FinSHIFT 22.06.2022

Telefonluksusjåleri på sitt Vertuverste

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

Produsenten av verdens dyreste mobiltelefoner Vertu (selskapet ble faktisk startet av Nokia i tilbake i et annnet millienium og en annen mobiltelefonverden) har kommet på den brilliante ideen å feire varemerkets 22-årsdag (litt uklart hvorfor - Nokia startet selskapet i 1998 og den første telefonen ble lansert i 2002) gjennom å alliere seg med verdens største kryptobørs Binance.

Lanseringen av den nye smarttelefonen VERTU Constellation X Ulm, som bare skal produseres i 10.555 eksemplar, skjer gjennom salg av NFT-er.

Én telefon-NFT koster 5175 dollar, litt over 50.000 kroner. Binance bidrag er å selge 1000 av NFT-ene. Resten skal Vertu selge via egen hjemmeside eller via defi-plattformen Galler.io.

Deretter har kjøperen frem til slutten av september på å bestemme seg om NFT-en skal veksles inn i en telefon eller om man skal beholde NFT-en og bli medlem i Vertu 3.0, en klubb for gamle telefoneiere og nyrike web 3.0-eiere.

I det nye Vertuverset er personvernet satt høyt og samarbeid med et selskap som skal garantere at alle samtaler og meldinger er kryptert blir mye mer poengtert enn noen tekniske spesifikasjoner.

Hvorfor er dette interessant?

Når kursene til bitcoin, etherum og alle andre virtuelle valutaer stuper, og kryptoselskaper verden over enten sier opp folk eller regelrett kollapser, er det litt underholdende at det finnes dem kjører på, som ikke noe har skjedd.

Pressemeldingen som dukket opp i Finshifts innboks mandag, hadde nok blitt sendt rett i søppelbøtta, hadde det ikke være for at den er det perfekte bildet på de siste krampetrekningene i en hype som for lengst har passert toppen.

Vertu har jo alltid vært «over the top», mer bling enn teknologisk vidunder og med dem som må betegnes som «snuskete rike» som uttalt målgruppe. Wired kalte en gang telefonene for «tasteless trash» og hvorfor de ekstremt rike skulle ha et spesielt å ønske om å kjøpe en håndlaget telefon fra Storbritannia, har alltid vært litt vanskelig å skjønne (har de ikke har nok erfaring med håndlagede biler fra britene).

Nåvel, det er vel bare helt logisk at et slikt selskap finner lekekamerater i den virtuelle verdens mest overprisede avkroker. Tross alt er 50.000 kroner for en NFT som kan gi deg en telefon som faktisk fungerer, rene billigsalget sammenlignet med en tegnet ape for over 20 millioner kroner.

Hva er konsekvensen?

Det er nok ikke usannsynlig at Vertu klarer å få solgt sine drøyt 10.000 telefoner. Da har de tjent drøyt en halv milliard og kan le hele veien til banken.

Og ja da, Finshift er klar over at det heller ikke er usannsynlig at Vertu-samarbeidet er en pekepinn om hvordan fremtiden ser ut for kjøp og salg av luksusvarer.

Men akkurat i dette tilfellet må det være lov å være litt glad over at det bare rammer dem som har alt for mye penger (og sannsynligvis alt for lite smak).

Relaterte saker

Binance og lukusmerket Vertu lansert smartelefon-NFT-er (Bitcoinist)
Finansielle apestreker
Nye apestreker selger «mark» for tre milliarder