FinSHIFT 31.05.2023

Skal Siemiatkowski lykkes med snuoperasjonen?

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Sebastian Siemiatkowski, konsernsjef og gründer i Klarna

Hva er saken?

Fredag i forrige uke la den svenske fintech-giganten Klarna frem resultatet for første kvartal. Tross et resultat før skatt på minus 1.271 millioner svenske kroner og kredittap på 775 millioner, holder selskapet fast ved det tidligere budskapet om å være lønnsomme etter sommeren i år.

«I dette kvartalet klarte vi på imponerende vis å øke GMV og inntekter, samtidig som vi kuttet kostnader og kredittap», skrev Klarna-sjefen i kvartalsrapporten.

Hvorfor er dette interessant?

Vi snakker tross alt om et selskap som de siste to årene har rapportert et samlet tap på 17,1 milliarder svenske kroner. (10,5 milliarder i 2022), og fikk verdsettelsen kuttet med 85 prosent ved den siste kapitalrunden i juli i fjor.

Men Siemiatkowski var faktisk inne på lønnsomhetstemaet rett etter at selskapet kuttet staben med 700 personer i mai i fjor.

– Nå vil markedet prioritere lønnsomhet. Det tvinger oss til å bytte fot. Da er det en styrke å ha to føtter, sa Siemiatkowski til Dagens Nyheter i det første intervjuet etter personalkuttene.

På Slush i november hadde optimismen forsterket seg, og fra Siemiatkowski kom følgende uttalelse:

– Det beveger seg i riktig retning. Da vi begynte omstillingen i mai, var vi tydelige med at det vil ta omtrent et år. Forbedringen kommer til å skje gradvis for hvert kvartal og synes mer og mer.

På den andre siden finnes det flere ting som kan forkludre planene. Svenske Breakit listet i april opp tre saker som kan senke lønnsomhetsplanene:

►E-handelskonkjunkturen. Om folk handler mindre på nett, er det dårlig nytt for Klarna.

► Personalproblemer. Ifølge Breakit har det vært urolig på hovedkontor helt siden personalkuttene for et år siden. Slikt kan gjøre jakten på lønnsomhet vanskeligere.

► Tid. Hvis selskapet ikke når lønnsomhet for ved juletider, er det ikke sikkert at selskapet klarer seg uten en emisjon til.

Hva er konsekvensen?

Nå gjenstår en eller to kvartalsrapporter før vi får fasit om Klarna-sjefens ambisjoner om lønnsomhet holdt mål, men etter den siste rapporten høres ikke målet like fjernt ut som i fjor, til tross for fortsatt milliardtap.

Skulle Siematkowski komme i land med snuoperasjonen etter planen, vil man kanskje til og med må begynne å tro på det han sa fra scenen på Slush i november: At et marked som legger til rette for børsnotering av Klarna ikke er mer enn 1-2 år frem i tid.

Relaterte saker

Klarna halverer tapet og løfter frem AI-satsing
Klarna-sjefen om krisetiltakene: – Vi må tenke om
→ (+) Klarna-sjefen drømmer om å ta en Google: «Markedet er overdeprimert akkurat nå»