Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Lunar ønsker å kjøpe Instabank for 1,29 milliarder kroner. Med styre, ledelse og de største aksjonærene med på laget, taler alt for den danske utfordrerbanken får viljen sin.
Sjefen Ken Villum Klausen begrunner oppkjøpet med tre hovedpunkter: Instabank har levert pene veksttall og god lønnsomhet, med en liten og effektiv organisasjon.
Annonse
Annonse
Bankens satsing på lån med sikkerhet, det vil si refinansiering av dyr gjeld med pant i bolig, har alle muligheter å bli Lunars alternativ til et boliglånsprodukt,
Sist, men ikke minst, kjøper Lunar seg volum. Med Instabanks kunder øker den norske kundemassen med godt over 50 prosent. I tillegg får Lunar en fot inn på det finske markedet, der banken per i dag ikke er til stede.
Hvorfor er dette interessant?
Etter at Konkurranseklagenemnda ga grønt lys for DNBs oppkjøp av Sbanken, har en rekke selskaper begynt å posisjonere seg for å fylle tomrommet som på et tidspunkt vil oppstå.
Annonse
Beslutningen bringer utfordrerbankene som har ligget i skyggen av Sbanken frem i lyset, mente Lunars Norges-sjef, Eilin Schjetne,allerede samme dag som nemndas avgjørelse ble kjent.
Hva er konsekvensen?
Annonse
Med kjøpet av Instabank melder seg Lunar for alvor på som en av de nye aktørene som kjemper om å fange interessen til dem som vurderer å forlate Sbanken.
Banken ligger fortsatt etter på noen tunge områder. Boliglånsrenten er det absolutt viktigste når folk bytter bank, ifølge Cicero Consultings Stefan Astroza. På det området er det Bulder Bank som har klart å posisjonere seg som den fremste utfordreren.
Annonse
«Hadde Lunar kunnet tilby boliglån per 16. mars, tror jeg de også hadde hatt mulighet til en nesten eksponentiell vekst», sa Astroza til Shifter da pekte på alternativene til Sbanken.
Innen fondssparing og aksjehandel ligger selskapet bedre an, men har langt fra det samme tilbudet eller er like kjent som Nordnet og Kron. Fondstilbudet er meget magert mens Lunar faktisk tilbyr handel i over 500 aksjer direkte i appen. Det er en blanding av de mest populære aksjene i Storbritannia, Tyskland, USA, Sverige, Danmark og Norge.
Som brukervennlig app-bank er de derimot bedre posisjonert. Allerede i fjorårets store mobilbanktest fikk appen omdømmet «blant de beste i skjæringspunktet funksjonalitet/design», tross klare mangler i produkttilbudet den gangen.
Lunar har også et ess i ermet, så snart avklaringene med Finanstilsynet er på plass. Tidligere i år lanserte Lunar en kryptoplattform i Danmark. Når den kommer til Norge, vil den helt sikkert kunne lokke en kundegruppe som ikke bare er avhoppere fra Sbanken.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»