FinSHIFT 22.02.2023

Slik ble en krypto-krusning til en tsunami

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Nettstedet Coindesk har kartlagt alle finansielle koblinger mellom fjorårets konkursselskaper i kryptoverden.

Hva er saken?

Da den fallerte kryptobørsen FTX søkte om konkursbeskyttelse, såkalt Chapter 11, på senhøsten i fjor, åpent det seg en mulighet til å få innblikk i en kryptoverden som viste seg å være enda mer sammenflettet enn det som var kjent fra før.

Det har gjort det mulig for nettstedet Coindesk å legge et puslespill som tydelig viser at alle aktører lånte penger av hverandre, og hele økosystemet på mange måte var dømt allerede da hedgefondet Three Arrows Capital, 3AC, tapte rundt 200 millioner dollar på Terra/Luna-kollapsen.

Da kryptobørsen Voyager kort tid etterpå må kaste inn håndkleet, var et lån til 3AC på 654 millioner dollar en bidragende årsak. Det sto nemlig for nesten 60 prosent av Voyagers låneportefølje.

Genesis er et annet av konkursboene som hadde lånt hele 2,4 milliarder dollar til 3AC.

Og slik fortsatte det, inntil alt sammen til sist nådde FTX og investeringsselskapet Alameda Research, slik Coindesks illustrasjonen overfor viser.

Hvorfor er dette interessant?

Coindesk konkluderer med at nettverket av kryptoselskaper var så sammenvokst at det i prinsippet kunne kalles incestuøst.

Og at det som begynte som en liten krusning på bølgene, til slutt ble til en tsunami som skyllet over bransjen.

Konkurseksparten Mark Shapiro forteller Coindesk at fjorårets kryptokaos sto for den største dominoeffekten finansverdenen har sett siden Lehman Brothers ble startskuddet på finanskrisen i 2008.

Hva er konsekvensen?

De tradisjonelle finansmarkedene ble aldri særlig påvirket av fjorårets kalabalikk. De som skjedde i kryptoverdenen, ble i kryptoverdenen.

Men som FinShift skrev allerede i forrige uke, har det ført til at myndighetene har trappet opp granskingen. Nye og strengere regulering venter rundt neste hjørne, og en viktig årsak til det er innsikten om at det fantes et underliggende mønster av tette koblinger mellom selskapene som gjorde hele bransjen mer ustabil - akkurat som under finanskrisen.

Alle offer i den lange rekken av konkurser må belage seg på å vente på å få noe tilbake. Ikke minst fordi dommere ved ulike domstoler i flere delstater må gå gjennom alle disse transaksjonene på kryss og tvers og finne hvilke penger som tilhører hvilket selskap.

Mark Shapiro gir et lite, men sannsynligvis ikke særlig oppmuntrende, hint:

– Ofrene for Bernie Madoffs Ponzi-svindel måtte vente omtrent et tiår på et oppgjør.

Relaterte saker

Krypto har et incestproblem (Coindesk)
Amerikanske myndigheter på krypto-offensiv (FinShift)