Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
Tross at det er en uke igjen av folkefinansieringskampanjen hos Folkeinvest, har Brønnøysundselskapet Torghatten Aqua allerede knust tidligere rekorder.
I skrivende stund har selskapet fått inn i underkant av 57 million kroner. Det er mer enn 20 millioner kroner mer enn da da den simulatorbaserte kjøreskolen Way hentet 34 millioner kroner i november 2021.
Annonse
Annonse
Det kan bli mer. I emisjonen åpner Torghatten Aqua for å hente opp til 80 millioner kroner. Så spørs om selskapet klarer å få til en sluttspurt, som alene ville kvalifisert til en plass på alle tiders ti-på-topp-liste.
Hvorfor er dette interessant?
Da rekordåret 2021 skulle oppsummeres var Stine Sofie Grindheim Simonsen i Dealflow og Amalie Holt i Folkeinvest rørende enige om at den da nye rekorden på 34 millioner kroner ville bli slått, men ikke med hvor mye.
– Vi ser ikke umiddelbart for oss at vi kommer til å gå så mye høyere enn 50 millioner i en enkelt kampanje i inneværende år, sa Holt.
Annonse
– Jeg mener vi kan få se folkefinansierte emisjoner på oppimot 80-100 millioner kroner i løpet av 2022, sa Grindheim Simonsen.
2022 tok jo som alle vet en vending ikke så mange kunne spå i januar. For de to folkefinansieringsselskapene betød det at de optimistiske planene på vekst i emisjonsvolum aldri var nær å innfris. Samlet regnet de med å passere én milliard i emisjonsvolum. Fasit ble under en halv milliard, og ingen av selskapene klarte å overgå sitt eget volum fra året før.
Annonse
Samtidig hadde altså både Holt og Grindheim Sørensen ganske så rett da de spekulerte i hvor store emisjonene kunne bli. Torghatten Aqua vil for all del bli regnet som en 2023-emisjon, men faktum er at den både var i boks og hadde slått rekord før 2022 var omme.
Hva er konsekvensen?
Annonse
Torghatten Aqua kan ikke sies å være et helt typisk selskap som henter penger via folkefinansiering.
Ifølge daglig leder Paul Birger Torgnes er det viktigste med emisjonen at man får inn de riktige investorene, det vil si å få så sterk støtte i lokalmiljøet som mulig. Om emisjonen ender på 60 eller 80 millioner kroner, er mindre viktig. Torgnes er også tydelig på at hadde pengene vært viktigst, hadde selskapet uten problemer kunnet hente dem et annet sted.
Et annet særtrekk er at emisjonen også har fungert som et spredningssalg og en brofinansiering i forkant av en notering på OTC-listen neste år. Bare tre av alle de selskapene som tidligere har folkefinansiert virksomheten, har kommet seg på børs.
Folkeinvest-sjef Øyvind Fries tror likevel at Torghatten kan vise seg å være begynnelsen noe som fører til at selskapet får lagt til rette for emisjoner på denne størrelsen på mer jevnlig basis.
– Vi håper at dette gjør at flere bedriftseiere får opp øynene for det instrumentet vi har skapt, sa Fries til Shifter.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»