FinSHIFT 17.08.2022

Lønnsomt å velge lønnsomheten

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Defero. Gründer og daglig leder Eigil Arff Tarjem

Hva er saken?

Sologründer Eigil Arff Tarjem selger sitt selskap Defero til det amerikanske oppkjøpsfondet Corsair Capital.

Prisen er anslått til å være et sted rundt 200 millioner kroner. Siden Tarjem fortsatt eier drøyt 55 prosent av selskapet, ville det bety at han får litt over 100 millioner kroner for sin andel, bare tre år etter at han startet selskapet.

På den tiden har interessen for Deferos tilbud om gratis kredittsjekk av deg selv vokst kraftig. 415.000 brukere i Norge og Sverige har meldt seg på tjenesten og stadig flere velger å benytte seg av tilbudene om bedre lån som de får presentert via Defero. Det er få fintech-selskaper i Norge som kan vise til en slik brukermasse.

Det har gjort at selskapet allerede i fjor kunne vise til lønnsomhet. Overskuddet i 2021 endte på 2,3 millioner kroner.

Hvorfor er dette interessant?

Eigil Arff Tarjem har helt siden starten vært ekstremt opptatt av å ikke dra på seg unødvendige kostnader (selskapet har i dag virksomhet i to land på seks ansatte), unngå å vanne ut eierskapet og prioritere jakten på lønnsomhet.

I begynnelsen av 2021 trodde Tarjem att han ville bli nødt til å hente mer penger, men da inntektene plutselig økte, avblåste han raskt emisjonsplanene.

Da Shifter intervjuet ham første gang i april 2021, sa han:

– Målet har hele tiden vært å finne en forretningsmodell som kan generere inntekter nesten fra dag én. Jeg vil si vi har lyktes relativt godt med det.

Han var også forundret over hvor stort fokus startupbransjen har på å gjennomføre emisjoner.

– Sett fra utsiden kan det noen ganger fremstå som at det viktigste suksesskriteriet for en startup er å kunne hente mer penger. Det er da du får mest heder og ære, sier Tarjem.

Selv har han hentet i alt cirka 12,5 millioner kroner i to omganger. I prinsippet alt har kommet gjennom eget nettverk.

Når det gjelder lønnsomheten finner han det veldig behagelig å ha et overskudd på bunnlinjen, og mener flere burde strebe hardere etter det.

– Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor det er blitt slik at tech-selskaper ikke kan være lønnsomme. Du slipper varelager og logistikk, og det burde jo være mulig å ha lave kostnader, sa Tarjem til Shifter etter dagens nyhet.

Hva er konsekvensen?

For Tarjem blir det «business as usual», i hvert fall til å begynne med. Han fortsetter som daglig leder i Defero, og reinvesterer en god del av pengene i selskapet som har kjøpt Defero.

For en norsk fintech-bransje der det, ifølge den siste rapporten fra Finansforbundet og Ontogeny Group, fortsatt er glissent med lønnsomme selskaper, kunne man kanskje håpe at Defero-gründerens nesten litt gjerrige holdning til kostnader, og strikte fokus på lønnsomhet, kan være en kilde til inspirasjon.

Relaterte saker

Lønnsomhet ble lønnsomt valg for Defero-gründeren
→ (+) Da Defero kapret 60.000 medlemmer på kun to måneder i Sverige, tok deres største konkurrent kontakt
Fintech-startupen kunne droppe investorjakten da de begynte å overvåke ID-tyveri på «The Dark Web»
Mener norsk fintech har nådd en «kritisk masse»:– Et taktskifte