Pensjon

Seriegründere starter pensjonselskap. David Baum sa ja på 10 minutter da Trond Eriksen spurte om han ville være med

Han har startet bank og forsikringsselskap. Når Trond Eriksen nå begynner på sin tredje gründerreise, har han rettet blikket mot pensjon, med fintech-profilen David Baum som partner.

Trond Eriksen er daglig leder i nystartede Uni Pensjon, som skal gi seg inn i innskuddspensjonsmarkedet
Publisert Sist oppdatert

Med en fersk pensjonsreform og en ny regjering som vil fremskynde opptjening av pensjon fra første krone mener Trond Eriksen og David Baum at tiden var kommet for å gjøre innskuddspensjon enklere å håndtere for norske SMB-er.

– Det var en «no-brainer» å bli med da Trond ringte og sa at nå er tiden kommet. Jeg brukte ikke mer enn ti minutter på å si ja, sier David Baum da Shifter møter Eriksen og ham for å finne ut mer om den helt ferske satsingen Uni Pensjon.

Det er et gigantisk marked vi snakker om. 1,55 millioner nordmenn mottar innskuddspensjon, den totale forvaltede kapitalen er på 346 milliarder kroner og markedet domineres av tre store aktører, DNB, Storebrand og Nordea som har omtrent 70 prosent av markedet.

Det er ikke noe som avskrekker Trond Eriksen:

– Ambisjonen er å ha fem milliarder kroner til forvaltning i år fem, sier Eriksen.

Ble kjent i Finstart

Eriksen og Baum ble kjent med hverandre da Baum, som Finstart Nordic-sjef, rekrutterte inn Eriksen for å utvikle nye prosjekter i det nå nedlagte Finstart Lab. Mens Baum forlot Finstart kort tid etterpå, i mai i fjor, ble Eriksen igjen frem til juli i år.

David Baum har holdt en relativt lav profil siden han sluttet i Finstart Nordic, men da den tidligere kollega Trond Eriksen tok kontakt, kunne ha ikke si nei.

Uni Pensjon har imidlertid ikke noe å gjøre med Finstart, men er et produkt av all den gründererfaring Trond Eriksen har samlet på seg.

Han er nemlig hva man må kalle en «ekte» seriegründer. Helt siden han forlot Storebrand i 2007 har hverdagen handlet om å starte selskaper.

– Det blir til slutt en livsstil, sier Eriksen.

To inspirasjonskilder

Det er i hovedsak to selskaper som har bidratt med inspirasjon til satsingen på pensjon.

På midten av 10-tallet la Eriksen grunnlaget til det som skulle bli Brabank. Han sto bak visjonen og strategien og rekrutterte inn nøkkelpersonene og var med i prosessen helt frem til lansering.

Da banken var i boks, byttet Eriksen bransje og startet forsikringsselskap. Det begynte som Duo Insurance og er i dag blitt til Nord Insuretech Group. Ambisjonen var klar: bygg en smart teknologisk plattform, bruk teknologi for å digitalisere manuelle prosesser, og finn partnere som kan selge dine produkter i sine egne kanaler.

Et logisk neste skritt

At pensjon kunne være neste steg etter bank og forsikring, kom Eriksen på allerede for fem år siden. For et år siden stiftet han selskapet sammen med Amesto Group og en tidligere kollega fra Storebrand. Men det var altså først nå tiden var moden for å iverksette planene.

– Begge casene har lært meg hvordan man lykkes ved å ta i bruk ny teknologi. Vi skal skille oss ut på onboarding, kundereisen og digitalisering av manuelle prosesser, og dem er det mange av når det kommer til innskuddspensjon, sier Eriksen.

Målgruppen er små bedrifter med i gjennomsnitt ti ansatte. De har vanligvis verken tid, ressurser eller interesse til å sette seg skikkelig inn kravene til innskuddspensjonsordningen, som er noe bedriften er lovpålagt å ha, mener Eriksen.

Vi få regnskapsførerne med seg

Enkel og effektiv onboarding er bare en del av forretningsmodellen. Den andre er at onboardingen helst skal skje via partnere, som har en kundemasse der pensjon er et relevant produkt.

– Regnskapsførere er et godt eksempel. Det er ikke uvanlig at det er regnskapsføreren som gjør en liten bedrift oppmerksom på at innskuddspensjonsordningen må være på plass, sier Baum.

