FINTECH
Tapte 15,6 millioner kroner i fjor, og nå stormer det rundt folkefinansieringsselskapet
Bransjen flater ut, ifølge eieren, og nå er Monio under skarpt kritisk søkelys.
Monio formidler lån fra private investorer (personer og aksjeselskap) direkte til små og mellomstore norske selskaper, gjennom en egenutviklet digital plattform. Selskapet har siden etableringen i 2014 blitt nest størst på feltet her til lands, etter Fundingpartner.
Ved utgangen av 2022 hadde selskapet totalt formidlet 969 millioner kroner til norske foretak. Hovedproduktet er formidling av sikrede lån til eiendomsprosjekter.
I fjor fikk selskapet et underskudd på 15,6 millioner kroner, går det frem av årsrapporten som nylig ble publisert av eieren Sparebank 1 SR-Bank. Banken kjøpte selskapet i 2019, da det fortsatt het Monner. Til sammenligning gikk Monio med et overskudd på 49,7 millioner kroner i 2021.
Det negative resultatet er imidlertid i tråd med forventningene, skrives det i rapporten. Underskuddet skyldes at selskapet er i en utviklingsfase, som gjør at kostnadene til produkt- og markedsutvikling vil være høyere enn inntektene, heter det.
Overskuddet i 2021 var også i stor grad relatert til en virksomhetsoverdragelse av Monner Gründer verdt 70,3 millioner kroner, som ble til en intern avdeling i eierbanken. Denne gevinsten ble eliminert i konsernregnskapet. Eksklusiv denne salgsgevinsten fikk Monio et underskudd på 20,6 millioner kroner i 2021.
Skarp kritikk
I rapporten skriver Sparebank 1 SR-Bank at markedet for folkefinansierte bedriftslån har hatt vekst, noe Shifters gjennomgang også viser tydelig.
Det kan imidlertid se ut som veksten har flatet ut noe, noe SR-Bank også påpeker, og nå møter Monio enda mer motbør.
Gjennom en serie grundige artikler har E24 gravd frem kritikkverdige forhold, inkludert forsinkede betalinger, misligholdte lån og gjentatt refinansiering av eksisterende lån. Monio har i prosessen gått til politianmeldelse av en låntager.
– Når lån etter lån refinansieres, begynner det å minne litt om et pyramidespill, hvor siste investor ut blir taperen, sier utlåner Ingebjørg Nonslid, som har 125.000 kroner utestående gjennom Monio-plattformen, til E24.
Anklagen avvises kontant av administrerende direktør Marius Dybdahl i Monio. Han viser blant annet til at akkumulerte tap over Monios plattform i 2022 utgjorde 1,67 prosent av samlede utlån.
Monio har en bokført verdi på drøyt 202 millioner kroner, ifølge årsrapporten Sparebank 1 SR-Bank. Det er det samme som i fjor.