KARRIERE

Vegard Haveland går fra milliardsuksessen Tink til Aritma

Jarle Holm fant mannen som skal løfte salget i Aritma i den første telefonsamtalen som ny sjef.

Vegard Haveland t.v. begynner som ny salgssjef hos Jarle Holm i Aritma.
Publisert

Jarle Holm tok over som sjef i den familieeide bergensbedriften Aritma i oktober i fjor, da det fortsatt het ZData. Oppdraget var å gjøre et lønnsomt fintech-selskap, omtalt som en «godt skjult juvel», til et vekstselskap med internasjonale ambisjoner.

På de fire månedene han har vært sjef, har selskapet blant annet byttet navn og innledet en offensiv i Sverige. Nå har han også funnet mannen som skal spre budskapet om hva selskapet gjør.

Vegard Haveland har drøyt tre år bak seg som norgesjef og salgssjef for betaling i Norden & Baltikum i det svenske fintech-selskapet Tink.

Der fikk han med seg en stor del av vekstreisen til en av Europas ledende open banking-aktører, som kulminerte med at selskapet ble solgt til Visa for 18,3 milliarder kroner sommeren 2021.

Den første samtalen

Holm forteller at han hadde Haveland i tankene til jobben som salgssjef, allerede da han tok over i Aritma.

– Han var den første jeg ringte da jeg begynte, forteller Holm og forteller at overtalingskampanjen var klar i god tid før jul.

– Vegard har bygget en vanvittig vellykket kommersiell maskin i Tink. Han har den unike egenskapen av å kunne tenke og planlegge virkelig stort og samtidig også eksekvere på levering hver dag. Vi vet derfor nå hvor nivået ligger og så er det bare for hele Aritma å levere på det, fortsetter Holm.

Kunne ikke si nei

Haveland på sin side sier at han ikke kunne si nei til muligheten når den bød seg. Vekstreisen med Tink hadde på en måte toppet med Visa-oppkjøpet.

– Personlig trekkes jeg mot mindre selskaper som har brorparten av veksten foran seg, sier Haveland på video fra kontoret i Laksevåg, mot slutten av første dag på den nye jobben.

– Og når jeg nå begynner å se konturene av økosystemet som Aritma virker i, skjønner jeg ærlig talt ikke at det ikke er flere spillere i dette markedet, legger han til.

Aritma har nemlig gjennom mange år bygget seg opp til å bli en betydelig aktør på å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker. I dag er cirka 15.000 selskaper koblet til selskapets «open finance»-plattform, og det vokser med noen hundre selskaper i uken, ifølge Holm.

På offensiven i Sverige

Det har gjort selskapet veldig godt posisjonert i en global megatrend der dataflyten går fra en batch-orientert infrastruktur til en sanntidsinfrastruktur. Det er også det som har gjort at selskapet er på offensiven i Sverige.

I løpet av 2023 skal nemlig betalingsinfrastrukturselskapet P27 etter plan åpner opp sin nye realtidsinfrastruktur som skal erstatte det svenske Bankgirot. Jarle Holm relativt sikker på at de svenske aktørene har undervurdert hvor store endringer som skal til når samtlige bedrifter skal reimplementere sine integrasjoner med bankene i en realtidsinfrastruktur.

Og der ligger muligheten for Aritma. Den dagen P27 trykker på startknappen må ikke alle aktører være klare fra dag én. Dermed kan Aritma komme inn og bli bindeleddet som gjør at bedriftene kan kjøre videre på sine systemer til de er klare, mens bankene kan ta imot på de nye standardformatene fra første dag.

Skaleringserfaringer

Men for at den planen skal lykkes må aktørene vite at muligheten eksisterer.

– Sagt på en annen måte, vi har skutt bjørnen, flådd den og sydd klær i tre forskjellige størrelser, men vi har nesten ikke fortalt noen at vi har klærne ferdige, sier Holm

Det er den jobben Haveland nå skal ta seg av, og han tar med seg en god del erfaringer fra sin tidligere arbeidsgiver.

– Tink har vært helt enormt dyktige på å skalere organisasjonen og hvordan man gjør de riktige trekkene i et internasjonalt marked, sier han.

Jobber med store avtaler

Bildet av en aktør med en fungerende løsning som få vet om, er imidlertid i endring.

Jarle Holm sier at selskapet jobber intenst med å lande noen større prestisjeavtaler i både Norge og Sverige.

- Det er prosesser som tar tid, men den eksisterende butikken ruller og går som den skal, så vi har ikke dårlig tid, sier han.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*