fintech

God deal for Idekapital: Fikk tilbake investeringssummen og eier fortsatt 31 prosent av selskapet

– Det var et fint nedsalg, sier partner i Idekapital, Kristian Øvsthus.

Idekapital og partner Kristian Øvsthus t..v har all anledning til å være fornøyde med investeringen i MeaWallet og sjefen Nuno Sitima.
Publisert Sist oppdatert

Den London-baserte fintech-raketten Saltpay gjorde sin første investering i MeaWallet allerede i november i fjor. Da investerte selskapet fem millioner euro, cirka 50 millioner kroner i en rettet emisjon.

Det var en investering som bevisst ble holdt under radaren, fordi Saltpay og MeaWallet opererer i det samme markedet, og det fantes et ønske om å ta ut en del synergier før avtalen ble kjent.

Største norske fintech-investeringen

Nå har Saltpay puttet inn ytterligere 15 millioner euro, drøyt 150 millioner kroner i selskapet, fordelt omtrent jevnt mellom en utvidelse av den første emisjonen og kjøp av aksjer.

Det gjør Saltpays investering på litt over 200 millioner kroner til den største investeringen hittil i et norsk fintech-selskap, etter det Shifter kjenner til.

Les mer om hvem Saltpay er og hva avtalen kan bety for MeaWallet her.

Alle eksisterende aksjeeiere solgte seg ned proporsjonalt etter eierandel, men der Idekapital fikk mesteparten, siden investeringsselskapet eide omtrent 60 prosent av MeaWallet frem til Saltpay kom inn.

– Det var et fint nedsalg, der vi fikk tilbake alt vi har investert i selskapet, sier Kristian Øvsthus, partner i Idekapital til Shifter og legger til:

– Ikke minst med tanke på at vi fortsatt eier 31 prosent av MeaWallet etter transaksjonen.

LES OGSÅ: Derfor solgte Idekapital SaaS-selskapet innen data og fornybar

Vil ikke snakke verdsettelse

Hvor mye den andelen er verdt i dag vil Øvsthus ikke si noe om, og henviser til at de i henhold til avtalen ikke har lov til å snakke om verdsettelser.

Det sist kjente verdsettelsen av MeaWallet er fra mars i fjor. Da ble selskapet verdsatt til 150 millioner kroner etter å ha hentet 26 millioner kroner, hvorav Idekapital bidro med ti.

Ifølge Øvsthus har Idekapital investert litt over 50 millioner kroner i MeaWallet.

LES OGSÅ: Skyfall og Idekapital satser på datasikkerhet

Uvanlig investering

MeaWallet har helt siden starten høsten 2018 vært en litt uvanlig investering for Idekapital. Selskapets har tre kriterier som må være på plass før det investeres: Et software-basert produkt, B2B-salg, og inntekter basert på en software-as-a-service-modell (Saas).

Sistnevnte var i liten grad på plass da Idekapital Fund 1 kjøpte ut MeaWallet fra konkursboet til det svenske selskapet Invuo Technologies. Kjøpet ble gjennomført sammen med de ansatte i MeaWallet.

– Vi tok mange grep i starten. Det første var at vi hentet inn Jan Ivar Ljosland som aktiv styreleder. Sammen med resten av styret gjennomførte han kostnadskutt, strategiendringer og ikke minst rekrutterte han Nuno Sitima som ny sjef, sier Øvsthus.

– Det var da Nuno kom inn, som de ble virkelig fart på selskapet, fortsetter han.

Når ser han ser imot fortsettelsen med Saltpay på laget. Ifølge Øvsthus har Saltpay ikke en historikk av å gjøre store endringer i selskaper de kjøper seg inn i.

– Det er bra for MeaWallet. Selskapet har allerede token-plattformen, som vokser sterkt, og MeaPay som er klart for lansering og har et enda større potensial, sier Øvsthus.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*