Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.
Annonse
Hva er saken?
I forrige uke var Vipps-sjefene på tur til Brussel. I en lukket høring la de frem sine argumenter til hvorfor Apple må åpne for at Vipps og andre mobile lommebøker skal få mulighet til å ta i bruk NFC-chipen i Iphone.
Altså at andre aktører skal kunne gjennomføre kontaktløse betalinger med Apples produkter, på lik linje med Apple Pay.
Annonse
Høringen var en konsekvens av at EU i mai i fjor kom til konklusjonen at Apple har misbrukt sin markedsposisjon gjennom å nekte andre mobile lommebøker å få tilgang til NFC-chipen i Iphone, og at EU dermed opprettet enda en konkurranserelatert sak mot Apple.
«Apple har bygget et lukket økosystem rundt sine telefoner og sitt operativsystem. De kontrollerer inngangene til økosystemet, og bestemmer spillereglene for alle som vil nå kundene gjennom Apples produkter. Gjennom å ekskludere andre fra spillet, har Apple på en urettferdig måte beskyttet Apple Pay-lommeboken fra konkurranse», sa EUs konkurransekommisær Margrethe Vestager den gang.
Vipps-sjef Rune Garborg ser ut til holde seg ganske tett opp mot den linjen.
– Det vi ber om, er jo egentlig bare om å få tilgang, sånn at det blir en «fair» konkurranse. Det er det jo ikke per i dag, oppsummerte Garborg budskapet i Brussel til Shifter.
Annonse
Hvorfor er dette interessant?
Forholdet mellom Apple og norsk finansnæring har vært anstrengt i årevis. Fordi Apple har nektet andre lommebøker tilgang til NFC-chipen, har en majoritet av norske banker sagt nei til å la kundene koble sine betalingskort direkte til Apple Pay.
Annonse
Det har bidratt til at Vipps har fått en sterkere stilling lokalt enn de fleste andre europeiske lommebøker, med rundt 80 prosent av befolkningen som brukere.
Samtidig finnes det et punkt hvor Vipps har slitt – i butikkenes betalingsterminaler. Med tanke på at 78 prosent av alle korttransaksjoner (både betalingskort og mobile lommebøker) i Norge blir foretatt på betalingsterminaler, er det selvfølgelig ikke bra for forretningen.
Annonse
Og om man som mobil lommebok ikke har tilgang til mobilen, må man prøve seg på andre måter. Det var derfor Vipps prøvde seg på å lansere betaling med QR-koder i 2020.
Det ble som kjent ikke noen suksess. På 2,5 år klarte ikke Vipps å få en markedsandel på mer enn to promille. og i januar i år kunne Shifter rapportere at QR-kode-satsingen var over.
– Det var et eksperiment fra vår side, som var drevet av et ønske om å være til stede i alle betalingssituasjoner. Dessverre viste det seg at vi ikke hadde en sjanse til å konkurrere mot NFC med QR-koder, sa Garborg til Shifter etter Brussel-turen.
Det betyr at Vipps (og Mobilepay) i dag mangler tilstedeværelse det stedet der flest kortbetalinger blir gjennomført. Så det var neppe rart at både Rune Garborg og Claus Bunkenborg var i Brussel for å prøve å pushe EU til å sette opp tempoet.
Når de er klare med å flytte sammen på en plattform, vil det være veldig viktig å kunne tilby de cirka 11 millioner brukerne i Norge, Danmark og Finland en mulighet til å bruke Vipps i betalingsterminalene.
Hva er konsekvensen?
Noen rask avgjørelse er vel neppe å vente fra EU.
Men EU har vist at organisasjonen tør å sette hardt mot hardt mot de store amerikanske tech-gigantene og vinne frem. Nylig måtte Apple faktisk gi tapt i slaget om ladekontakt på mobilen. Fra og med 2024 blir usb-c standard for alle mobiltelefoner, inkludert Iphone.
Nå er den striden ikke en parallell til NFC-spørsmålet, men det kan godt være en god pekepinn.
For det skulle faktisk overraske om ikke EU vil holde fast ved linjen at Apple må gjøre det like enkelt for andre å gjennomføre kontaktløse betalinger med Iphone som det er med Apple Pay.
Og selv om det ville bli litt enklere for Vipps og andre mobile lommebøker å nå ut til forbrukerne, betyr det ikke at man kan regne bort Apple som en maktfaktor innen betaling.
Om Apple Card blir lansert på bred front i Europa, vil det endre på mye. Men det som virkelig kan bli en «game changer» er når selskapet etter hvert også tar «Tap to pay» på Iphone til Europa.
Det er teknologien som gjør at en vanlig Iphone, eller hvilken håndholdt enhet som helst, kan erstatte dagens fysiske betalingsterminaler i butikkene.
Da kan veien være kort til at det oppstår nye fordeler av å bruke Apple Card eller Apple Pay, mens Vipps og alle andre må begynne en ny kamp.
Bilde: Rune Garborg t.v. og Claus Bunkenborg. Foto: Even Westerveld
Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen
«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»