FinSHIFT 18.01.2023

Vinnerne Visa ikke klarer å fortelle navnet på

Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Vinnere fra venstre. Janne Nesset Kristiansen, gründer og daglig leder i Smart Organisering & Design, Vanessa Krogh gründer og daglig leder og S gründer og kreativ sjef i Villbrygg, samt Kristin Lemme gründer og daglig leder i Flor.
Vinnere fra venstre. Janne Nesset Kristiansen, gründer og daglig leder i Smart Organisering & Design, Vanessa Krogh gründer og daglig leder og S gründer og kreativ sjef i Villbrygg, samt Kristin Lemme gründer og daglig leder i Flor.

Hva er saken?

I fjor høst lanserte betalingsgiganten Visa initiativet She´s Next i Norge. Tre kvinneeide selskaper skulle få sjansen til å sikre seg et stipend på 10.000 euro.

Nå er tre heldige gründerne valgt ut, ifølge en pressemelding Visa sendte til Shifter mandag.

Hvem de heldige kvinnelige gründerne er, har Visa derimot ikke vært fullt så opptatt av. I pressemeldingen får vi vite at selskapene heter Villbrygg, Flor og Smart Organisering & Design og hva de driver med.

Riktignok kan man uten problem skjønne at Janne Nesset-Kristiansen står bak sistnevnte selskap, men kvinnene bak Villbrygg og Flor får vi ikke vite noe om, ikke en gang navnet.

Ei heller får vi vite hvor mange gründere som faktisk meldte sin interesse. Det blir bare sagt at da søknadsfristen gikk ut, «hadde mange bedrifter fra hele landet sendt inn søknader». Det høres i FinShifts ører ut som en diplomatisk omskrivning for ganske så laber interesse.

Hvorfor er dette interessant?

Da Visa lanserte She´s Next-prisen i august i fjor, hadde Shifter så vidt klart å omtale den, før den ble mål for heftig kritikk på sosiale medier og i Shifters spalter.

Norske, kvinnelige gründere var nemlig ikke voldsomt imponert over holdningene til Visa. Særlig denne uttalelsen fra norgessjef i Visa, Bente Iren Josefsen, vekket harme:

«Jeg synes det er spesielt at kvinnelige gründere skal ha det så mye vanskeligere å få tilgang til oppstartskapital. Hvorfor er det slik? Mangler de nettverk, er de ikke tøffe nok til å selge ideen, eller er det andre årsaker»

Svaret lot ikke vente på seg.

«Det Visa gjør her er tydelig å undervurdere kvinner når de sier at kvinner ikke har nettverk eller ikke er gode nok i innsalget sitt. Dette er direkte fornærmende overfor de kvinnelige gründerne i mitt nettverk...», skrev forretningsutvikler Karoline Olea Astrup Støre i et innlegg hos Shifter.

Hva er konsekvensen?

Bare så det er sagt, Alle de tre utvalgte selskapene fremstår som gode valg av bedrifter startet av kvinner med forretningsmodeller som stikker seg ut. Fra Flors arbeidsklær for kvinner, og Villbryggs alkoholfrie drikker som har funnet veien inn på menyen til flere av Norges absolutte topprestauranter til Smart Organisering & Design som hjelper norske familier med å rydde og organisere sine hjem.

Men man skal ikke se bort fra at kunngjøringen av vinnerne kan føre til en ny runde med kritikk mot Visa. Det er utvilsomt litt spesielt å melde om vinnerne av en gründerpris uten å fortelle hvem gründerne er, bare hva deres selskap gjør.

«She's Next er en viktig del av Visas forpliktelse til å støtte gründere og småbedriftseiere, og hjelpe dem med å akselerere og vokse. Styrken til vårt globale betalingsnettverk, kombinert med lokalkunnskap, gir oss muligheten til å bidra med viktige verktøy og ressurser som lar flere kvinnelige gründere ta virksomheten et steg videre». sier Josefsen i pressemeldingen.

Blant mange måter å renvaske en bedrift på, finnes det én som blir kalt «femwashing» – altså å bruke kvinner som et salgsmiddel for å vise hvor bra den egne virksomheten er. Det kan fremstå som om det er det Visa har drevet med her.

Så til sist, her er vinnerne som Visa ikke klarte å presentere (fr.v. i bildet over): Janne Nesset Kristiansen, gründer og daglig leder i Smart Organisering & Design, Vanessa Krogh gründer og daglig leder og Cornelia Øiestad gründer og kreativ sjef i Villbrygg, samt Kristin Lemme gründer og daglig leder i Flor.

FinShift gratulerer.

Relaterte saker

→ (Pressemelding) She’s Next: Visa deler ut stipend til tre kvinnelige gründere i Norge (Visa)→ (Debatt) Synlighet var på agendaen for fem år siden. Nå vil vi bli behandlet liktSkal dele ut stipend til tre kvinnelige gründerbedrifter

Powered by Labrador CMS