Gründerne bak Liminiser, Ivar Klavenes og Bjørn Eirik Birkeland retter seg mot egenberedskap og "doomsdaypreppers" med sin oljelampe. Foto: Luminiser/DSB

Norsk oljelampe vil inn i nødpakka til "doomsday-preppers": Fikk innpass hos amerikansk storkjede

Publisert Sist oppdatert

Luminiser vil både trygge de som frykter dommedag og lyse opp afrikanske hjem utenfor strømnettet. Nå fyller Narvik-selskapet opp kassa. 

– I Nord-Norge er både solcellepaneler og batterier nytteløst om vinteren, for med en gang du kommer ut i hard-kulda, er batteriet nesten ubrukbart, forklarer gründer Ivar Klavenes.

Sammen med Bjørn Eirik Birkeland ønsket han å lage et produkt som ikke var avhengig av hverken solceller eller batterier, men som likevel kunne lyse opp den nordnorske vinteren.

Lampen Luminiser er en oljelampe som drar nytte av varmeenergien fra den brennende oljen og genererer strøm. Strømmen brukes til å drive en kraftig LED-lampe, og gjør at lampen reduserer oljebruken med 90 prosent.

– Det var en overraskelse for oss, forteller Klavenes.

Retter seg mot dommedag

Selskapet har merket seg ut flere markeder for den smarte oljelampen og har sett stor etterspørsel blant amerikanske «doomsday-preppers», mennesker for forbereder seg på dommedag og katastrofer.

Han viser til at 3,7 millioner amerikanere hver år bruker minst 400 dollar på å hamstre mat og nødvendig utstyr for å være forberedt den dagen det skjer.

– Batterier kan ikke lagres over tid, så mange tyr til oljelamper for lys, forklarer Klavenes.

Nå har selskapet fått bestillinger fra det amerikanske markedet gjennom blant annet verdens nest største detaljist Lowes, med over 2000 butikker i Nord-Amerika.

– Vi begynte med å kontakte Ant Hill Retail i sommer, og de har kontakt med de største kjedene i USA. Vi var så heldig at vi fikk mange gode kontakter kjapt, forklarer Klavenes.

Han forteller at de nå også er i kontakt med kjeder som har flere tusen butikker, og allerede har sendt produktprøver over dammen.

Vil minke helseutfordringer i Afrika

Selskapet har samtidig søkt presåkorn-midler på 500.000 fra både Tromsø og Bodø kommune, i tillegg til at de nylig fullførte en finansieringskampanje på Folkeinvest.

Der hentet de over 40 nye investorer og i overkant av 500.000 kroner. Kunnskapsparken Nord vurderer ifølge Klavenes å matche dette beløpet.

Nå ser selskapet også på det afrikanske markedet, hvor oljelampen allerede er godt etablert som lyskilde.

– Det er mange helseutfordninger med tradisjonelle oljelamper. Man må sitte tett oppi dem for å få nok lys, og dette fører til lungekreft og øyekatarr. I tillegg er det stor brannfare, for hele hus kan brenne ned hvis lampene faller over ende, forklarer han og legger til:

– Vår lampe bruker 90 prosent mindre olje, i tillegg til at det sterke lyset kan lyse opp hele huset. I et marked hvor 30–40 prosent av familienes utgift er belysning av hjemmet, vil dette hjelpe enormt, mener han.

Les også: FN gjorde den norske solcellestartupen til en pengemaskin

Utgjør hele Norges bilpark

Nylig var også selskapet på besøk i FNs kontor i Danmark (UNOPS), etter å ha blitt invitert til å presentere sin teknologi som en del av satsingen UNOPS gjør for å ta i bruk ny innovasjon i sine prosjekter.

Klavenes forteller også at det er mange milliarder mennesker som i dag bruker tradisjonelle oljelamper, og at det utgjør store mengder cO2.

– Jeg gjorde en kalkyle på det, og den 90 prosent reduksjonen utgjør hele Norges bilpark i mengde CO2, hvis vi hadde byttet ut tre prosent av alle oljelamper med vår lampe.

Gründerne mener også at lampen er mye bedre enn bærbare lamper som benytter solcellepanel.

– En solcelle-lampe i Afrika har en levetid på fire-fem år, fordi temperaturen er så høy at batteriet svekkes. I tillegg brukes det mye tid på ladning, sier Klavenes, og legger til:

– Det er ingen garanti at det blir nok sol en dag for å få ladet den opp. Og det siste er til stort hinder for å få byttet ut farlige oljelamper.