FINTECH

Nå tar ansiktet over for ordspillene på BankID

Morsomme kombinasjoner som LYRISK LARVE og SINDIG EMOJI skal i løpet av året kompletteres med biometriske løsninger. Når du kan bruke ansiktet ditt, vil BankID på mobil bli betydelig raskere å bruke.

BankIDs kombinasjoner av adjektiv og substantiv har vært opphav til mye moro for brukerne, men å tilby innlogging med Face ID vil være betydelig effektivere.
Publisert Sist oppdatert

Av de 4,3 millioner nordmennene som har BankID, er det 2,4 millioner som har installert BankID på mobil. Det er også den gruppen som er mest aktiv. Av de nesten én milliard identifiseringene som ble gjort med BankID i fjor, ble over 50 prosent gjort med BankID på mobil.

Det er med andre ord en endring som vil påvirke svært mange nordmenn, men det er en endring som er helt nødvendig - av flere årsaker.

– BankID på mobil var en fantastisk innovasjon da den kom for 12 år siden, sier Øyvind Brekke, den nye BankID-sjefen, før han fortsetter:

– … men det som har fungert historisk er ikke det som vil fungere fremover.

LES OGSÅ: «Det er på tide at BankID og BankAxept kommer ut av skyggen til Vipps»

Må få opp tempoet

Selv om BankID-folket av erfaring vet at ordkombinasjonene har ført til mye glede hos brukerne, er publikums forventning en annen i dag.

En er tålmodigheten. Stadig flere tjenester begynner å tilby rask innlogging med FaceID på telefonen, appene til Helsenorge og Digipost er to eksempler. Det vil føre til at akseptansen for dagens innloggingsform med sms-er som blir sendt frem og tilbake vil synke, mener Brekke.

– De vil bli erstattet med biometri. I stedet for 30–40 sekunder, vil du kunne være innlogget på under ti, sier Brekke.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

255 pilotbrukere

Tjenesten vil bli tilgjengelig via en appen BankID. Den tilbys allerede av et flertall av bankene, og det er over 200.000 som har tatt den i bruk som erstatning for kodebrikke eller BankID på mobil. For dem som ikke har en bank som tilbyr appen, har den bare kunne brukes til å bekrefte identiteten til en person gjennom å ta bilde av ansikt eller pass for AML-formål.

Den raske BankID-en med biometri testes i disse dager av en av bankene.

– I dag er vi 255 pilotbrukere av biometrisk BankID og det foreløpig eneste stedet det kan brukes fullt ut, er på et teststed vi har bygget på vår egen hjemmeside, sier Brekke.

LES OGSÅ: «Det er på tide at BankID og BankAxept kommer ut av skyggen til Vipps»

Banker og brukersteder må også på banen

Testene har gått bra, men det er ikke nok at BankID har orden på sin app. Brekke forklarer at det er to andre aktører som også må være klare før folk flest kan begynne å ta appen i bruk som det er tenkt.

Bankene som utsteder BankID-sertifikatet må lege til rette for at brukerne skal kunne logge inn med ansikt, tommel eller pinkode.

– I løpet av 2022 regner vi med at flere av bankene vil ha BankID med biometri på plass, i tillegg til at flertallet av bankene tilbyr BankID-appen, sier Brekke.

Men også nettbutikker, offentlige etater og bankene i rollen som brukersteder han en jobb å gjøre. De må bestemme seg for hvilket sikkerhetsnivå innloggingen skal ligge på.

Øyvind Brekke, adm. dir. i BankID BankAxept AS

Kan ha lavere sikkerhetsnivå

Dagens BankID på mobil eller BankID med kodebrikke og app ligger strengt tatt på et høyere sikkerhetsnivå enn hva vi trenger å bruke de fleste steder.

– Et eksempel er betalinger på nett. I dag er det mange som bruker dagens Bank-ID med høyeste nivå når kjøpet er over et visst beløp, men formelt er det nok med biometri i en slik situasjon, sier Brekke.

– Så når kan folk flest vente å få bytte SMILENDE FJES med smil til kameraet?

– Med tanke på at banker, brukersteder og vi må ha alt på plass, er det vanskelig å være helt presis med tidsangivelser, men i løpet av året skal vi være godt i gang med BankID med biometri i flere banker og på flere brukersteder, sier Brekke.

– Vår ambisjon over tid er at alle nordmenn skal laste ned bankID-appen og aktivere biometri, legger han til.

E-sim driver utviklingen

Han sier at det ikke vil være snakk om et brått skifte fra en tjeneste til en annen. På sikt vil dagens tjenester med passord bli mindre og mindre brukt til fordel for biometrisk BankID. Det har også noe å gjøre med utviklingen på mobiltelefonsiden.

Stadig flere telefoner får nemlig elektroniske sim-kort, såkalt e-sim. Med slike telefoner blir det helt nødvendig å ha app. Uten at mobiloperatørene investerer i å legge til rette for BankID på mobil, vil tjenesten helt enkelt ikke fungere med e-simkort.

– BankID-appen med biometri vil fungere på de fleste telefoner, også de med e-sim. Når nye BankID i tillegg er raskere, er det ingen grunn til å gjøre store investeringer i BankID på mobil fremover, sier Brekke.