FINSHIFT 30.03.2022

Vil la investeringene styre renten på boliglånet

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Anders Skar, Country Manager Nordnet Norge
Anders Skar, Country Manager Nordnet Norge

Hva er saken?

For de aller fleste er Nordnet et sted der man investerer i fond og aksjer, for eksempel via Aksjesparekonto (ASK) eller Egen pensjonskonto. At selskapet faktisk er bank og kan yte lån, er det færre som tenker på.

Til sommeren kan det blir endring på det. Da planlegger Nordnet nemlig å lansere sitt svenske boliglån også i Norge. Det blir imidlertid ikke et tilbud for alle, og for at det virkelig skal bli gunstig bør du være riktig rik og ha pengene investert hos Nordnet.

Prinsippet er at pengene som er investert også vil brukes som sikkerhet for lånet. Jo mer penger investert, jo større sikkerhet og dermed lavere rente. Ifølge et blogginnlegg fra Nordnets norgessjef Anders Skar, vil banken tilby en basisrente på 2,99 prosent. Det indikerer at alle småsparere med en sparekapital på under 2,5 millioner kroner ikke vil ha så mye å hente. Har kunden mer penger, så begynner det derimot å skje ting med renten. Med mellom 2,5–5 millioner kroner i sparing, synker renten til 1,79 prosent. Passerer sparekapitalen ti millioner kroner, ender den på 1,49 prosent. Det bør kanskje legges til at disse tallene ikke inkluderer den siste renteøkningen fra Norges Bank, ei heller noen av dem som skal følge i en stri strøm de nærmeste årene.

I tillegg er det bare mulig å låne opp til 60 prosent av boligens verdi, og Nordnet vil bare tillate flytting av eksisterende lån i andre banker – nye lån vil ikke utstedes.

Hvorfor er dette interessant?

Nordnet-sjefen stikker ikke under stol at lanseringen er en direkte konsekvens av at DNB fikk kjøpe Sbanken, selv om lånetilbudet ikke vil være på plass for tidligst til sommeren.

I fjor høst kunne BN Bank meddele at de allerede da «stjal» millionkunder fra Sbanken gjennom å tilby vesentlig høyere innskuddsrente for dem som valgte å flytte sparekontoen sin fra Sbanken til BN Bank.

Litt på den samme måten varsler Nordnet nå Sbanken-kunder på jakt etter nye alternativer (og andre) at det vil lønne seg for dem som er raske med å flytte sin aksjesparkonto, egen pensjonskonto og annen sparing til Nordnet. I nær fremtid vil de kunne få et lånealternativ som blir bedre jo mer penger de har samlet hos Nordnet.

Nettopp dette at den som har mye vil kunne få enda mer, er på mange måter en veldig unorsk satsing. Nordnet begrunner det med at den overskuddslikviditeten banken har i dag ikke er stor nok til å komme med et lånetilbud som blir godt nok for den store massen, men at et skikkelig godt tilbud for noen få vil kunne bidra til reell økt konkurranse og endring i markedet.

Hva er konsekvensen?

Det vil ikke overraske om Nordnet blir anklaget for elitisme og for at de bare vil gjøre de rike rikere etter at lånetilbudet er på plass til sommeren.

Nordnet vil neppe bry seg særlig mye om dette. Å prøve å legge beslag på «crème de la crème» av boliglånskundene, mangler definitivt ikke forutsetninger for å bli en veldig god forretning.

Samtidig er jo tilbudet ikke uten risiko for rikingene heller. Et heftig børsfall på 20-30 prosent vil i denne situasjonen ikke bare bety at formuen krymper, men at du på toppen av det får en rentesmell på boliglånet fordi den krympende formuen faller under en av Nordnets grenser.

Relaterte saker

Nordnet lanserer boliglån for «formuende» (Finansavisen)
Snart kommer Nordnet med et av Norges billigste boliglån (Nordnet)
Stjeler millionkunder fra Sbanken med PSD2

Powered by Labrador CMS