Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
I januar 2021 sendte Revolut inn en søknad om å få banklisens også i hjemlandet Storbritannia. I EU har de lisens som bank fra Litauen.
I mer enn to år har Revolut kjempet for å overbevise de to tilsynsmyndighetene Financial Conduct Authority og Prudential Regulation Authority om at de er verdige en lisens.
Annonse
Den 1. mars fortalte Revoluts finansdirektør Mikko Salovaara at den britiske lisensen ville komme «any day».
Den dagen har fortsatt ikke kommet. Noe som åpenbart har irritert sjefen sjøl, Nik Storonsky.
Sist helg var han ute og kommenterte forholdene i britisk media flere ganger. Først sa han at mer enn to års venting på en søknad som normalt tar rundt et år, er symptomatisk for en regjering som «viser veldig lite handling» for å promotere Storbritannia som en tech-hub.
Dagen etter fulgte han opp med:
Annonse
– Til syvende og sist er det ikke oss det handler om. Det er den nåværende bankkrisen som gjør regulatorene ekstra forsiktige, sa Storonsky til Financial Times søndag.
Han luftet også tanken om å droppe London-børsen og heller gå for en fremtidig børsnotering i New York.
Annonse
Hvorfor er dette interessant?
Banklisensen er helt avgjørende for at Revolut skal kunne begynne å tilby sine nesten seks millioner britiske kunder lån og andre tjenester, som de ikke kan i dag.
Annonse
Det blir også sett på som nødvendig for å sikre seg banklisenser i andre markeder utenfor Europa, som USA, Canada og Australia. Der vil myndighetene neppe gjøre noe før britene har fattet en beslutning.
Det kan ikke helt utelukkes at de mange turene rundt lisensen også bidro til at det britiske investeringsselskapet Schroders i slutten av april meldte at man hadde skrevet ned verdien på sin investering på 9,9 millioner pund med 46 prosent. Pengene var en del av den siste gigantrunden sommeren 2021, som ga fintech-selskapet sin nåværende offisielle verdsettelse på 33 milliarder dollar.
Overført til hele Revolut, ville Schroders nedskrivning bety at selskapet hadde fått barbert vekk 15 milliarder dollar av verdsettelsen, som på papiret har gjort Revolut til Europas mest verdifulle fintech-selskap i over et år.
Hva er konsekvensen?
Det er fullt mulig at Storonsky har et poeng i at den internasjonale bankkrisen har gjort tilsynsmyndighetene litt mer forsiktig.
Men FinShift ville nok heller satt penger på at følgende ting har hatt en større påvirkning: At Revolut leverte regnskapet for 2021 en god stund inn i 2023, at det ble forsinket fordi myndighetene mente at det var fare for at inntektene var blitt «materially misstated» eller at FCA beordret et uavhengig tilsyn med Revoluts arbeid med finansiell kriminalitet tilbake i 2020.
FCAs toppsjef Nikhil Rathi ville i et nylig intervju med Financial Times ikke kommentere Revoluts søknad, men tillot seg å si at mesteparten av forsinkelsene hadde å gjøre med genuine regulatoriske bekymringer.
De siste dagenes utbrudd fra Storonsky kan også være en måte å sette press på den britiske regjeringen. Det er ikke mer enn et par måneder siden finansminister Jeremy Hunt pekte på nettopp Revolut som et lysende eksempel på den fremragende britiske fintech-sektoren og et av selskapene som skal bidra til å gjøre London og Storbritannia til den ledende tech-huben etter Silicon Valley.
En regjering med slike ambisjoner vil ikke høre av sin utpekte stjerne at man er en sinke, og at stjernen vurderer å dra et annet sted.
Tirsdag meldte nettstedet This Is Money, enda en gang, at en endelig beslutning om Revolut skal være nært forestående.
Så får vi se om Storonsky får viljen sin - eller om offentlige utbrudd virker mot sin hensikt.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»