Sparebanken Vests holdningsendring er en aldri så liten revolusjon. Helt siden Apple Pay ble lansert i Norge i juni 2018, har norske bankers vilje til å samarbeide med den amerikanske teknologikjempen vært minimal.
I starten var det bare Sbanken, Nordea og Santander som åpnet for Apple. Sakte og forsiktig har antallet tilbydere vokst til 28 (se faktaboks).
Men en gruppe har glimret med sitt fravær. De store eierne i Vipps. DNB, Sparebank 1-Alliansen, Eika-gruppen og Balder Betaling, som samler de største frittstående sparebankene, har alle sagt nei. Inntil nå.
Kundene har presset på
– Hva er det som har fått dere til å snu?
Aktører som tilbyr Apple Pay
Norske banker
- Bank Norwegian
- BRAbank
- Fana Sparebank
- Komplett Bank
- OBOS-banken
- Resurs Bank
- Sbanken
- Sparebanken Sogn og Fjordane
- Storebrand
Nordiske banker
- Danske Bank
- Handelsbanken
- Lunar Bank
- Nordea
Internasjonale banker
- Bank of America
- N26
- Revolut
- Santander Consumer Finance
Andre aktører
- American Express
- Curve
- EnterCard Group AB
- iCard
- Monese
- Payhawk
- Paysera
- SAS Travel Wallet
- ST1
- SumUp
- Wise
- Zen.com
– Vi har fått veldig mange kundehenvendelser om dette, og vi har lyttet til dem, sier Bulder Bank-sjef Torvald Kvamme til Shifter.
Ettersom Sparebanken Vest-sjef Jan Erik Kjerpeseth torsdag var opptatt i møter, svarte Kvamme på vegne av hele konsernet.
– Det er først og fremst nye kunder som har testet ut Apple Pay tidligere, som har vært tydelige på at det er noe de ønsker hos oss også, sier Kvamme.
– Så det er flyktede Sbanken-kunder som har bidratt til beslutningen?
– De har sagt fra, ja. Men vi har fått mange henvendelser fra kunder som har flyttet fra andre banker også.
– Er det til og med slik at det er nye Bulder-kunder som har bidratt til å endre synet i hele konsernet?
– Det ville jeg ikke ha konkludert med. Sparebanken Vest har også hatt en god del kunder som har etterspurt Apple Pay. Hele finanshuset er kundeorientert og vi har valgt å lytte til kundene, sier han.
I 2018 var motstanden sterk
Sparebanken Vest er hovedeier i Balder Betaling, som med 10,62 prosent er nest største eier i Vipps, etter DNB. Det har gjort at de i lang tid har vært en del av motstanden til å slippe til utenlandske Pay-løsninger.
«Vipps er verktøy for å møte den konkurransen som bankene en og en ville ha hatt problem med, som nå kommer for fullt blant annet fra Apple Pay», sa konsernsjefen Jan Erik Kjerpeseth i en podcast hos Shifter i 2018.
Han sa også at «vi holder fast ved at det aller viktigste i fremtiden, er å ha løsninger som fungerer på alle telefoner, alle flater og som handelen ønsker seg. Det har vært vårt utgangspunkt til å være avventende til Apple Pay».
Pandemien har endret spillereglene
– Hva er det som har endret seg?
– Vi har vært gjennom en pandemi, som blant annet har ført til at kundene i større grad ønsker kontaktløs betaling, og vi ser en generell trend i retning sømløse, brukervennlige betalingsløsninger. Vi er tuftet på ideen om å lytte til kundene, da er det helt naturlig å vi hele tiden vurderer de tjenestene vi tilbyr til enhver tid, sier Kvamme.
– Så det at Apple fortsatt ikke gir Vipps tilgang til NFC i mobiltelefonene er ikke lenger det samme problemet som det var tidligere?
– Vi opplever dette fremdeles som svært problematisk, men vi har etter en samlet vurdering kommet til at tiden nå er inne for å lansere Apple Pay likevel.
