FinSHIFT 31.08.2022

Kapitalinnhenting under radaren

Publisert

vilDette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Andreas Mjelde, Two t.v. og Christoffer Andvig Neonomics

Hva er saken?

Den siste uken har det kommet frem at både Neonomics og Two i det stille har tilført selskapene betydelige mengder med kapital uten at det var blitt kjent før årsregnskapet for 2021 ble offentlig i Brønnøysund.

Two mottok i fjor høst en investering på drøyt 81 millioner kroner fra eksisterende investorer via den såkalte SLIP-metoden.

Neonomics på sin side hentet 80 millioner kroner i fjor høst, ytterligere 53 millioner i vår, og ifølge daglig leder vil ytterligere et nesten like stort beløp blitt tilført selskapet i løpet av kort tid. Pengene kommer også her fra eksisterende investorer i Sør-Korea og USA, som har inngått SAFE-avtaler med selskapet.

SAFE, Simple Agreement for Future Equity, og SLIP, Norwegian Startup’s Lead Investment Paper, er mer eller mindre den samme typen avtale, Den første er internasjonal, mens SLIP er drevet frem av Startuplab og advokatfirmaet Sands og tilpasset norske forhold.

Prinsippet er at investorer skyter inn penger i bytte mot å få kjøpe et bestemt antall aksjer i fremtiden, vanligvis i forbindelse med neste emisjon. Det betyr at selskapet får inn ny kapital uten å måtte gjennomføre en verdivurdering av selskapet.

Ifølge Startuplab er SLIP blitt en veldig vanlig metode for oppstartsselskaper som skal hente penger i den aller tidligste fasen. Blant annet fordi det blir enklere å hente inn nye nøkkelpersoner så lenge det ikke er satt en ny verdi på selskapet.

Hvorfor er dette interessant?

Kapitalinnhentingen til Two og Neonomics kan tyde på at denne måten å skyve på en arbeidskrevende verdivurderingsprosess er blitt interessant også for selskaper som har kommet seg forbi den aller første fasen.

Både Two og Neonomics er selskaper der gründerne fortsatt har full kontroll over selskapet, men begge har hentet penger og fått inn eksterne investorer før disse kapitalinnsprøytingene. Så det ville være litt feil å si at de er i den aller tidligste fasen, selv om Twos penger faktisk kom inn i løpet av selskapets første leveår.

Ifølge Two-sjefen Andreas Mjelde hentet selskapet pengene fordi «vi hadde stor fremdrift i det vi holdt på med og at det fantes en mulighet til å akselerere».

I en slik situasjon er tid penger. For Mjelde i Two var beredt til å bytte risikoen for å måtte gi fra seg litt mer av selskapet på et senere tidspunkt, mot penger her og nå.

– Vi mener det var verdt det. Arbeidsmengden ble mindre og det gjorde det mulig for oss å hente mer kapital enklere, sa Mjelde i Shifter,

Hva er konsekvensen?

Det er ganske så sannsynlig at denne typen tilførsel av kapital til selskaper vil bli vel så vanlige som en mer tradisjonell emisjon.

Markedet er blitt mye mer volatilt, det er vanskelig å si om det vil gå opp eller ned, og de store fintech-gigantene har fått sine verdivurderinger mer enn halvert. Da vil det å få inn penger nå, uten å måtte avgjøre hvor stor andel av selskapet man må gi fra seg, utvilsomt fremstå som et tiltalende alternativ for en god del gründere.

En annen fordel, som eksemplene med Two og Neonomics viser, er at det åpenbart er mulig å bedre kapitalsituasjonen uten å måtte fortelle verden det med en gang.

Two og Neonomics vil ikke være verken de første eller siste selskapene som velger denne veien til å forsterke kassen, men hvilke de andre blir, kan muligens ta litt tid før vi får vite om.

Relaterte saker

→ (+) Betalingskometen gjorde storrunde under radaren
→ (+) Neonomics laster opp med utenlandsk kapital
→ (+) Viktig melding til gründere når de skal hente kapital for første gang: Utsett verdivurderingen