FinSHIFT 23.08.2023

Truer banker med bøter for manglende kontanttilbud

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Disse må ikke bli for vanskelig å få ta i, mener det britiske finansdepartementet.

Hva er saken? 

Den britiske regjeringen vil verne om pundet i fysisk form.

Denne uken gikk det ut et påbud fra Finansdepartement om at banker som ikke kan tilby kunder og bedrifter gratis kontantuttak eller mulighet å sette in penger vil risikere bøter, ifølge en ny lov som ble godkjent tidligere i sommer.

Ifølge en ny policy må folk i sentrale strøk ikke ha lengre enn én mile (1,6 kilometer) til nærmeste sted. På landsbygden er avstanden utvidet til tre miles.

Ifølge statistikk det britiske Finanstilsynet (Financial Conduct Authority, FCA) bor nemlig fortsatt 95 prosent av britene innen en radius på én mile fra en minibank, en bank eller et postkontor, 99,7 prosent innen tre miles.

Så avstanden er valgt for å beholde det nåværende nivået. Den nye policyen slår til og med fast at om en minibank eller et bankkontor skal stenges, må en erstatning være på plass før stengingen finner sted, skriver BBC.

«Folk skal ikke trenge å kjøre i timevis for å ta ut ti pund og putte i et bursdagskort. Småbedrifter skal heller ikke være nødt kjøre lange strekninger for å få levere inn kontantene», sier Andrew Griffith, som er en av toppene i departementet med tittelen Economic secretary to the Treasury.

I den rollen har han blant annet ansvaret for finansielle tjenester og reformer, regulering og oversyn av disse.

Hvorfor er dette interessant? 

Sett fra et land der andelen kontantbetalinger er nede på 2-3 prosent, fremstår denne omsorgen om sedlene mest som litt rar, og sånn passe britisk bakstreversk.

Men så sent som i 2021 ble 15 prosent av alle betalinger i Storbitannia gjort med kontanter, og ifølge statistikken fra FCA var brukte omtrent seks prosent av alle briter (3,1 millioner) kontanter som i prinsippet eneste betalingsmetode i 12-månedersperioden frem til mai 2022. Så utgangpunktet er litt forskjellig.

Spør du en gjennomsnittlig nordmann om når hen brukte sedler sist, vil de fleste ikke en gang huske når det skjedde.

Nå er imidlertid ikke britenes bekymringer over at i snitt 50 bankkontor i måneden har forsvunnet helt siden 2015, ikke helt fjernt fra standpunktet til Norges Bank.

I rapporten Finansiell infrastruktur 2023 slår Norges Bank fast at «selv om bruken av kontanter er lav, vil kontanter ha en viktig rolle i betalingssystemet også fremover» og for at kontanter skal kunne fylle sine funksjoner, «må de være tilstrekkelig tilgjengelige og anvendelige».

Og det sistnevnte bekymrer Norges Bank. I bank Memo 1 2023 (Kunderetta betalingsformidling 2022) kommer det frem at det ved utgangen av 2022 fantes 56 bankkontor igjen der det var mulig å gjøre uttak. I tillegg hadde Norge på det tidspunktet 878 minibanker, 98 rene innskuddsautomater og 353 resirkuleringsautomater for veksling og innskudd av dagsoppgjør.

Derimot har tjenesten «kontant i butikk» vokst kraftig og ved utgangen av 2022 var 1456 butikker tilknyttet tjenesten. For Norges bank er det imidlertid ikke en helt fullverdig erstatning og «legger til grunn at klargjøringen av bankenes plikter til kontanttjenester fører til at manglene og sårbarhetene i kontanttjenestetilbudet reduseres fremover».

Altså ikke helt ulikt hvordan britene tenker, men uten trusler om bøter.

Hva er konsekvensen? 

Uansett hva britiske myndigheter prøver seg på for å gjøre det så enkelt som mulig for innbyggerne å få tak i kontanter, vil de nok merke at utviklingen går i samme retning som det har gjort i Norge.

Britene ligger jo tross alt langt foran nordmenn når det gjelder å betale med mobiltelefonen. Allerede i 2021 hadde pandemien bidratt til at over 20 prosent av britene hadde begynt å bruke mobiltelefonen til å betale med, ifølge statistikk fra Emarketer.

Norges Banks statistikk viser at i 2022 utgjorde betaling med mobiltelefon, klokke eller armbånd fire prosent av alle betalinger mot fysiske betalingsterminaler.

(Ja da, FinShift er klar over at utbredelsen i Norge begrenses av at det finnes banker som ikke vil tillate betalinger med en viss type telefon og at statistikksammenligningen over, er av «epler og pærer»-karakter, men det var nå ikke hovedpoenget her.)

Relaterte saker:

Banker risikerer bøter om de bryter reglene for tilgang til kontanter (BBC)
Ny lov gir FCA bedre virkemidler for å beskytte tilgangen på kontanter (FCA)
Finansiell infrastruktur 2023 (Norges Bank)
Norges Bank Memo 1 2023/Kunderetta betalingsformidling 2022 (Norges Bank)