Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Den norske representasjonen var god da det skulle deles ut priser i Nordic Fintechw Awards i København nylig.
Av ti finalister i de fem kategoriene: Nykommere, vekst, impact, web3 og global game changer, var faktisk Norge best med fire deltakere. Danmark bidro med tre selskaper, mens Finland, Estland og Storbritannia hadde med hvert sitt selskap.
Annonse
De fire norske var Celsia (impact), Lendwill (web3), samt Two og Strise (begge i vekst).
Det endte med to av tre mulige norske seire. Two vant kategorien for vekst, mens Lendwill ble beste web3-selskap.
Hvilken kategori som kan kalles den gjeveste, kan sikkert diskuteres, men vekst-kategorien bør henge høyt siden den tildeles fintech-selskaper som har vist betydelig vekst i løpet av de siste fem årene, har klart å etablere seg internasjonalt, og med piler som peker oppover både når det gjelder antall ansatte og evnen til å hente kapital og inntjening.
Hvorfor er det interessant?
Annonse
At Norge legger beslag på begge nomineringene i kategorien vekst i en internasjonal konkurranse er ikke hverdagskost.
Er det et område den norsk fintech-bransjen pleier å innrømme at det går tregt på, er det nettopp det som handler skalering, internasjonal satsing og vekst.
Annonse
Samtidig er det ikke uventet at Two og Strise ble løftet frem på Nordic Fintech Week. De tikker begge av på alle boksene til det som kjennetegner et vekstselskap.
De står bak to av årets største norske startup-emisjoner. Two avslørte sin runde på 184 millioner kroner i mars (formelt sett hentet Two pengene i fjor høst), mens Strise sin runde på 115 millioner ble klar i sommer.
Annonse
Også sett fra et nordisk perspektiv har det vært få runder på over 100 millioner kroner i år. Den veletablerte aktøren innen konto til konto-betalinger, Trustly, står i en særklasse med to runder på til sammen 1,5 milliarder svenske kroner, og utfordreren Brite Payments’ nylige 650-millionersrunde stikker seg også ut. Men ellers står de norske kapitalrundene seg godt i skandinavisk sammenheng.
Two og Strise har også tiltrukket seg store internasjonale investorer, noe som i seg selv kan bidra til å gjøre et selskap mer ettertraktet. Two-runden ble ledet av amerikanske Shine Capital, som i dag forvalter over fire milliarder kroner. Strise på sin side fikk inn Niklas Zennströms Atomico Group, som i forrige uke kunne melde at de fått inn hele ti milliarder kroner til et nytt fond.
Den internasjonale satsingen er i gang. Two etablerte seg i Storbritannia parallelt med starten i Norge, og er vel så store på andre siden av Nordsjøen som i Norge. Strise har valgt samme land som første stopp utenfor Skandinavia, og er helt i startfasen av etableringen. Begge er også etablert i Sverige.
Hva er konsekvensen?
Nå skal man ikke overdrive betydningen av slike priser, men det var utvilsomt gledelig å se Norge dominere på et område der norske selskaper vanligvis ikke er like fremtredende.
Finance Innovation-sjef Bent Gjendem mente i et debattinnlegg nylig at bildet av norsk fintech var lysere enn høstens debatt i Shifters spalter har gitt inntrykk av.
Ifølge Gjendem er det «feil å sammenligne oss med andre land der man over tid har bygget opp et gründermiljø som har fått tid til å knekke skalerings-koden, og hvor fintech har stått høyt på den politiske agendaen de siste 15-20 årene».
En velvillig tolkning av nominasjonene i København er at en slik sammenligning kanskje ikke er så farlig, og at Norge kan komme bedre ut enn ventet.
Det skal legges til at Strise og Two var to av flere eksempler på at ting går riktig vei, som ble løftet frem av Finance Innovation-sjefen.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»