Elin Nørve elsker å lære nye ting, og har et sterkt engasjement for mange temaer. Særlig bekymret er hun for hvordan verden vil håndtere at det om få tiår vil være flere hundre millioner klimaflyktninger. Foto: Ousu Leigh

16 spørsmål med Elin Nørve: -- Mange av dagens ledere bygger på fremmedfrykt og det å splitte befolkningen

Publisert Sist oppdatert

Future Leaders' grunnlegger og daglig leder Elin Nørve elsker å lære nye ting, men var ikke særlig glad i skolen -- og ville i en periode helst bli pirat. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?
-- Akkurat nå jobber jeg med skalering av Future Leaders i nye byer, og jobber for å få i gang et Future Leaders-program for corporates. Vi begynner den prosessen nå, men skal skalere høsten 2018.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
-- Nå skal det sies at jeg fortsatt er veldig ung, så jeg vet ikke helt hvilken rett jeg har til å gi livstips akkurat nå. Men hovedessensen er vel at uansett hvor hektisk hverdagen blir, så må man huske hva som er grunnen til at man gjøre det man gjør. Det er viktig å ta vare på menneskene rundt seg, slik at vi kan nå målene vi har satt oss. Folk som har det bra er dessuten mye mer effektive enn de som ikke har det bra.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
-- Jeg vil jo si at jeg først og fremst -- som en god representant for "Millennials"-generasjonen -- føler en mye større tilknytning til det globale perspektivet, enn til det norske. Så jeg svarer vel mer på vegne av det globale, enn det nasjonale. Jeg er pessimistisk når jeg tenker på klima og klimaflykntinger, og at det kommer til å være 250 millioner klimaflyktninger innen 2050. Den problemstillingen har vi ikke engang begynt å håndtere, og mange av dagens ledere bygger mye på fremmedfrykt og det å splitte befolkningen, fremfor å samle oss.

Jeg er optimistisk når jeg tenker på de unges fremtid, om de får de rette verktøyene. Jeg tror at en av de beste måtene å håndtere endringene vi må gjennom nå, er å fortsette å fokusere på de unge. Nye utdanningssystemer gir oss innblikk i utfordringene vi står overfor, men vi trenger også verktøy og erfaring for å ha nytte av det. Teknologien kan muliggjøre mye fremover.

4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
-- Et av mine største forbilder er Barack Obama, så det å kunne være ham en hel dag hadde vært kult. Det er kjempespennende å jobbe med så globale utfordringer på det nivået han har gjort. Om det skulle vært en annen rolle ville jeg valgt Trine Eilertsen, som er politisk redaktør i Aftenposten. Hun har en veldig spennende jobb. Journalister gjør så mye for samfunnet, og ordentlig journalistikk er så utrolig viktig. Så det hadde vært en spennende rolle å ha, å kunne være henne en hel dag. Men jeg er jo storfornøyd med mitt eget liv, og hvis det er noe jeg ikke liker, så endrer jeg det. Det tyder jo på at jeg har det veldig bra med meg selv, og selv om det nok hadde vært morsomt å prøve andre ting, er jeg veldig fornøyd. Jeg er også heldig som har masse tid til å prøve ut det jeg vil.

5. Når på døgnet er du mest produktiv?
-- Det er før lunsj. Jeg står opp veldig tidlig, fordi jeg er fan av morgenjobbing. Tidlige timer før lunsj er de absolutt mest produktive. Jeg står opp før 5, og har en ganske satt morgenrutine. Jeg fokuserer på å lese meg opp på nye ting, og forsøker å gjøre det hver dag. Etter dét ser jeg nyheter, og så begynner jeg med jobben, og får i hovedsak gjort ting før lunsj.

6. Har du et produktivitetstips?
-- Det å gjøre eń ting av gangen, og løse én ting av gangen. Det er ikke alltid mulig, men det gjelder å delegere. Når man jobber med team må man fokusere på å bygge andre gode. Da blir det veldig mye mer effektivt.

