BANK OG FINANS
Slik kvittet DNB seg med fysiske datarom for mobilbanken
DNBs langsiktige mål om å flytte banken ut i skyen nådde en aldri så liten milepæl nylig. Løsningen imponerte til og med på folkene i Amazon Web Services.
Med byggingen av Iphone-versjonen av mobilbanken på plass i skyen har DNBs teknologidirektør Nicolai Rygh, til sist fått en helt skybasert mobilbank.
Foto: Stig B. Fiksdal
Det begynner å nærme seg fem år siden DNB begynte å samarbeide med Amazon Web Services, AWS med målet om å bli sky-basert. Utviklingen av ny funksjonalitet i mobilbanken, Spare-appen og bedrifts-appen Puls har vært gjort i skyen en god stund. For ett år siden ble det bestemt at også nettbanken skal plasseres i skyen.
Men en sak har manglet for at DNB skulle kunne kalle mobilbanken helt skybasert. Å bygge Iphone-versjonen av Mobilbank-appen har frem nå ikke vært mulig å gjøre i skyen.
LES OGSÅ: DNB flytter alt tiI skyen: «Lar oss bygge tingene som små diamanter vi kan bruke til de forskjellige smykkene vi skal lage»
Apple var brems for full skyvirksomhet
For å bygge apper for Iphone må man nemlig ha et sertifikat fra Apple. Det må være installert på alle datamaskiner som utviklerne bruker. Men å ha sertifikater installert på en mengde maskiner er ikke ideelt fra et sikkhetsperspektiv.
DNBs løsning på problemet inntil nå, har vært et sentralt «byggemiljø» med test og distribusjon inkludert plassert på 12 servere i et teknisk rom på hovedkontoret i Bjørvika i Oslo. Utviklerne har sendt kode til «Bob the Builder», som løsningen har vært kalt. «Bob» har kontroll over det nødvendige sertifikatene og i tillegg hatt en bruker hos Apple slik at oppdatering av appen har kunnet sendes videre for publisering.
– Frem til at Amazon lanserte Apples operativsystem, OSX, som en tjeneste i fjor, har dette ikke vært mulig å gjøre i skyen, sier DNBs teknologidirektør Nicolai Rygh til Shifter.
LES OGSÅ: DNB: PSD2 er foreløpig ikke blitt den trusselen man trodde det skulle bli
Imponerte på Amazon
Etter å ha brukt i underkant av et år på konseptutprøving og migrasjon er DNBs «Bob the Builder»-miljø nå flyttet over på virtuelle Mac-er hos Amazon Web Services og det tekniske rommet i Bjørvika tømt for gamle maskiner. Dermed er DNBs mobilbank blitt helt skybasert.
– Det er det ikke så mange som har, sier Rygh, og forteller at selv folkene i Amazon Web Services synes løsningen var spennende.
– Da vi tok den i bruk, var det ikke noen annen som hadde gjort det, og Amazon mente løsningen som en potensiell showcase for dem, fortsetter han.
– Hva er det viktigste dere oppnår med dette?
– To ting. Vi bedrer sikkerheten i et stort utviklingsmiljø som vårt. og takket være at AWS har kraftigere maskiner får vi kortere «time to market» med våre oppdateringer, sier Rygh.
MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.
Sparte tid og penger
Han innrømmer at tidsbesparingen neppe er noe som mobilbankbrukerne vil merke av. Ifølge Rygh kutter reduseres tiden på såkalte Xcode-oppdateringer fra omkring 40 minutter ned til rundt seks minutter. I tillegg forbedres byggehastigheten med opp til 71 prosent.
– Med tanke på at den endelige godkjenningssyklusen hos Apple kan ta opp til 24 timer, er tidsbesparingen mest morsom fra et CTO-perspektiv. Rent praktisk bidrar det likevel til å minske vår operasjonelle risiko, sier han.
Det å tømme et helt rom for Mac-er har også spart Rygh for en del penger.
– Vi sparte cirka et årsverk på mindre vedlikehold, sier teknologidirektøren.
– Det viktigste er at vi fortsetter på den veien vi valgt – å bygge software for kundene. DNB skal ikke ha hardware om det ikke er absolutt nødvendig.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.