Trusselfaktoren er blitt mindre
Kvamme er tydelig på at Sparebanken Vest og Bulder Bank helhjertet står bak Vipps, og at konsernets retningsendring ikke på noe vis vil endre på det.
– Det er blitt nærmere 30 finansforetak som støtter Apple Pay i Norge. Om det blir 31 eller 32 spiller ingen rolle. Det vil ikke rokke ved den posisjonen som Vipps har opparbeidet seg, sier Kvamme.
– Er Apple ikke lenger den samme trusselen mot norske banker og Vipps som selskapet en gang ble fremstilt som?
– Vipps kommer til å klare denne konkurransen godt. De står veldig sterkt og vil stå enda sterkere som nordisk selskap, sier Kvamme.
«Kommer snart»
Avtalen med Apple er på plass og banken er i gang med utviklingsarbeidet. På spørsmålet om hvor raskt det kan være på plass, blir Kvamme veldig vag i svarene.
– Det kommer snart, mer kan jeg rett og slett ikke si.
– Ettersom dere har gått ut med nyheten, burde det vel i hvert fall være på plass i løpet av våren?
– Vi jobber på spreng for å bli ferdig, men vi må gjennomgå noen prosesser i samarbeid med Apple for å sikre at alt fungerer som det skal. Dette er litt vanskelig å tidfeste.
Overrasket Sparebank 1
Tore Haarberg, direktør for betalingsmarkedet i Sparebank 1 Utvikling, innrømmer at han stusset da han fikk høre om Sparebanken Vests og Bulder Banks veivalg.
– Vi reflekterer litt over at Sparebanken Vest og Bulder gjør det, det må jeg si, sier Haarberg til Shifter.
– Vi opplever jo at det ikke er helt like konkurransevilkår når Apple ikke lar Vipps få tilgang til NFC-antennen i mobiltelefonene. Derfor er vi fortsatt avventende, fortsetter han.
Haarberg er likevel ikke helt overrasket over trekket. Sparebank 1-alliansen har også fått kundehenvendelser med ønsker om mulighet til mobilbetalingsløsninger. Bankalliansen sier nemlig nei til alle former for Pay-løsninger – ikke bare Apple Pay.
– Er det mange som etterspør det?
– Det vil jeg nok si. Særlig blant de litt yngre kundene.
Haarberg skjønner godt at etterspørselen er til stede. Særlig når det kommer til brukeropplevelsen ved betaling i butikk.
– Sammenlignet med å «tæppe» med kort eller telefon, blir QR-koden til Vipps nok for tungvint, mener Haarberg.
Tror Pay-løsning kommer også til Sparebank1
Selv om Haarberg mener Apples holdning til Vipps ikke er bra, mener han også at situasjonen har endret seg kraftig i løpet av pandemien.
– Jeg tror at Apple Pay og de andre Pay-løsningene ikke lenger vil utgjøre den samme trusselen mot Vipps som de en gang gjorde, sier Haarberg.
Det gjør at han ikke lenger utelukker at også Sparebank 1 kan komme til å endre oppfatning om mobilbetaling.
– Vi følger dette nøye. Vi vil nok også få slike løsninger i repertoaret om ikke så lenge, sier Haarberg.
DNB avventer fortsatt
Benjamin Golding, konserndirektør for betalinger og innovasjon i DNB, har også sett hvordan betalingsvanene til nordmenn har endret seg i løpet av pandemien og konstaterer at bruken av Vipps har steget betydelig på flere områder. I tillegg har den sterke veksten i kontaktløs kortbetaling i butikk («tæpping»), gjort at det nå er blitt normen.
DNB tilbyr fra før betaling med Google Pay, Fitbit Pay og Garmin Pay, men om det kan blir aktuelt for DNB å også inkludere Apple Pay vil ha ikke si noe om.
– Vi vurderer forløpende hvilke betalingsløsninger vi skal tilby basert på en totalvurdering av mange ulike hensyn, skriver Golding i en e-post til Shifter.