Med 53,3 millioner i boks og to uker igjen av kampanjen tar Brønnøysunds-selskapet Torghatten Aqua aksjebasert folkefinansiering til et nytt nivå.
Rekordknusere. Paul Birger Torgnes (i midten) er sammen med broren Arnfinn Torgnes t.v. og sønnen Karl Johann Torgnes sentrale aktører i Torghatten Aqua, som har slått ny rekord i akjsebasert folkefinansiering. Her er de ved anlegget til til datterselskapet Norsk Havbrukssenter.Foto: Torghatten Aqua
- Åh, det var jeg ikke klar over. Det var artig å høre, sier Paul Birger Torgnes, daglig leder i Torghatten Aqua da Shifter forteller ham at den pågående kampanjen hos Folkeinvest er omtrent 20 millioner kroner større enn den tidligere rekorden.
Annonse
Den er fra november 2021 da den simlutatorbaserte kjøreskolen Way hentet 34 millioner kroner.
Det er mer enn bare størrelsen på kampanjen som gjør den nye rekordholderen i aksjebasert folkefinansiering til et litt spesielt tilfelle.
Kan ende på 80 millioner
Annonse
Den øvre grensen på kampanjen er 80 millioner kroner, men for Torghatten Aqua er det betydelig viktigere hvem som blir aksjonærer, enn at det endelige beløpet blir så stort som mulig.
– Det viktigste for oss er at de i lokalmiljøet som ønsker å bli aksjonærer, får mulighet til det, og at de blir så mange som mulig. Om vi ender på 60 eller 80 millioner kroner er ikke så viktig, sier Torgnes.
– Vi har allerede rundt 400 aksjonærer, og over halvparten er fra det nærmeste lokalmiljøet på Helgelandskysten. Så sånn sett har vi allerede lyktes, fortsetter han.
Erfarne gründere
Annonse
Det er heller ikke noen nykommere som står bak Torghatten Aqua, som er et investerings- og utviklingsselskap der Paul Birger Torgnes, broren Arnfinn Torgnes og sønnen Karl Johann Torgnes er de drivende aktørene og eierne. På eiersiden finnes også Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe gjennom selskapet Fjord Marin Holding.
Brødrene Torgnes bygget i sin tid opp Fjord Seafood til å bli et av de største oppdrettsselskapene, før det ble fusjonert med først Panfish og senere Marine Harvest.
Annonse
Familieselskapet som lenge het Torgnes, var også en av de største eierne i transportselskapet Torghatten ASA da det ble solgt til EQT for 8,6 milliarder kroner i 2020.
– Vi har investert hver eneste krone fra det salget til å bygge opp Torghatten Aqua, forteller Torgnes.
Annonse
Ønsket lokal forankring
Og etter at pengene var i boks, har Torgnes hatt en klar plan for at selskapet skulle rigges for videre vekst. I fjor fikk ansatte tilbud om å investere, over 90 prosent takket ja, ifølge Torgnes.
Nå var det dags å få med lokalmiljøet, og salget til EQT har bidratt til ønsket om å få en sterk lokal forankring på eiersiden i Torghatten Aqua. Over fire av de drøyt åtte milliardene ble nemlig igjen på Helgelandskysten og skapte over 200 millionærer i lokalmiljøet.
– Hadde det bare vært kapitalen vi var ute etter, kunne vi like gjerne ha brukt et meglerhus eller en rettet emisjon. Men vi ville nå lokalbefolkningen, og der har Folkeinvest bistått oss på en god måte, sier Torgnes.
Noteringen er allerede planlagd
Veien videre etter folkefinansieringskampanjen er også rimelig uvanlig. Normalfallet er at folkeinvestorer må smøre lang tålmodighet før det kan bli aktuelt med en exit. Så ikke her. Det første Torghatten Aqua planlegger etter avsluttet kampanje er å notere selskapet på OTC-listen.
– Vi vil jo ikke at folk skal føle seg innelåst i aksjen, sier Torgnes.
Under morselselskapet Torghatten Aqua ligger tre selskaper: Aquaculture Innovation som skal drive med prosjekter innenfor landbasert oppdrett. Campus BLÅ som tilbyr et utdannings- og kurstilbud rettet mot marin og maritim sektor samt Norsk Havbrukssenter som driver med havbasert oppdrett samt reiselivsvirksomhet.
Pengene selskapet får inn fra folkefinansieringskampanje skal først og fremst investeres i Campus Blå, men noe skal også gå til å videreutvikle de landbaserte prosjektene.
Nye muligheter for Folkeinvest
For Folkeinvest representerer kampanjen til Torghatten Aqua begynnelsen på et nytt utviklingsspor
– Dette er en utrolig spennende case for oss. Vi håper at dette gjør at flere bedriftseiere får opp øynene for det instrumentet vi har skapt, sier Øyvind Fries, daglig leder i Folkeinvest til Shifter.
Da Folkeinvest bygget opp tjenesten begynte man med emisjoner på opp til ti millioner kroner, så er den øvre grensen blitt økt bit for bit. Til tross for den utfordrende situasjonen i 2022, bestemte selskapet i fjor sommer å åpne for å kunne ta imot emisjoner i størrelsesorden 50-80 millioner kroner.
– Man må ikke glemme at folkefinansiering henvender seg til alle, også dem som investerer større beløp. Vi har 50.000 registrerte investorer. 3500 er investeringsselskap med en samlet egenkapital på 40 milliarder kroner. Det gjør at det finnes kapital også til større emisjoner, sier Fries.
Vellykket julkampanje
Og selv om Torghatten Aqua stilte med 40 millioner kroner i prekomittert kapital fra egne rekker, har kampanjen etter at den åpnet plusset på 13 millioner til.
– Med nåværende makroøkonomiske bilde og julefeiring på toppen av det, er det veldig bra, sier Fries.
Til og med om det ikke skulle komme inn en krone til på kampanjen til Torghatten Aqua, har 2023 begynt med en pangstart. Allerede per 3. januar er selskapet forbi resultatet for hele første kvartal i 2022.
I tillegg til Torghatten Aquas 53,3 millioner, er Kitemill, som driver med høydevindkraft, noen hundretusen fra å nå minimumsmålet på 24 millioner kroner.
Starten gjør at Fries ser relativt optimistisk på 2023, tross at makrobildet ikke nødvendigvis er kjempelyst.
– Målet er vi skal klare å få til ytterligere et par emisjoner på denne størrelsen i løpet av 2023, slik at vi får mer erfaring med segmentet, sier han.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»