FINTECH
Svensk betalingsrakett henter 650 millioner
Konto til konto-betalinger er et fintech-segment det fortsatt er interesse for. Særlig når selskapet som henter pengene både vokser raskt og er lønnsomt.
Brite ble startet i 2019 av Lena Hackelöer og Robert Arnesson. Siden har utviklingen gått med rakettfart. Omsetningen har økt fra 0 til 115 millioner kroner på fire år og resultatutviklingen har fulgt etter. Etter to innledende investerings-tunge år, var Brite i pluss allerede i 2022. Fire millioner i overskudd i år fire er ikke hverdagskost i bransjen.
Slike tall blir naturlig nok lagt merke til i investeringsmiljøer, så når Brite nå henter 60 millioner dollar, cirka 655 millioner kroner, er det tunge internasjonelle navn med på investorlisten.
Tungvekter ledet runden
Runden ble ledet av britiske Dawn Capital, Et investeringsfirma som har funnet fintech-gull i Sverige før. På merittlisten finnes både Izettle (solgt til Paypal for 19,2 milliarder i 2018) og Tink (solgt til Visa for 18 milliarder i 2021).
En annen ny investor var VC-selskapet Headline som investorer i raskt voksende fintech-selskaper over hele verden. Svenske Incore Invest deltok også i runden. I det sistnevnte selskapet er Brite-gründer Lena Hackelöer en av fem gründere.
En del av runden består av eksisterende aksjer, som en eller flere eiere selger. Hvor stor den andelen er, ønsker ikke selskapet å si, skriver Breakit.
Bygger videre på eget nettverk
I en pressemelding skriver Brite at pengene skal brukes til å «akselerere selskapets geografiske ekspansjon, styrke posisjonen på eksisterende markeder og videreutvikle det egne betalingsnettverket, Brite Instant Payments Network».
Sistnevnte er kjernen i Brites tilbud. Ifølge selskapet er over 3800 banker over hele Europa koblet til nettverket. Det har gjort at selskapet er til stede i 24 av 29 EU-land samt Storbritannia. Norge er derimot fortsatt en hvit flekk på kartet.
– Vi ser att konto-till-konto-betalningar vinner frem i hele Europa, men att butikkene fortsatt har vanskelig for å se det fulle potensialet for deres virksomhetm sier, sier Brite-sjefen tyske Lena Hackelöer i pressemeldingen.
Minner om Trustly
Brite virksomhet har store likheter med en annen omtalt svensk fintech - Trustly. En stor forskjell er imidlertid at Brite til å begynne med helt unngikk å ta inn bettingselskaper på kundelisten. Ifølge den svenske nettavisen Breakit har selskapet noen få lisensierte bettingsselskaper blant kundene. Trustly derimot bygget mye av den tidlige suksessen på nettopp kunder til bettingselskapene.