FinSHIFT 25.05.2022

Kunne danskenes fintech-fond vært norsk?

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Investeringssjef Oliver Sjöstedt t.v. og ledende partner Johan Lorenzen i Upfin

Hva er saken?

Nyheten om at det danske fondet Upfin blir Nordens første dedikerte fintech-fond fikk oppmerksomhet i dette nyhetsbrevet allerede forrige uke.

Med litt over 300 millioner kroner til rådighet var jo det en nyhet som bør interessere de fleste innen fintech-Norge, selv om fondet nok ikke vil øse penger over norske selskaper.

– Det norske fintech-markedet er interessant, men vi ser at disse selskapene er blitt ganske så godt finansiert internt. Norge har mye kapital i tidlig fase, sa fondsgründer Johan Lorenzen til Shifter.

Men det som gjør at FinShift oppholder seg ved fondet en uke til, er at et helt økosystem har vært involvert i tilblivelsen av et fond.

Fondet er opprettet i samarbeid med Copenhagen Fintech, som i løpet av fem-seks år er blitt et nav i dansk fintech. Den ene av gründere kommer fra en jobb der. Penger i fondet kommer i like store andeler fra Vækstfonden, Danmarks svar på Investinor, forsikringsselskapet Veliv - og fagforeningen Finansforbundet.

Hvorfor er dette interessant?

Det som kanskje fascinerer FinShift aller mest i satsingen, er rollen til det danske Finansforbundet.

«Vi prøver å redefinere rollen til en fagforening. Det handler ikke lenger kun å organisere medlemmer, men også om å skape gode rammebetingelser for dem», sa nestleder Michael Budolfsen i Finansforbundet til avisen Børsen i forbindelse med lanseringen.

Det er ikke helt daglig kost fra den kanten. Det er nok heller ikke noe vi skal regne vil skje med det første i Norge.

Det norske Finansforbundet mener søsterorganisasjonen i sør er til «stor inspirasjon», men organisasjonen er på ingen måte klar for å satse cirka 100 millioner kroner og bli tidligfaseinvestor.

«Dette miljøet er noe mer fragmentert enn det er i Danmark, og at det er flere aktører som jobber innenfor samme område», konkluderer forbundet, men legger til at man er åpen for andre muligheter som kan bidra til å fremme norsk fintech.

Hva er konsekvensen?

Norske aktører innen fintech pleier ofte, og absolutt ikke feilaktig, å poengtere hvor mye man har fått til i fellesskap.

Men dette fondet er å ta det til et nytt nivå. Kunne for eksempel Jarle Holm og Ingar Bentsen ha startet et fond i samarbeid med NCE Finance Innovation og fått pengene fra Investinor, KLP og Finansforbundet?

Det er FinShift ikke helt overbevist om. Men bare tankeeksperimentet er jo spennende.

Relaterte saker

→ (+) Statlig vekstfond, fagforening og forsikringsselskap bak det første nordiske fintech-fondet
Finansforbundet om dansk satsing: «En stor inspirasjon»