Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
23. mars i år ble kryptovaluta for rundt fem milliarder kroner stjålet i et digitalt angrep rettet mot NFT-spillet Axie Infinity.
Det regnes som et av største kryptovalutatyveriene i historien, og denne uken meldte Økokrim at de etterforsker saken, som kan ha rammet opptil 750 nordmenn.
Annonse
Yuga Labs, selskapet bak «Apene som kjeder seg» har vært omtalt flere ganger i Finshift for tvilsomme lanseringer av mynter og salg av digital mark i et ikke-eksisterende metavers.
Samme helg som Yuga Labs drev med marksalg ble det gjennomført to ganske så store krypto-tyverier
En DeFi-plattform kalt Rari Capital utsatt for et såkalt «re-entrancy«-angrep, som utnytter en sårbarhet i smartkontrakter. Det gjorde at tyvene kunne komme unna med 80 millioner dollar, som de tok fra Raris «Fuse-plattform» - et produkt som gjør at DeFi-utviklere kan lage sine egne lånemarkeder.
Og Saddle Finance, en handelsplass for å veksle stablecoins, ble utsatt for et hackerangrep der tyvene klarte å komme seg unna med litt over 3000 ether, tilsvarende over ti millioner dollar.
Annonse
Dagene før ble en DeFI-plattform kalt Deus Finance rammet for andre gang på to måneder. Denne gangen brukte tyvene et såkalt «flash»-lån for å lure til seg 13,4 millioner dollar.
Hvorfor er dette interessant?
Annonse
Desentralisert finans er jo «the next big thing», som en del av det såkalte web 3.0. Det som skal befri oss fra grepet som "big tech" har fått på oss i dagens web 2.0-verden. Gjennom å lagre både data og transaksjoner i blokkjeden skal vi kunne ta tilbake kontrollen over våre egne data og dermed ta fra tech-gigantene den makten de har fått gjennom å lagre usannsynlige mengder informasjon om oss.
Mange DeFi- og Web 3.0-tilhengere mener det også vil kunne føre til at Wall Street og sentralbanker mister sin makt, og at det er en god ting. At krypto vil kunne gjøre det billigere og enklere å sende penger til hverandre.
Annonse
Det høres fint ut, på mange måter, men kan man virkelig skape en slik verden så lenge det forekommer eksempler som dem over på nesten daglig basis?
Et besøk på nettsiden eller Twitter-feeden web3isgoingjustgreat.com vil neppe gjøre tvilerne bedre til mots. Der samler programvareutvikleren Molly White på alle spektakulære feil som oppstår på nesten daglig basis i web 3.0-verden.
White mener hele fenomenet fører til at mennesker mer eller blir lurt til å være prøvekaniner for ny teknologi som er mye mindre solid enn hva den blir fremstilt som av sine tilhengere.
«På den ene siden ser vi problem etter problem på en skala som ikke er sammenlignbar men nesten noen andre teknologier. På den andre siden har vi rike selskaper som kjøper Super Bowl-annonser og pusher krypto til folket, og store finansfirmaer er klare til å la folk investere sine pensjonspenger i digitale valutaer. Og det meste er uregulert», uttaler White i New York Times, og konkluderer med at alt bare vil bli verre om det får fortsette.
Hva er konsekvensen?
Regulering.
FinShift er en klar tilhenger av teknologioptimisme og fremskritt, men å tro at ting skal fungere uten at man setter grenser og regler, blir for dumt.
Det er åpenbart at det finnes en rekke bra ting med teknologiutviklingen i web 3.0, men det kan nok være lurt gi dem et regelverk før tilliten til de gode sakene er blitt ødelagt av mennesker som utnytter den for egen vinning.
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»