Fintech

Pengeskvis for fondsfintech

Tre ganger har Norquant hentet penger via folkefinansiering, Når selskapet nå var i akutt behov for mer penger måtte gründer Thomas Nygaard akseptere et kutt i verdsettelsen på nesten 80 prosent.

Thomas Nygaard, daglig leder og gründer i Norquant
Publisert Sist oppdatert

– Jeg har snakket med veldig mange av våre investorer. Det er klart det er mange som er skuffet når de ser at kursene er blitt så mye lavere. En slik utvanning er ikke noen hyggelig beskjed å få, men det er også en god del som har sett muligheten for å være med videre, forteller Thomas Nygaard til Shifter.

For det er ikke noen liten nedtur de knapt 850 folkeinvestorene har måttet akseptere. Den siste av Norquants tre kampanjer hos Dealflow ble avsluttet i november i fjor. Da fikk selskapet inn rundt åtte millioner kroner og passerte 100 millioner kroner i verdsettelse etter penger.

Fra 18 til 4

Da var kursen 18 kroner per aksje. Nå måtte Nygaard & Co helt ned i fire kroner per aksje for å få noen investorer til å gå inn med den nødvendige kapitalen. Dermed er den nye verdivurderingen av selskapet nede på cirka 38 millioner kroner etter penger – langt under verdsettelsen på 57 millioner kroner etter penger da den aller første folkefinansieringskampanjen var i boks i mai 2020.

Nei var ikke et alternativ

For Nygaard var det imidlertid aldri noe alternativ å si nei. Pengene som kom inn i fjor, ga Norquant en «runway» frem til august. Det var imidlertid ikke nok å ta selskapet frem til lanseringen av analyseverktøyet Prisma og tre-årsdagen for det som har vært Norquants utstillingsvindu så langt, det kvantitative kombinasjonsfondet Multi Asset A, som investerer i flere aktivaklasser; aksjer, obligasjoner, råvarer og eiendom.

– Vi begynte å jobbe mot nye investorer med en gang. Det har vært en veldig krevende periode, men vi er fornøyde med å ha fått på plass nye investorer og at nesten 150 av våre eksisterende investorer ble med i den etterfølgende reparasjonsemisjonen, sier Nygaard.

– At kursen gikk ned, må så være, vi hadde ikke så mye valg om vi skulle kunne drive dette videre, legger han til.

Venter på treårsdagen

Det rettede emisjonen ga 9,25 millioner fra det Nygaard beskriver som ukjente investorer, med godt om kapital og som har investert i forskjellige oppstartsselskaper tidligere. Reparasjonsemisjonen ga ytterligere 5,5 millioner kroner, og nå føler Nygaard seg trygg på å ha nok penger til å ta selskapet over den siste kneika.

I januar neste år er det tre år siden Multi Asset-fondet ble lansert. Frem til i dag av avkastningen litt over 30 prosent, og ifølge Nygaard har fondet konsekvent vært topp tre blant omtrent 80 kombinasjonsfond i Norge.

Et tusentall personer har hatt troen på Norquants kvantitative modeller og investeringer i aktivaklasser som har momentum. Totalt forvalter fondet cirka 200 millioner kroner. Det er imidlertid ikke nok til å gjøre fondet til en lønnsom affære for Norquant.

Den kommer først da større institusjonelle investorer velger å ta inn Norquant i porteføljene sine. Og dette er dilemmaet for Nygaard og Norquant. Slike investorer ser i prinsippet ikke på fond med under 500 millioner i AUM (asssets under management) og heller ikke på fond som har minimum tre års historikk å kunne vise til.

– Jeg har selv vært overrasket over at vi ikke har fått inn mer kapital i fondet, med tanke på avkastningen vi kan vise til, men uten en Morningstar-rating blir vi ikke vurdert av de store investorene og den får vi ikke før i januar, sier Nygaard.

Forsinket analyseverktøy

En annen utfordring for Norquant har vært at selskapets andre planlagte inntektskilde, analyseverktøyet Prisma, har tatt lengre tid å få klart enn hva som har vært planen.

Prisma bygger på de samme kvantitative modeller, som Norquant bruker i egne fond, men som er satt sammen til et verktøy for profesjonelle investorer og organisasjoner med mange rådgivere og forvaltere. Verktøyet skal selges via en abonnementsløsning og ifølge Thomas Nygaard er det her mesteparten av de fremtidige inntektene vil komme. Ifølge prospektet fra den i folkefinansieringskampanjen skal SaaS-inntektene passere omsetningen fra kapitalforvaltningen i 2026, og være mer enn dobbelt så store to år senere.

Nå sier Nygaard at den første versjonen av Prisma skal være klart for lansering i løpet av oktober.

– Da vil vi kunne bedre på inntektene ganske så raskt. Tilbakemeldingene fra dem som har testet Prisma har vært veldig positive, sier han.

Har investert selv

Troen på automatisert fondsforvalting etter kvantitative prinsipper er like stor nå, som da Thomas Nygaard og broren Lars startet selskapet i i 2017. Gjennom selskapet Norquant Holding har frem til nå eid litt over 21 prosent av selskapet. Den eierandelen har nå sunket til 13,7 prosent, men brødrene er fortsatt største eiere i Norquant.

– Ja, vi måtte ta en kraftig rabatt for å få inn nye investorer. Med tanke på mulighetene som ligger i Norquant bare vi kommer oss forbi de siste hindrene, mener vi at dette likevel er en god kurs for å kjøpe, sier Nygaard

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen