FINTECH

Sa opp etter fire måneder som sjef i fintech-startup – blir erstattet av gründeren

Eedenbull og Eilin Schjetne ble aldri en «perfect match»

For Eilin Schjetne ble fintech-selskapet Eedenbul en kort bekjentskap.
Publisert Sist oppdatert

«Dette er en profil som ikke vokser på trær. Nå som vi går inn i en spennende fase, er jeg glad for å overlate roret til Eilin, som innehar den sjeldne kombinasjonen vi lette etter.»

Slik formulerte Nicki Bull Bisgaard, gründer og største eier av fintech-selskapet Eedenbull, seg i en pressemelding, da det i begynnelsen av mai år ble kjent at han tok ett skritt tilbake og overlot sjefsstolen til fintech-profil Eilin Schjetne, tidligere kjent fra den norske delen av Lunar Bank.

Schjetne returnerte godordene i et intervju med Shifter:

– Jeg har fulgt med Eedenbull fra sidelinjen ganske lenge. Selskapet er inne i en veldig spennende fase, med mye ting som skjer både på kundesiden og partnersiden. Selskapet har rigget seg for vekst og min oppgave blir å akselerere den veksten, sa Schjetne i mai.

Riktig valg å trekke seg

Drøyt fire måneder senere er samarbeidet over, og Eilin Schjetne har forlatt selskapet.

– Mandatet var annerledes enn det jeg signerte på. Det er vel egentlig det jeg kan si, om akkurat det, sier Schjetne da Shifter tar kontakt.

– Å trekke seg, som jeg gjorde, tenker jeg var et ansvarlig og riktig valg i den situasjonen. Det står jeg for, selv om ting ikke ble som det var planlagt, legger hun til.

Gjør comeback

Dermed gjør gründer Nicki Bull Bisgaard comeback som sjef i Eedenbull få måneder etter at han tok et steg til side.   

Nicki Bull Bisgaard

– Hun har gjort en vurdering, som har ført frem til den beslutningen, stort mer enn det har jeg ikke å si om det. Jeg har hatt fullt opp med Paytech, og hadde ingen direkte formell rolle, i verken styre eller administrasjon i denne perioden, sier Bisgaard til Shifter.

Han ble imidlertid innvalgt i styret på generalforsamlingen i begynnelsen av juli, for Schjetne valgte å si opp. 

Paytech er Bisgaards opprinnelige satsing, og som eier av det selskapet er han også hovedeier i Eedenbull. Derfor var det vanskelig for ham å si nei når Eedenbull-styret ønsket ham tilbake i sjefsstolen.

Han er imidlertid klar over at det å være daglig leder for både Paytech og Eedenbull ikke er en langsiktig løsning. Det var en av årsakene til sjefsbyttet i vår. 

LES MER:  Eedenbull inngår avtale verdt 60 millioner i Australia

Banktung kundeliste

Eedenbull lager en betalings- og administrasjonsløsning for små og mellomstore bedrifter. Kundene er banker, som så tilbyr løsningen til sine bedriftskunder. 

På kundelisten står Eika-gruppen, Sparebanken Sør, Sparebanken Vest og  National Australia Bank, NAB, er en av de fire store «down under». Eika Kredittbank er også nest største aksjonær i Eedenbull og sjefen Terje Gromholt sitter i styret til selskapet, Sparebanken Sør har også en større eierpost i selskapet. 

LES MER: Eika kjøper seg inn i Eedenbull

Fyller på med frisk kapital

En utfordring for Eedenbull har vært at kundelisten har vært ganske uforandret de siste to årene. Selskapet har ligget stille på rundt 70 kunder. Det har også vært stille på kapitalfronten, tross planer om en større runde i 2021.

– Markedet på det tidspunktet var tregere enn vi hadde forutsett, men nå ser vi en tydelig endring i etterspørsel, sier Bisgaard.

Dermed skjer det også ting i selskapet. Det er nylig blitt gjennomført en rettet emisjon på fem millioner kroner til både store og små aksjonærer. Hans eget Paytech har deltatt. 

Pengene skal blant annet brukes til å ansette ti nye selgere i  London, Warszawa, Abu Dhabi, Johannesburg, Singapore og Sydney, ifølge Bisgaard.

Fikk gjort mye på kort tid

Selv om Schjetnes tid i Eedenbull ble kort, mener hun at hun fikk gjort mye på den tiden. 

– Jeg har levd med Eedenbull dag og natt de siste månedene, og har blant annet fått på plass en re-branding av selskapet med ny logo. Jeg jobbet også mye med den rettede emisjonen, sier Schjetne.

Byttet stil. Eedenbull gitt slipp på fargeglade horn i sitt nye design.

– At mandatet ble annerledes. Handlet det om hvordan selskapet skulle hente penger eller på hvilken måte det skulle vokse?

– Jeg er en leder som trenger det riktige mandatet, når det ikke var tilfelle, tok jeg den tøffe beslutningen om å trekke meg, sier Schjetne,  

Selv om hun er unnvikende på å si hva som spesifikt har vært problemet med mandatet, har hun ikke mistet troen på selskapet. Tvert imot hevder hun å ha fått enda større tro på potensialet til selskapet etter å ha sett det fra innsiden.

– Plattformen er bra, tilbakemeldingene fra kundene er bra, styre og medarbeidere er utrolig dedikert. Mange fintechs sliter imidlertid med distribusjon. Produktet kan være kruttsterkt, men å få det ut raskt nok i markedet er en utfordring.

Annen dynamikk i startup-verdenen

For Schjetne personlig er det andre gang i år hun forlater ett fintech-selskap. I januar i år måtte hun gå fra jobben som Norges-sjef i den danske utfordrerbanken Lunar. Hun innrømmer at oppstartsmiljøet byr på en litt annen dynamikk enn tidligere store arbeidsplasser som Visa, DNB og Nets.

– Det er uten tvil mer risikabelt, men det er en del av gamet, sier Schjetne, som likevel er blitt bitt av oppstartslivet.

– Å gründe noe selv sammen med andre kunne ha vært interessant, sier Schjetne  men legger til at hun er åpen for andre muligheter som måtte oppstå .

Presisering: Etter artikkelen ble publisert, er det blitt presisert at Nicki Bull Bisgaard ble innvalgt i styret til Eedenbull før Eilin Schjetne valgte å si opp. I den første versjonen sto det at han ikke hadde noen formell rolle verken i styre eller administrasjon i perioden Schjetne var sjef.

I den første versjonen sa Schjetne at hun jobbet med planlegging av emisjonen. Det riktige er at hun påbegynte emisjonen, men at den formelt sett ble lukket etter at hun sluttet.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen