FINSHIFT 06.04.2022

Mange teorier om Apples siste fintech-kjøp

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Apple kjøpte nylig det britiske fintech-selskapet Credit Kudos. Kjøpesummen er ikke kjent, men flere nyhetskilder melder at den var på cirka 150 millioner dollar, cirka 1,3 milliarder kroner.

Credit Kudos var et av første selskapene i Storbritannia som fikk konsesjon som AISP - eller kontoinformasjonstilbyder. Det skjedde allerede i 2017, det vil si til og med før PSD2-direktivet var innført. Konsesjonen har selskapet brukt til å hente ut kontoinformasjon hos bankene både fra privatpersoner og små og mellomstore bedrifter. I tillegg er selskapet også et regulert kredittvurderingsbyrå.

Gjennom å kombinere tradisjonell kredittinformasjon med PSD2-data har selskapet så laget sine egne kredittvurderingsmodeller for få frem bedre og mer automatiserte kredittbeslutninger.

Det vil si omtrent på samme måte som eksempelvis Aprila Bank har gått til verks når de har bygget sin automatiserte kassekredittløsning for SMB-er.

Credit Kudos er bare et av mange selskaper rundt om i verden som prøver å inkorporere mer oppdatert informasjon enn bare tradisjonell kreditthistorikk i sine kredittmodeller. Men dette er noe som foreløpig ikke har vært veldig tett koblet til de store big tech-selskapene.

Hvorfor er dette interessant?

Oppkjøpet har fått Apple-kremlologene til å klø seg i hodet. Hva betyr dette for Apples videre vei inn i den finansielle verden? Teoriene spriker i mange retninger.

En er at det først og fremst handler om en geografisk ekspansjon. Å kjøpe et etablert britisk fintech-selskap vil føre Apple et steg nærmere å kunne tilby Apple Card, Apples fysiske kredittkort, i Storbritannia

En annen går på at oppkjøpet gjør at Apple vil gå fra flørt til fremstøt på BNPL-området. Generasjon Z, de som er født på midten av 90-tallet og senere, ikke liker kredittkort, men elsker «kjøp nå, betal senere»-løsninger. En BNPL-satsing kan gi en fordel i den gruppen. Hvorfor gjøre en full kredittsjekk av en gruppe som uansett har en begrenset kreditthistorikk fordi de ikke bruker kredittkort? Med Credit Kudos sin hjelp kan betalingsevnen og kredittverdigheten sjekkes direkte via bankkontoen.

Ytterligere en peker mot SMB-markedet og gjør en kobling til løsningen "Tap to Iphone", som har fått stor oppmerksomhet tidligere i år, Den gjør det mulig for en liten butikk å ta betalt direkte med telefonen uten å ta i bruk en separat betalingsterminal. Å tilby en eller annen form for automatisk kredittvurdering i kjøpsøyeblikket, kan gi Apple enda en fordel hos butikkene.

Hva er konsekvensen?

Apple selv kommer som vanlig ikke med noen hint om planene.

«Apple har for vane å kjøpe å kjøpe et selskap og så være stille i to år. Forvent det samme her», sier Simon Taylor, medgründer av selskapet 11-FS til fintech-siden Altfi, og refererer til kjøpet av Mobeewave for nettopp to år siden og lanseringen av Tap to Iphone nå i år.

Det kan nok gå litt raskere denne gangen. Men svaret er det mange som vil vente på. Selv om meningene spriker om hva oppkjøpet skal ende med, er de fleste enige om at dette kan være mer betydningsfullt enn mange andre av Apples oppkjøp eller samarbeid på det finansielle området.

Relaterte saker

Apple åpner opp for open banking (Fintersections)
Hvorfor kjøpte Apple Credit Kudos? Her er tre muligheter (Altfi)
Apple gjør klart for den store fintech-offensiven (Protocol)