Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
For drøyt en uke siden fikk de ansatte i fintech-giganten Stripe høre ledelsen snakke om at det kunne bli aktuelt med en børsnotering i løpet av det kommende året.
De siste dagene har de planene blitt snudd på hodet, og i stedet ryktes det om at eksisterende investorer i selskapet skal være beredt til å spytte inn så mye som tre milliarder dollar, cirka 30 milliarder kroner, med investeringsselskapet Thrive Capital som hovedinvestor. Ifølge New York Times skal selskapet ha forpliktet seg til å gå inn med én milliard dollar.
Annonse
Skulle det skje, vil det være en betydelig større deal, enn den største fintech-investeringen i 2022. Den kom i februar, da New Zealand-selskapet FNZ, som tilbyr teknologi for formuesforvaltning, hentet 1,4 milliarder dollar.
Størrelsen på runden er ekstra interessant fordi den ligger an til å bli større enn det samlede beløpet selskapet har hentet siden brødrene Patrick og John Collison startet selskapet i 2010. Det er nemlig på cirka to milliarder dollar.
Hvorfor er dette interessant?
Det mest overraskende aspektet med runden ser ut til å være formålet med den. Her er det ikke snakk om å investere i fortsatt vekst, ny teknologi eller kjøp av selskaper.
Annonse
Nei, årsaken er angivelig at selskapet trenger pengene til å håndtere en gigantisk skatteregning koblet til ansattopsjoner i selskapet, som er i ferd med å løpe ut.
Ifølge The Information ville en slik løsning sannsynligvis skyve en eventuell børsnotering et godt stykke inn i fremtiden. Noe som igjen skulle kunne ha negative konsekvenser på et allerede dypfrosset marked for fintech-relaterte børsnoteringer. Stripe har i flere år vært den mest ettertraktede noteringen av alle i USA. Litt som Klarna var i Europa, frem til selskapet møtte veggen i fjor.
Annonse
Hva er konsekvensen?
Ifølge ryktene skal Stripe hente pengene til en verdivurdering på 55-60 milliarder dollar. Det langt lavere enn i 2021. Da ble Stripe det høyest vurderte privateide fintech-selskapet noensinne, med en verdivurdering på 95 milliarder dollar.
Annonse
Det interessante er at de aller fleste kommentarer rundt den mulige verdivurderingen ser den som enda et bevis på de tøffe tidene i fintech.
FinShift skulle heller påstå at om Stripe klarer å holde seg på det nivået, er det en prestasjon sammenlignet med i prinsippet alle andre fintech-selskaper. Et verditap på rundt 40 prosent er ikke mye sammenlignet med Klarnas 85 prosent, eller børsnoterte selskaper som Paypal, Square og Adyen, som alle har vært 65-80 prosent ned de siste 12-18 månedene.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»