper opp, skal utgjøre basen for verdien på en Bustad coin.

Ifølge Alf Gunnar Andersen er Bustad coin det første forsøket i verden på å lage en kryptovaluta som har sin verdi fundamentert i eiendomsmarkedet.

Det er også det første større forsøket på å bygge en norsk stablecoin – med tanke på hvor sentralt det å eie bolig er i Norge, er det kanskje ikke så rart at det er nettopp her et slikt forsøk blir gjennomført.

På sikt ønsker Andersen også at Bustad coin skal kunne bli et betalingsmiddel, men ikke et som konkurrerer med vanlig norske kroner.

– Det er heller en valuta der den som ønsker trygghet på pengene, parkerer sine verdier eller utfører større transaksjoner, sier Andersen til Shifter.

Målet ser ut til å være å bli tatt inn i varmen av ulike kryptobørser, der Bustad coin skulle kunne bli et investeringsalternativ for dem som ønsker noe annet enn stablecoins som er koblet til fiat-valuta, som dollar.

Ifølge Andersen er ambisjonen at hele porteføljen av eiendommer, likvider og kryptoeiendeler som ligger til grunn for verdsettelsen av Bustad coin, skal være helt transparent.

Hva er konsekvensen?

Hvorvidt Alf Gunnar Andersen vil lykkes med prosjektet, tør FinShift ikke en gang å gjette på nåværende tidspunkt.

Konseptet er uten tvil noe av det som har vekket størst nysgjerrighet innen norsk fintech i år. Om Horde virkelig kan bygge et fungerende økosystem ut av det i løpet av de kommende årene, er noe helt annet.

Satsingen er i en veldig tidlig fase, og spørsmålene er nok like mange som svarene foreløpig. Elegant oppsummert av fintechnyhetsbrevskollega Marius Hauken i Stacc i hans siste nyhetsbrev (se lenk nedenfor).

Den kanskje fremste innvendingen FinShift har, er hvordan en portefølje hovedsakelig bestående av 20 prosents eierandel i norske boliger eiet av mennesker med økonomiske utfordringer, skal kunne bli så stor at den backer en hel valuta. Og om risikoviljen blant nordmenn med stor gjeld, er høy nok til å velge denne løsningen for å bli kvitt gjelden.

Relaterte saker

Hordes siste satsing: Nytt selskap betaler av forbruksgjeld og lager kryptovaluta backet av eiendom
This week in fintech (Nyhetsbrev fra Stacc)

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.