FinSHIFT 09.03.2022

Sannhetens time nærmer seg

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Øyvind Thomassen, Sbanken og Kjerstin Braathen, DNB.
Øyvind Thomassen, Sbanken og Kjerstin Braathen, DNB.

Hva er saken?

Det har nå gått 328 dager siden DNBs forsøk på å kjøpe Sbanken ble kjent.

I november kom Konkurransetilsynet med et endelig nei, etter mange turer frem og tilbake. «Verken selskapenes svar på tilsynets bekymringer eller DNBs forslag til avhjelpende tiltak har endret Konkurransetilsynets vurdering», var meldingen fra konkurransedirektør Lars Sørgard,

DNB var ikke fornøyd, og et par uker etterpå klaget banken beslutningen inn til Konkurranseklagenemnda. Den fikk frem til 18. mars på seg til å komme med en avgjørelse.

Det betyr at løsningen på Norges lengste bankføljetong er nært forestående. I dag er det maksimalt ni dager igjen før vi har svaret.

Hvorfor er dette interessant?

Alle i finans-Norge er sannsynligvis ganske så nysgjerrige på om Norges største bank skal lykkes med oppkjøpet av den største utfordreren, eller om den langtrukne prosessen skal ende med et prestisjetap utover det vanlige.

Dette er imidlertid veis ende. I et intervju med E24 for nesten en måned siden sa DNB-sjef Kjerstin Braathen at blir det nei en gang til, er det definitivt over. Banken vil ikke bruke tid og penger på å gå rettens vei for å vinne frem.

Skulle klagenemda derimot gå på DNBs linje, blir saken sendt tilbake til Konkurransetilsynet, som vil trenge noe tid på seg med å komme med en revidert vurdering som er mer i tråd med DNBs holdning.

Hva er konsekvensen?

Dette oppkjøpte var uten tvil noe av det FinShift brukte mest plass på å skrive om i fjor. Holdningen her var lenge at det mest sannsynlig ville ende med at DNB vant frem med sine ønsker.

Etter hvert som de avhjelpende tiltakene ikke vant frem, begynte vi mer og mer og helle mot et nei. Etter at klagen ble innlevert i desember, snudde vi retning enda en gang.

«DNBs tydelige markering av at det finnes en hemmelig kjøper klar til å ta over ved en omgjørelse av vedtaket, høres jo ut som et logisk kompromisslutt på årets store bankføljetong.», var Finshifts siste konklusjonen før jul.

Nå tør vi ikke lenge å gjette. Kron eller mynt eller pilkastende sjimpanse har like stor sjanse for å ha rett.

Relaterte saker

→ (+) DNB-sjefen gir opp Sbanken hvis klagesak avvises (E24)
Opplagt for kompromiss

Powered by Labrador CMS