FinSHIFT 24.11.2021

Tysk retrett fra globale ambisjoner

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

N26-gründerne Maximilian Tayenthal (t,v.) og Valentin Stalf.

Hva er saken?

FinShift skrev tidligere i år om det tyske finanstilsynet Bafins jakt på den Berlin-baserte digitalbanken N26 for bristende compliance-arbeid.

I september fikk N26 en bot på 4,98 millioner dollar, cirka 45 millioner kroner, for ikke å ha innrapportert mistenkt hvitvaskingsaktivitet i 2019 og 2020. For to uker siden strammet Bafin grepet ytterligere. N26 blir ilagt en begrensning på maksimalt 50.000 nye kunder i måneden, og lån med pant i faste eiendeler får ikke passere en verdi på totalt 500 millioner euro. Begge tiltakene gjelder i alle land banken har virksomhet.

Bare en uke etter den beslutningen meldte N26 at banken trekker seg fra det amerikanske markedet, to år etter at banken påbegynte satsingen.

Det betyr at USA blir det andre markedet N26 gir opp i løpet av et år. Det skjer omtrent ett år etter at banken også trakk seg fra Storbritannia. Da ble brexit og ny regulering brukt som årsak.

I et åpent brev til kundene på nettsidene til N26, skriver vekstsjefen Alex Weber at pandemien har bidratt til en enorm vekst for digitale banktjenester, særlig i Europa.

«Det er årsaken til at vi nedprioriterer USA og forsterker vårt strategiske fokus på den viktige rollen vi skal spille som digitalbankpioner i Europa», skriver Weber i et forsøk på en positiv tvist på et negativt budskap. Det blir også nevnt at N26 retter blikket mot Øst-Europa og en ekspansjon der.

Beslutningen innebærer at cirka 500.000 amerikanske bankkunder som har valgt å teste den tyske banken, nå har frem til 11. januar på seg å flytte sine bankmidler, før banken stenger dørene.

Hvorfor er dette interessant?

I 2019 fortalte N26-sjefen Valentin Stalf, i et intervju med Financal Times at «vårt endelige mål er å gjøre for finans, hva Spotify har gjort for musikk og Uber for mobilitet».

Det er en ambisjon som har fått investeringsverdens A-lag til å flokkes rundt selskapet. Peter Thiels Valar Ventures, Hongkong-investor Li Ka-shings Horizon Ventures, Tencent Holdings og Allianz SE er blant investorene.

Det er heller ikke mer enn en måned siden N26 hentet 900 millioner euro i en serie E-runde. Det ga en verdivurdering på ni milliarder dollar, cirka 80 milliarder kroner, og gjorde N26 til Tysklands nest mest verdifulle bank, rett foran Commerzbank, men fortsatt et stykke etter Deutsche Bank.

Hva er konsekvensen?

Den storstilte ambisjonen om å bli et globalt Spotify for finans, vil nok ikke bli virkelighet med det første. Med en kraftig begrensning på kundeveksten og uten USA, er det ikke så mye global satsing igjen.

Det kan tilsynelatende se ut som om uttoget fra USA er en direkte konsekvens av at Bafin tar selskapet i øret. Med slike begrensinger er det ikke mulig å vokse videre. Nettpublikasjonen Fintech Magazine mener at forklaringen kan være enda enklere – at banken helt enkelt ikke har klart å konkurrere med etablerte banker som JP Morgan Chase og Bank of America eller digitalbanker som Varo og Chime.

Magasinet peker på at det ikke bare er N26 som gir opp forsøk på å erobre Nord-Amerika. Tidligere i år ga Revolut opp et forsøk på å gå inn i Canada, etter ikke å ha fått de nødvendige lisensene for å bedrive bankvirksomhet. Og i oktober trakk Monzo i det stille tilbake sin amerikanske banklisenssøknad, som ble innlevert allerede i 2019.

Les mer:
(+) N26 trekker seg ut av USA og forlater global satsing
Hva ligger bak N26s tilbaketrekning fra det amerikanske markedet
BaFin begrenser vekstmuligheter og utnevner spesialetterforsker
Bafin utdeler bot på fem millioner dollar til N26
Fintech-selskapet N26 er nå verdt mer en Tysklands nest største bank