FINTECH

Tror ikke svindelforsøk får konsekvenser for folkefinansieringsomdømme

I februar i år innvilget folkefinansieringselskapet Perx et bedriftslån på tre millioner kroner. Hva selskapet ikke visste, var at det var et utstudert svindelforsøk av en 35-årig mann fra Skien.

Lars Hafstad, daglig leder i Perx Folkefinansiering
Publisert

«For Perx har denne saken naturlig nok gjort at vi nøye har gjennomgått våre rutiner og stilt oss selv tøffe spørsmål mht. om det er noe vi kunne gjort annerledes. Denne (heldigvis meget sjeldne) saken har jo gitt oss en unik mulighet å ettertrykkelig stressteste våre rutiner og prosesser», skriver daglig leder i Perx, Lars Hafstad, i en e-post til Shifter.

Lånet Perx innvilget i februar i år skulle gå til en eiendomstransaksjon, som bedriften hadde gjennomført. Pengene ble utbetalt til en klientkonto hos DNB Eiendomsmegler, og der stoppet hele prosessen opp.

Tatt av politiet

I mellomtiden hadde nemlig 35-åringen blitt tatt om hånd av politiet, som allerede var i gang med å etterforske mannen for omfattende underslag og bedragerier i flere selskaper, kommer det frem i Telemarksavisa, som omtalte saken først.

Dette førte til eiendomstransaksjonen aldri ble gjennomført. da låntakeren ikke lenger tilfredsstilte vilkårene i kjøpekontrakten. Følgelig tilfredsstilte låntaker heller ikke vilkårene i avtalen med Perx, slik at lånet ble opphevet.

I samarbeid med DNB Eiendomsmegler, sørget så Perx for at pengene til ble tilbakebetalt til de noen hundre personene som hadde lånet ut penger.

«Det er viktig å påpeke at våre investorer aldri stod i fare for å tape sine investeringer», skriver Hafstad

Mer tilfeldighet enn symptom

At Perx ikke klarte å fange opp 35-åringen da selskapet gjennomførte sine «kjenn din kunde»-kontroller forklarer Hafstad med at 35-åringens kone sto oppført som daglig leder og firmategner av selskapet som lånte penger. Dermed dukket mannen, som skal ha misbrukt sin kones Bank ID, aldri opp i noen sanskjonslister.

«Vi kan ikke se hva vi kunne gjort annerledes i vår behandling av denne saken. Det viser seg at vi her muligens har å gjøre med en sofistikert svindler som har lurt mange, både private og bedrifter over lang tid. At vi som folkefinansieringsaktør har blitt trukket inn i dette, anser vi mer som en tilfeldighet enn et mulig symptom på at folkefinansiering er mer utsatt for svindel enn andre finansieringsvirksomheter», skriver Hafstad.

Krever erstatning

Tross de siste årenes opptur, er folkefinansiering fortsatt et nytt investeringsfenomen for folk flest. Og for alt som er nytt og ukjent, kan negative nyheter få større konsekvenser. Det er noe Hafstad tar på fulleste alvor:

«For Perx og for hele bransjen, er usikkerheten en sak som dette kan skape, den største potensielle utfordringen. «What you know you trust, what you trust you buy». Vi jobber hver dag med å bygge kjennskap og tillit til folkefinansiering og vi håper folk vil se denne saken for hva den er og ikke la den påvirke deres oppfattelse av folkefinansiering», skriver Hafstad til Shifter.

I forbindelse med den pågående rettsaken i Telemark tingrett, krever Perx 250.000 kroner i erstatning av 35-åringen. Dette for gebyrer, renter og merarbeid knyttet til rettsaken. I følge Hafstad vurderte Perx også et erstatningskrav knyttet til «tapt omdømme», men valgte til slutt å droppe det.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*