FinSHIFT 30.03.2022

Irriterer seg over forskjellsbehandling av store og små banker

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Dagens gjest er Erling Astrup, daglig leder i Nordic Corporate Bank

Hva går jobben din ut på?

Hjelpe våre flinke og kunnskapsrike medarbeidere til å skape fornøyde kunder uten at Nordic Corporate Bank tar for høy risiko eller renonserer på avkastningen til våre eiere. Siden oppstart har vi bevilget 5,9 milliarder i lån til mellomstore bedrifter som skaper arbeidsplasser og verdier. Det er en takknemlig oppgave.

Hva er det mest spennende prosjektet du har jobbet på så langt?

Starte Nordic Corporate Bank. Selv om mye av nyskapningen finner sted i små banker som Nordic Corporate Bank favoriserer embetsverket storbankene. Disse får sette sine risikovekter selv, og har følgelig langt mindre tapsabsorberende kapital bak hver krone de låner ut. Selv i tilfeller der låntager, sikkerhet og vilkår er identiske. For småbanker som oss er det derfor utfordrende både å hente inn kapital og å levere konkurransedyktig avkastning. Hurdalsplattformen lovet utjevning av konkurransevilkårene men så langt har tilsyn og departement bare gjort forholdene verre. De har øket bufferkravene uten å implementere kapitallettelsene. Norge er det eneste landet i Europa som ikke differensierer bufferkravene mellom små og store banker. I tillegg har vi ikke implementert lettelsene i risikovekter som småbankene i EU har nytt godt av siden juni 2020. Uforutsigbarheten og forskjellsbehandlingen i norsk finansregulering gjør det svært spennende å drive småbank.

Hva gjør bankene om tre år som de ikke gjør i dag?

Vel, for det første vil det være færre banker. Storbankenes finansregulatoriske fortrinn vil føre til flere salg av nyskapende banker som Sbanken til DNB, Bank Norwegian til Nordax og Instabank til Lunar. Kjøperne kan ta ut en tredjedel av egenkapitalen i det de legger banken over på sine regulatoriske vilkår. Slike transaksjoner bidrar selvfølgelig ikke til høyere finansiell stabilitet eller mer konkurranse, men kommer som en uunngåelig konsekvens av de finansregulatoriske fordelene tilsyn og departement innrømmer storbankene.

For det andre vil tilbudet av spareprodukter øke. Nisjebanker, crowdfunding, distributed ledger-teknologi og EU-ledete endringer innen regler for verdipapirifisering vil åpne for en rekke nye produkter. Settes de sammen riktig kan det gi et bredt spekter av tilbud med god risk/reward, for forbrukerne.

Kan du fortelle noe om deg selv vi ikke kan lese på Linkedin?

Erling på en to tre? Vel, jeg har en kone to hunder og tre barn. Også blir jeg veldig opprørt over urettmessig forskjellsbehandling. Noe av det som gjør meg aller mest opprørt er at dyktige og energiske folk holdes tilbake av despotisk kultur og religion. Tenk kvinner og Taliban eller ukrainere og Putin.