FinSHIFT 09.08.2023

Setter stopp for kryptohandel i USA

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Revolut-sjef Nik Storonsky

Hva er saken? 

Amerikanske Revolut-kunder vil ikke lenger kunne kjøpe og selge kryptovaluta i appen. Fra og med 2. september er det stopp for kjøp, mens det er mulig å selge sine kryptoverdier en måned ekstra.

«På grunn av den regulatoriske utviklingen og usikkerheten rundt kryptomarkedet i USA, har vi sammen med vår amerikanske bankpartner besluttet å stenge handelen med kryptovalutaer gjennom Revolut i USA», skriver en talsperson i selskapet i e-post til nyhetsbyrået Reuters.

Beslutningen kommer en måned etter at Revolut besluttet å avliste de tre kryptovalutaene Polygon, Solana og Cardano. Dette etter at det amerikanske Finanstilsynet, Securitites and Exchange Commision (SEC) kom frem til at de alle tre er verdipapirer og skal reguleres som det. I dette tilfellet er 18.september siste salgsdag.

Ifølge Revolut utgjør det amerikanske kundene bare én prosent av selskapets krypto-kunder globalt.

Hvorfor er dette interessant? 

Muligheten til å kjøpe og selge kryptovaluta i Revolut-appen har vært en svært viktig del av tilbudet i appen siden helt i begynnelsen.

Selv om Revolut ikke åpent har innrømmet det, er det nok slik at det var en veldig sterk bidragsyter til den initiale suksessen for Revolut i Norge. Det var før Firi og NBX kom på banen. For alt det FinShift vet, har kryptohandelen nok vært den viktigste årsaken til at antallet norske kunder har fortsatt å øke jevnt og trutt de siste årene. Som banktjeneste har appen langt fra like mye å komme med.

Da Revolut til sist la frem tallene for 2021 i mars 2023, og fortalte at selskapet nå var lønnsomt, kom det frem at kryptohandelen sto for, grovt regnet, en tredjedel av omsetningen på 636 millioner pund, cirka åtte milliarder kroner.

2022-resultatet er fortsatt ikke presentert, men allerede da 2021-tallene ble lagt frem i mars, kunne Revoluts daværende finansdirektør Mikko Salovaara (han sluttet kort tid etterpå) fortelle at kryptoandelen av omsetningen ville ende på mellom 5-10 prosent. Dette til tross for at de ventet en økning av totalomsetningen på 30 prosent - fra 636 millioner pund til cirka 850 millioner.

Hva er konsekvensen? 

Revolut sier kryptostoppet i USA bare berører én prosent av det totale antallet kunder til selskapet, og meldte altså i mars at kryptohandelens andel av totalomsetningen hadde falt kraftig i fjor.

Så kanskje kvitter de seg bare med en hodepine nå når amerikanske tilsynsmyndigheter har bestemt seg for å stramme til skruen kraftig når det gjelder kryptoregulering.

På den andre siden viste den siste oppdateringen på antallet kunder fra november i fjor at Revolut hadde passert 25 millioner brukere globalt. Det betyr at rundt en kvart million kunder vil miste muligheten til å handle krypto. I den samme pressemeldingen ble det opplyst at antallet kunder i Nord-Amerika var over en halv million.

Det ville i så fall bety at rundt 50 prosent av Revoluts kunder i USA mister muligheten til å kryptohandle. Å kutte ut en tjeneste, som halvparten av kundene bruker, høres plutselig ikke fullt så ubetydelig ut.

Uansett er ikke krypto den største hodepinen til Revolut. Da peker FinShift i stedet på at selskapet fortsatt ikke er blitt godkjent som bank av tilsynsmyndighetene i Storbritannia, 3,5 år etter at søknaden ble sendt inn.

Uten den kan Revolut heller ikke håpe på å bli bank i land som USA, Canada og Australia. Det er verre enn å miste litt kryptohandel.

Relaterte saker

→ Revolut stenger kryptohandel for amerikanske kunder (Reuters)
→ Innebærer Revoluts gründer-fabrikk trøbbel for selskapets langsiktige kryptosatsing (Sifted)
→ Fintech-giganten Revolut rapporterer første årlige overskudd (CNBC)
→ (FinShift) Gevinst eller ikke gevinst, det er spørsmålet? 
→ (FinShift) Revolut-sjefen gir bankkrise skylden for forsinket lisens