Derfor har Uni Pensjon inngått en avtale med regnskapsbedriften Amesto Group om å ta frem en pilot for å onboarde og vedlikeholde pensjonsavtaler, enklere, billigere og mer effektivt enn det man ser i dag. Veien dit går via API-er, integrasjoner og smart bruk av data.

Så akkurat som andre selskaper integrerer betaling og inkasso i regnskapssystemer, vil dere koble innskuddspensjonen til det?

– Vil være der kundene er, og det er i regnskapssystemet. Dessuten er finnes jo fasit allerede der. Antall ansatte, lønn, satser og så videre. Det er bare å automatisere beregningene, sier Eriksen

– En lovpålagt ting som innskuddspensjon skal bare funke, være kostnadseffektiv og gi CFO så lite besvær som mulig, skyter Baum inn.

En lovpålagt fordel

Akkurat dette at innskuddspensjon er lovpålagt, gjør området faktisk mer interessant å satse på enn bank og forsikring. Det kommer av det Eriksen kaller anti-seleksjonsproblematikken.

– Pensjon er noe alle må ha, men ved lån eller forsikring må hver enkelt kunde sjekkes ut. Det gir oss et større «scope» å jobbe i. Om vi i tillegg allerede vi allerede har den data vi trenger for å kunne gi et tilbud, er det veldig interessant i forhold til hvor stort volum du kan kontrahere i et partnerskap, sier Eriksen.

Det er imidlertid en lang vei å gå før disse planene kan settes ut i livet. Så langt har daglig leder Eriksen og styreleder Baum fått på plass et styre bestående av konsernsjef Arild Spandow i Amesto og Kristina Picard tidligere kommunikasjonssjef bærekraftige investeringer i Storebrand, nå Bane Nor. Alle har vært med og bidratt til de første englemidlene selskapet har fått inn hittil. Det har også ett av norges største callcenter – Maskineriet.

I tillegg ansatte de sin blivende CFO dagen før intervjuet med Shifter, og i 2022 skal ytterligere et antall personer på plass.

Vil trykke på start innen et år

Hvis alt går som det skal håper Eriksen å kunne trykke på startknappen i fjerde kvartal 2022.

En konsesjonssøknad som innskuddspensjonsforetak er innlevert til Finanstilsynet. Å få et svar på den er første prioritet. Eriksen håper å ha et positivt svar på plass til sommeren neste år.

Trond Eriksen håper på å få trykke på startknappen innen et år.

– Det tok seks uker med Brabank og syv måneder med Duo Insurance, så vi får se, men så lenge vår søknad ikke er ufullstendig skal saksbehandlingstiden etter loven være seks måneder, sier Eriksen.

Nå starter pengejakten

I mellomtiden skal Eriksen og Baum ut og hente penger. Allerede denne uken begynner jakten på investorer som er villige til å bidra til den første transjen på 15 millioner kroner. Disse skal i hovedsak brukes til å ansette nøkkelpersoner og ferdigstille plattformen, samt gjøre selskapet klart til drift.

15 millioner er bare en begynnelse. Konsesjonsplikt betyr vanligvis at et selskap må kunne stille med en ganske så betydelig egenkapital. For innskuddspensjonsforetak er solvenskapitalen to kroner per 100 kroner forvaltet kapital. Det betyr at én milliard i forvaltet kapital krever 20 millioner i backup.

– Vi må bære solvens for de tre første driftsårene allerede før oppstart. I søknaden er det beregnet til 110 millioner kroner, sier Eriksen.

Det betyr at det vil være behov for en kraftig oppkapitalisering til sommeren, gitt at Finanstilsynet sier ja uten innsigelser.

– Vi håper å få med investorer som er beredt til å ta en stor del av denne reisen, og dermed få en betydende innflytelse på selskapet, sier Baum.

– Så dere er ikke, som mange andre gründere, opptatt av å eie mest mulig av selskapet så lenge som mulig?

– Det er umulig å opprettholde en stor eierandel som gründere gitt de kapitalkrav denne type virksomhet er underlagt, svarer Eriksen.

– Sagt på en annen måte; vi vil mye heller ha noen få aksjer i Manchester United, enn å eie hele Lillestrøm. Får vi til det vi har som ambisjon vil alle oppleve veldig god avkastning, legger Baum til.