Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Britiske Starling Bank har vært en av de største suksessene blant de nye digitalbankene som har vokst frem de siste årene.
Til forskjell fra de fleste andre såkalte neobankerer er nemlig Starling lønnsom. Det siste årsresultatet, for regnskapsåret som endte mars 2022, endte med et resultat før skatt på 32,1 millioner pund, cirka 380 millioner kroner.
Annonse
Med en slik økonomisk situasjon kan banksjef Anne Boden tillate seg å ta beslutninger som den i forrige uke.
Da besluttet hun nemlig å innføre hardere restriksjoner på kryptovaluta enn hva mange dagligbanker i Storbritannia har. Nå har Starling ikke vært veldig kryptovennlig i utgangspunktet. Til forskjell fra for eksempel Revolut og Lunar, har det aldri vært mulig å handle med eller oppbevare kryptobeholdningene i banken.
Men i forrige uke strammet banken skruen ytterligere til og stoppet alle muligheter for kortbetalinger til kryptobørser, i tillegg til inn- og utgående, kryptorelaterte bankoverføringer.
Hvorfor er dette interessant?
Annonse
Tiltakene i kjølvannet av kollapsen i FTX Technologies har kommet til uttrykk på litt ulike måter. I Storbritannia har flere storbanker, som Lloyds, Virgin og Santander, begrenset mulighetene fra å kjøpe krypto.
Starling går altså et skritt lenger og prøver også å gjøre det vanskeligere å flytte penger ut av krypto-verden. Det er på en måte ikke så overraskende. Så sent som i juni sa banksjef følgende Boden til Sifted:
Annonse
«Vi bruker betydelig mer tid på å beskytte våre kunder fra 'scammerne' enn hva vi gjør på å gjøre reklame for krypto.»
Digitalbank-konkurrenten Revolut, som var tidlig ute med å legge til rette for kjøp og salg av kryptovaluta i appen, ser ikke uventet ting på en litt annen måte.
Annonse
«Det faktum at verdien på de fleste kryptovaluter har falt, har tvert imot vært bra for oss. Flere mennesker har ønsket å kjøpe på lavere nivå, og vårt omsetningsvolum har gått opp», sa Nik Storonsky da Shifter møtte ham på Slush nylig.
Hva er konsekvensen?
At Starling Bank velger å markere sin motstand mot kryptovaluta betyr nok ikke all verdens. Kryptotilhengerne har neppe vært kunder der i noe betydelig omfang, og de få som eventuelt har vært det, vil nok forsvinne i løpet av kort tid.
Men det er likevel litt morsomt å notere at det finnes nykommere og utfordrere som ikke automatisk er tilhengere av alt som er nytt og disruptivt.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»