FinSHIFT 03.11.2022

Sosial aksjehandel på norsk og svensk

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Over; Christine Kvaalen og Madeleine Bjørnestad Røed i Stack by me, Under f.v. gründerne av Finfollow, Carl Meiton, Christer Wikman och Martin Jägerstad.

Hva er saken?

Denne uken ble den svenske appen Finfollow lansert. Tidlige sjefer i svenske fintech-suksesser som Bambora og Trustly har laget en møteplass der brukerne skal kunne dele sine aksjeporteføljer med hverandre i sanntid.

«Alt begynte med en Whatsapp-gruppe der vi snakket om kjøp- og salgstips for aksjer. Jeg ville gjerne følge en kamerat som brukte mye tid på å analysere nye caser. Men det fungerte ikke, informasjonen var ikke omfattende nok, eller kom for seint», forteller daglig leder Carl Meiton til Breakit.

Finfollow-gründerne fant ingen andre tjenester som kunne løse problematikken på tvers av banker og handelsplattformer. Dermed bygde de sin egen plattform. Både Avanza og Nordnet er integrert, slik at Finfollow-brukerne kan dele sine porteføljer i sanntid. All handel blir gjennomført på de ordinære trading-plattformene.

En uttalt målgruppe er såkalte finfluensere og andre som deler sine aksjetips. Tanken er at det å være på Finfollow etter hvert skal kunne bli en inntektskilde for det mest profilerte aktørene.

«Noen bruker mesteparten av sin våkne tid på å analysere markedet. Da vil de med god grunn kunne ta betalt for sin kunnskap. Det vil vi gjøre mulig med Finfollow», sier Meiton.

Hvorfor er dette interessant?

Sosial trading er et marked som fortsatt er relativt ferskt, men som anses å ha betydelig potensial. Tall fra det amerikanske analyseselskapet Insight Partners snakker om en marked som kan være verdt 3,8 milliarder dollar i 2028.

Med norske øyne er det vanskelig å komme utenom en sammenligning med Stack by me. Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Kvaalen har selv kalt sin satsing for «Instagram for investeringer» og er det beste eksempelet på en norsk sosial handelsplattform.

Selv om begge plattformene har det å dele egne investeringer med andre til felles, er det også noen tydelige forskjeller.

Der den svenske plattformen ser ut til å være fornøyd med å bruke open banking-løsninger for å aggregere data fra andre kilder, har Stack by me gjort jobben med å skaffe seg tillatelsene som kreves for å faktisk handle med fond, og etter hvert også aksjer, direkte i appen.

Hva er konsekvensen?

Foreløpig befinner både Stack by me og Finfollow seg i en tidlig fase og i hvert sitt nasjonale marked. Selv om et eller begge selskap etter hvert beveger seg over i den andres territorium, er det ikke sikkert at de vil bli harde konkurrenter om kundene.

Det er uansett litt morsomt å konstatere hvor ulikt det visuelle uttrykket kan bli når utgangspunktet i begge tilfeller har en tydelig sosiale medier-tilnærming til investeringer.

Altså ikke planetære forskjeller, som det iblant snakkes om. Men kanskje man kan si at menn er fra Sverige og kvinner fra Norge ...

→ (+) Fintech-profiler lager app for finfluensere (Breakit)
→ (+) Stack by me åpner for fondshandel: – En «fuck you» til alle som sa at vi burde begynne en Youtube-kanal i stedet
→ (+) Denne gründerduoen skal kapre fondskunder ved å tilby færre valgmuligheter
Spår handel for 3,7 milliarder dollar på sosiale tradingplattformer i 2028,(Insight Partner)