FIRE PÅ FINTECH-FESTIVAL

Ser på alle nye reguleringer som en forretningsmulighet

Sindre Mariero, medgründer i Justify, deler sine tanker om de viktigste trendene og utviklingen i fintech.

Sindre Mariero, medgründer i Justify
Publisert Sist oppdatert

Med drøyt 350 besøkende ble Norway Fintech Festival, som ble avholdt denne uken i Bergen, den største møteplassen for norsk fintech - på første forsøk.

Shifter har tatt pulsen på hva bransjen selv mener er viktigst her og nå.

Fire på fintech-festival:

  • Ramtin Matin, Head of Innovation i Sparebank 1 SR-Bank (LES)
  • Eilin Schjetne, tidligere Norgessjef i Lunar (LES)
  • Sindre Mariero, medgründer i Justify (LES)
  • Stella Snickare, forretningsområdeansvarlig for financing-as-a-service i Froda (LES)

Sindre Mariero, medgründer i Justify

Hva er det viktigste spørsmålet innen fintech, bank og finans akkurat nå?

Vi jobber med over 80 banker, store som små. De har blitt mye mer bevisst på å finne de reelle kundeproblemene som er verdt å løse. For et par år siden var de veldig opptatt av megatrendene, for eksempel blokkjede.

Nå er bankene mye mer opptatt av å løse konkrete kundereiser. Som startup blir vi nå spurt om hjelpe til med å løse disse konkrete kundeproblemene. Før var det mer sånn, kan dere levere disse produktene.

Dermed har vi begynt å lage produkter og kundereiser sammen med bankene som er helt nye.

Compliance-arbeidet vokser i rakettfart, og det kommer stadig nye direktiv fra EU. Er det blitt så mye regulering innen finans, at det bremser innovasjonen eller fører det tvert imot til nye forretningsmuligheter?

For vår del det er litt annerledes, vi opplever jo mer liberalisering. Med ny advokatlov får du lov til å gjøre mer rådgivning uten å være advokat. Siden vi leverer advokattjenester, vi er jo på den sikre siden.

Men jeg synes alle nye reguleringer er en forretningsmulighet. Hvis du da finner en måte å løse den «painen» på, er det en kjempestyrke. Men, jeg følger jo med på hva som rører seg i fintech-miljøet, og dem som driver folkefinansiering og lån, tror jeg nok opplever dette på en annen måte.

Tradisjonell finans blir utfordret fra flere hold. Hva vil ha størst påvirkning på fintech-verden i årene som kommer, Desentralisert finans og blokkjedeteknologi eller AI?

Jeg tror folk tror at AI er det som virkelig kommer til å endre ting. Det kommer til merkes først. for det er så lavterskel. Man kan gjøre veldig mye på kort tid, som folk ser.

Infrastruktur er fortsatt et uløst problem, og tar lang tid å endre. Men smarte kontrakter, tror jeg, har et kjempepotensial. At en kontrakt ikke bare er et dokument, men at der levende, dynamisk og utfører ting. For eksempel at struktureres sånn at det initierer utbetalinger og innbetalinger, basert på milepæler eller KPI-er

I første kvartal i år ble det skapt en ensete fintech-unicorn … i verden. Er de finansielle enhjørningenes tid over?

Jaget etter å bli en enhjørning, håper jeg er forbi.

Hva er ditt beste råd til fintech-gründere her og nå?

Å være åpen om hva du ønsker å oppnå med de partnerne du får i bank. Skal man jobbe sammen med noen i finansiell sektor er det viktig å så tidlig som mulig avstemme hverandres forventninger og de felles målsetningene for jobben som skal gjøres sammen.

At samarbeid mellom banker og fintech-selskaper svikter, tror jeg veldig ofte handler om forskjellige oppfatninger av hva som skulle gjøres. Vi hadde aldri klart å samarbeide med 80 banker om vi ikke hadde vært veldig tydelige på hva vi ønsket å gjøre.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ja, takk!