FinSHIFT 1.12.2021

Høytflyvende planer fra Fredrikstad

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Gründer og teknologisjef Tord Coucheron i Unite Global

Hva er saken?

Fredrikstad-selskapet Unite Global har i syv år jobbet i det stille med noe som skal tilby en løsning for grensekryssende betalinger i sanntid over hele verden. Det er en ganske så heftig ambisjon for et selskap de færreste har hørt om, og med syv medgründere som heller ikke kan sies å være superkjendiser.

Internasjonale betalinger i dag bruker ofte Swift-systemet, for å sende melding om betalingen, så må selger vente et antall dager på at såkalte korrespondentbanker skal få flyttet penger fra kjøpers konto til selgers konto.

– Swift er gårsdagens løsning – den har vært med siden 70-tallet. Vi bygger morgendagens. Og vi nøyer oss ikke med å sende betalingsmeldingen, vi sikrer også at oppgjøret blir gjort samtidig. Litt forenklet kan du si det blir som å gå fra telefaks til Messenger, sier Tord Coucheron, en av medgründerne, og den som regnes som hjernen bak løsningen.

Unite Global skal bli navet i en global hub som rundt seg får et nettverk av 8-12 store banker rundt om i verden, som vil fungere som korrespondentbanker. Disse vil være nøye utvalgt for å maksimere rekkevidden inn i nasjonale banknettverk rundt om på kloden.

– Om alle banker hadde korresponderende konto i én bank på globalt nivå. Da ville alle transaksjoner være interne og dermed ganske enkle å gjennomføre i realtid. Ettersom pengene står der, kan også oppgjøret finne sted, det er jo bare å regnskapsføre hvem som eier hva, sier Coucheron for å forklare sitt prinsipp.

Dette synes den svenske finansgründeren Lennart Ågren i Svea Ekonomi er så spennende at han har investert 90 millioner kroner i selskapet til en prising på 900 millioner kroner.

Men, og det er et ganske så stort men. For å kunne sette i gang, mangler selskapet noen helt vesentlige ting: Bindende avtaler med nok nettverksbanker (tre skal være nok for å kunne starte), en formell godkjenning fra Finanstilsynet som betalingsforetak (ellers blir det en ingen hub), og ansatte som kan gjøre jobben.

Hvorfor er dette interessant?

Å kunne gjennomføre straksbetalinger på tvers av land er litt av en våt drøm i betalingsverden. Det uten tvil mest omskrevne eksempelet her i Finshift, er det som står nevnt i saken ovenfor – P27, og kommentarene fra Mastercards Norden-sjef sier litt om interessen for å løse dette.

P27 drømmer om å få til betalinger i svenske, danske og norske kroner samt euro. Det går foreløpig tregt, og vil sannsynligvis ikke se dagens lys før tidligst 2025. Heller ikke internasjonalt har det vært noen som har vært skikkelig nær å få til en slik storskala løsning.

Ifølge Unite Global koster en utenlandsbetaling som går fra bank til bank et sted mellom 8–14 dollar per transaksjon. Det er en pris som Fredrikstad-selskapet mener å kunne kutte vesentlig.

Kilder med noe innsikt i Unite Globals planer, som Finshift har snakket med, mener at det rent teknisk ser ut til å være en gjennomførbar løsning. Selskapet selv sier at alt er basert på eksisterende teknologi, bare pakketert på en annen måte. Samme kilder er tvilende til hvorvidt det vil være mulig å komme i mål med alle spørsmål rundt reguleringer, avtaler og samarbeid på global nivå.

Hva er konsekvensen?

Unite Global hevder at selskapet ikke er langt borte fra å få på plass de første nødvendige kontraktene med nettverkbankene. Tre trengs for å komme i gang. «Men i det vi har våre 8-12 banker på plass begynner snøballen å rulle. Da er det for sent å stoppe», sier Coucheron.Da mener han det vil være for sent også for giganter som Visa og Mastercard å stoppe at bankene tar tilbake kontrollen over internasjonale betalinger ved hjelp av et lite selskap fra Fredrikstad.

Men hvordan skal et ukjent norsk selskap kunne overbevise verdens finansielle tungvektere at alt blir kjempebra bare de hører på lokketonene fra deres pipe? Er det mulig, eller bare for godt til å være sant?

Inntil den første transaksjonen er gjennomført i Unite Globals nettverk, heller det uten tvil mot det siste. Det ville i så fall ikke være første gang en, på papiret, veldig smart idé ikke blir mer enn akkurat det.

Les mer:
(+) Gründerparet trengte 45 minutter på telefon for å sikre seg 90 millioner kroner – nå er selskapet vurdert til 1,6 milliarder
(+) Vil bli edderkoppen i globalt sanntidsnett for betalinger