Fintech

Kravia henter 41 millioner og forhandler med oppkjøpskandidater

I sommer begynte inkassoselskapet Kravia sin nordiske ekspansjon med oppkjøp i Finland. Nå står Sverige for tur. Daglig leder Svein Ove Kvalsund utelukker ikke at det kan bli aktuelt med flere kjøp på en gang.

Daglig leder i Kravia, Svein Ove Kvalsund er bestemt på å være til stede i Sverige tidlig neste år.
Publisert Sist oppdatert

– Vi skal være på plass i Sverige tidlig neste år, sier Svein Ove Kvalsund på telefon til Shifter.

Selskapet han leder, Kravia, har vokst raskt og tjent godt på digitaliseringen som har foregått i inkassomarkedet. Kundeveksten er mer enn tredoblet. Kvalsund regner med at fjorårets resultat på én million kroner vil gjenta seg i år, mens omsetningen på 29,8 millioner vil mer enn doble seg om ikke noe uventet skjer i årets siste måneder.

– Målet er et fornuftig årlig overskudd og så reinvestere alt i vekst, sier han.

Kan kjøpe flere selskaper

Kvalsund er i Stockholm for å møte en rekke aktuelle oppkjøpskandidater i løpet av noen hektiske dager. Han forteller at selskapet først og fremst ser etter mindre selskaper med konsesjon som inkassoforetak og men at også kredittopplysningsforetak kan være aktuelle.

– Vi har samlet inn mye data og er gode på å behandle data, sier Kvalsund.

– Er målet å ha en avtale plass før jul?

– Vi nærmer oss det, Men vi har noen alternativer, så vi har ikke låst oss, sier Kvalsund.

– Det kan bli aktuelt å kjøpe flere selskaper på en gang, legger han til.

Eierne skyter inn kapital

For å finansiere oppkjøpsraidet har Kravia to største eiere, Invex Group (drøyt 50 prosents eierandel) og Amp Eleven (40 prosent) gått inn med rundt 40 millioner kroner. I tillegg har de ansatte satset omtrent én million kroner av egne penger i emisjonen.

– Det er godt at vi har sterke eiere som ønsker å bidra til at Kravia tar en ledende posisjon i Norden, mener Kvalsund.

Penger mangler nemlig ikke hos eierne, Amp Eleven er investeringsselskapet til investor Henrik Lie-Nielsen, Roger Jørgensen og Stacc-toppene Geir Nordrik og Henna Raknes. Det er blitt til et eget lite fintech-imperium i Bergen, som utover Kravia, og har Stacc, Shortcut, Maksimer, Devies, Queenslab og Crepido i porteføljen.

I sommer ble det kjent at investeringselskapet Verdane kjøpte 50 prosent av Amp Eleven. Finansavisen som omtalte avtalen først, anslo da at beløpet lå på rundt 400 millioner kroner. I pressemeldingen som ble sendt ut kom det blant annet frem at Verdane skal bidra med kapital slik at Kravia kan skalere virksomheten i Nord-Europa.

Altså det Kvalsund er i ferd med å gjøre.

Finland var først

Fremstøtet i Sverige er likevel ikke det første utenfor Norges grenser som Kravia gjennomfører. I juni ble det finske inkassoselskapet Validus kjøpt for et ukjent beløp.

– De har et sterkt team som ønsker å vokse videre som del av Kravia, god og komplementær teknologi og samme filosofi som oss. Jeg regner med at Kravia i løpet av kort tid bli en tydelig og synlig merkevare i Finland, sa Kvalsund da.

Han forklarte også at han og Validus-sjefen Joakim Donner skulle begynne å følge finstudere det svenske markedet for å finne de rette kandidatene – en jobb som kan se ut til å være klar om ikke alt for lenge.

Doble norske oppkjøp

Mens søken etter svenske kandidater har pågått har Kravia dessuten brukt høsten på å kjøpe et par mindre norske selskaper. I oktober ble både Østfold Inkasso i Gressvik og inkassovirksomheten til Totalkapital AS i Stavanger en del av Kravia.

Og flere kan det bli.

– Pengene vi har fått skal i første rekke skal gå til å styrke Kravias posisjon i Sverige, men vi ser også etter flere norske selskaper, sier Kvalsund.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*