FinSHIFT 18.05.2022

Klarer nytt fintech-fond å finne norske perler?

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Johan Lorenzen t.v og Oliver Sjöstedt, gründere av VC-fondet Upfin

Hva er saken?

Dansk-svenske venturekapitalselskapet Upfin stenger sitt første fond på 30 millioner euro, drøyt 300 millioner kroner.

Pengene skal gå til presåkorn- og såkorninvesteringer i størrelsesorden 3-17 millioner kroner. Målet er å investere 15–20 fintech-selskaper.

Pengene kommer i all hovedsak fra store danske institusjonelle investorer, som statlige Vækstfonden, pensjonfondet Veliv og Finansforbundet, den største fagforeningen for finanssektoren.

Fondet skal ha sin base i København og Malmö og bak fondet står to personer fra hver sin side av Øresund, danske Johan Lorenzen og svensk Oliver Sjöstedt.

«Vi skal tilby verdi på det regulatoriske, på forbrukeretterspørsel og på teknologi, De henger sammen, du kan være best på et område, men mangler du de andre, vil du ikke lykkes», sier Lorenzen til den svenske avisen Breakit.

Han peker ut «embedded finance», neobanker som utfordrer det tradisjonelle banksystemet, og blokkjede som tre områder som vil være ekstra interessante.

Hvorfor er dette interessant?

Upfin blir noe så sjeldent som et nordisk VC-fond som skal være helt dedikert til fintech-investeringer. Dem er det ikke mange av.

Herrene bak fondet vil også garantert kunne bidra med interessant erfaring for håpefulle oppstartsselskaper.

Lorenzen var administrerende direktør i det danske fintech-selskapet Holvi, som ble kjøpt opp av spanske BBVA for omtrent én milliard kroner i 2016. Etter det var han blant annet styreformann i Aiia, frem til det DNB- og Danske Bank-eide selskapet ble kjøpt opp av Mastercard i fjor høst.

Sjöstedt kommer fra rollen som ansvarlig for Startup Growth i Copenhagen Fintech og har jobbet mye med et nettverk av drøyt 50 internasjonale VC-selskaper som har vært interessert i å investere i nordiske selskaper.

Hva er konsekvensen?

Et fond som bare skal finne nordiske fintech-selskaper å investere i, må vel sies å være en bra ting i hvert fall med norske øyne.

FinShift har mer enn én gang hørt dype sukk over nettopp mangelen på investorer med fintech-kunnskap fra det norske miljøet.

Så spørs det bare hvor stor glede Norge vil få av det nye fondet? Selv om det blir sagt at hele Norden er markedet, virker det ganske så klart at hovedfokuset ligger lenger sør.

«Sverige er det største markedet, men Danmark vokser rasket», sier Lorenzen til Breakit.

Relaterte saker

Dedikert fintech-fond henter 30 millioner euro til tidligfaseinvesteringer (Nordic Fintech Magazine)
Fintech-veteran lanserer VC-utfordrer (Breakit)