Slik sikret Torghatten Aqua 80 millioner kroner og ny norgesrekord i folkefinansiering
Med over 800 investorer med på laget og en heftig innspurt, fikk Brønnøysund-selskapet Torghatten Aqua fulltegnet sin folkefinansierte emisjon - den største hittil i Norge.
Paul Birger Torgnes (i midten) er sammen med broren Arnfinn Torgnes t.v. og sønnen Karl Johann Torgnes sentrale aktører i Torghatten Aqua, Torsdag sikret de selskapet 80 millioner kroner i den største folkefinansieringskampanjen hittil i NorgeFoto: Torghatten Aqua
– Folkefinansiering er noe vi aldri har prøvd før, og dette var en ny og spennende måte å hente penger på. Jeg må si at utfallet har vært over all forventning, sier Paul Birger Torgnes, daglig leder i Torghatten Aqua, etter at folkefinansieringskampanjen hos Folkeinvest hadde gått fra 64 millioner kroner til maksimale 80 millioner kroner i løpet av de siste timene.
Annonse
Det er tidenes største folkefinansierte kapitalinnhenting her til lands.
– Vi fikk 840 nye aksjonærer. Da har vi virkelig nådd målet. Hensikten var jo å få med lokalmiljøet og la dem få ta del i den verdiskapingen vi håper å få til, legger Torgnes til.
Med den friske kapitalen blir Torghatten Aqua nå verdsatt til drøyt 660 millioner kroner.
Annonse
Kan fungere som øyeåpner
Daglig leder i Folkeinvest, Øyvind Fries, er særdeles fornøyd med at selskapet hans med god margin har tilrettelagt for det desidert høyeste beløpet hittil.
Den tidligere rekorden ble holdt av den simulatorbaserte kjøreskolen Way, med 34 millioner kroner.
– Dette med rekorder begynner å bli et slitt begrep, men det er et svært gledelig å erfare at våre tjenester fungerer godt uavhengig av hvor store kapitalvolum en investor ønsker å investere. Torghatten Aqua ønsket å få med seg folket, og sammen har vi oppnådd dette resultatet, skriver Fries i en kommentar til Shifter.
Annonse
Han peker på at teamet bak Torghatten Aqua er er svært erfarent, og har oppnådd ekstraordinære resultater tidligere. Fries tror at folk flest har satt pris på muligheten til å investere i et havbruksrelatert selskap, med spennende ambisjoner for fremtiden.
Fries tror også at denne emisjonen vil kunne åpne øynene for andre selskaper som kanskje ikke har sett på folkefinansiering som et alternativ ved et litt større kapitalbehov.
Annonse
– Det er mange nordiske selskaper som søker kapital, ønsker å ha med folket som investorer, og ønsker en profesjonell tilrettelegger. Vi tror det er svært sannsynlig at flere selskap med dette kapitalbehovet ønsker samarbeid, skriver Fries.
Svært erfarne eiere
Annonse
Det er en erfaren gjeng som står bak Torghatten Aqua. Det er et investerings- og utviklingsselskap der Paul Birger Torgnes, broren Arnfinn Torgnes og sønnen Karl Johann Torgnes er de drivende aktørene og eierne. På eiersiden finnes også Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe gjennom selskapet Fjord Marin Holding.
Brødrene Torgnes bygget i sin tid opp Fjord Seafood til å bli et av de største oppdrettsselskapene, før det ble fusjonert med først Panfish og senere Marine Harvest.
Familieselskapet, som lenge het Torgnes, var også en av de største eierne i transportselskapet Torghatten ASA da det ble solgt til EQT for 8,6 milliarder kroner i 2020.
– Vi har investert hver eneste krone fra det salget til å bygge opp Torghatten Aqua, har Torgnes tidligere fortalt Shifter.
Det har ført til et lite konsern med tre selskaper under morselskapet Torghatten Aqua: Aquaculture Innovation som skal drive med prosjekter innenfor landbasert oppdrett. Campus BLÅ, som tilbyr et utdannings- og kurstilbud rettet mot marin og maritim sektor, samt Norsk Havbrukssenter, som driver med havbasert oppdrett samt reiselivsvirksomhet.
Staker ut rask vei til børsnotering
De 80 millionene selskapet nå får inn skal først og fremst investeres i Campus Blå, men noe skal også gå til å videreutvikle de landbaserte prosjektene.
Helt siden EQT-salget har Torgnes-familien hatt en klar plan for hvordan selskapet skal rigges for videre vekst.
I fjor fikk de ansatte tilbud om å investere. Ifølge Torgnes takket over 90 prosent ja.
Folkefinansieringskampanjen var trinn to i den planlagte tretrinnsraketten.
Trinn tre venter allerede til våren, om alt går etter planen - og er rimelig uvanlig til å være et selskap som folkefinansierer en emisjon. Det normale er at folkeinvestorer må smøre seg med lang tålmodighet før det kan bli aktuelt med en exit. Det første Torghatten Aqua nå skal gjøre, er å notere selskapet på OTC-listen.
– Vi vil jo ikke at folk skal føle seg innelåst i aksjen, sier Torgnes.
Kjøpte mest selv
Av de 80 millioner kronene, kommer 46 millioner fra Trøndelag Helgeland Invest AS. Det er et selskap som eies av Paul Birger Torgnes og sønnen Karl Johann Torgnes.
– Hvorfor har dere gått inn med så mye penger selv? Er ikke det å pynte på tallene?
– Det er to grunner til det. Den ene er at vi ønsker å opprettholde en solid eierandel i selskapet. Det andre er at vi har flere samarbeidspartnere som ikke rakk å få frem penger før fristen nå, men som ønsker å være med. Dermed tegnet vi aksjer nå, så kan de få lov til å kjøpe etterpå, sier Torgnes til Shifter.
Av de øvrige over 800 investorene finnes tre som bidrar med rundt tre millioner kroner hver. Gigante Havbruk i Bodø, Bente og Terje Johannessen AS i Saupstad og Gåsø Næringsutvikling i Sistranda - alle med forankring i Trøndelag eller Helgeland.
Ellers har mesteparten av de nye aksjonærene kjøpt mellom 20 og 100 aksjer.
Til sist kan det noteres at 80 millioner kroner med stor sannsynlighet er en rekord som ikke vil bli slått med det første. Årsaken er regulatorisk.
For selskaper som skulle ønske å hente mer penger via folkefinansiering vil det da ikke være nok å utarbeide et nasjonalt prospekt. Da må det til et EU-prospekt. Det er en vesentlig mer omfattende og dyrere prosess.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»