7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
-- Jeg ville nok valgt å investere i utdanning. Selv om det ikke er et nytt område slik det er nå, så tror jeg veldig på de endringene som gjøres innen utdanningfeltet. Man har for eksempel begynt med mer teknologi, og det endrer fokuset. Man går bort fra å lære "basic" kunnskap, til å skape forståelse av dagens samfunn. På sikt vil dette bygge evnen til å skape endring, og det er viktig at barn har selvtillit og guts nok til å skape endring. Det er på ingen måte en tradisjonell endring, men med de utdanningskursene, og lignende, som utvikles nå tror jeg det er verdifullt å investere i.

8. Hva er din dårligste egenskap?
-- Jeg har kanskje et lite gründergen, så jeg tenker og finner på mye nytt, veldig fort og veldig ofte. Det kan bli litt forvirrende for dem som er rundt meg, når jeg ikke oppdaterer dem på det jeg har kommet frem til. Så der har jeg nok et forbedringspotensiale, og jeg har nok ikke verdens beste struktur heller, he he. Vi har et veldig flott team der vi utfyller hverandre -- og Glenn, som han heter, er veldig god til å holde i det hele.

9. …og hva er din beste?
-- Det er nok å forstå mennesker. Å gjøre andre mennesker gode og forstå dem. Å forstå og operere og lede i store, komplekse problemer og situasjoner.

10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
-- Det kommer litt an på hvor liten du spør om, men da jeg var liten ville jeg bli pirat. Det sier seg kanskje selv hvorfor jeg ikke ble det, he he: jeg fant blant annet ut at det ikke var så idyllisk som i Pirates of the Caribbean. Verdisettet mitt passer dessuten dårlig med en pirats verdier. Friheten deres tiltrakk meg likevel veldig, og dét har jeg nok tatt litt etter, men i en annen rolle enn som pirat.

11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
-- Jeg tror nok Nelson Mandela kommer høyt på den listen. Det han gjorde for å få slutt på Apartheid i Sør-Afrika, ved å bevege og motivere så mange mennesker... Han har en helt unik historie. I tillegg ville jeg valgt Obama, av samme grunn -- han har også en veldig sterk og idealistisk tro på noe som er større. Lars Lægreid, som er styreleder og min bestevenn, da hadde jeg hatt et sabla godt middagsselskap. Kunne tatt med Trine Eilertsen også.

12. Hva er din største tabbe?
-- Jeg vet ikke om jeg kan koble "min største tabbe" til en spesiell opplevelse, men i de periodene jeg mister kontakt med hvorfor jeg gjør det jeg gjør, blir jeg veldig mye dårligere på det. Jeg har det med å tro at det aller meste er erfaringer, for man lærer jo veldig mye av de feilene man gjør, men når jeg havner i et mønster der jeg glemmer å ta vare på menneskene rundt meg, er det lite gevinst.

13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
-- Jeg er veldig opptatt av å forstå dynamikken i den globale sfæren, for å kunne skape endring. Så jeg kan sitte timesvis og lese meg opp på internasjonal politikk, klima, krig, konflikt og lignende temaer. Så dét er nok en god kombinasjon av det som handler om å forstå dagens globale samfunn, og hvordan utviklingen av ny teknologi virker inn i alt. Og hvordan nyhetene virker inn -- dét synes jeg også det er veldig viktig å forstå.

På skolen var jeg lite interessert i å lære på den måten, jeg var ikke særlig flink til å møte opp. Da jeg studerte, var jeg sikkert på tre av forelesningene i løpet av hele bachelorstudiet. Så dét er nok noe som har endret seg den siste tiden -- jeg er mer interessert i å lære nå.
Jeg synes entreprenørsklap er superinteressant og superviktig, og det er et verktøy for å forstå de endringene jeg bryr meg om. Jeg er nok mer interessert i å forstå hva som skjer i samfunnet, enn det den gjennomsnittlige gründer er.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
-- Jeg tror det er to ting: Det første er at da jeg for noen år siden var i Ghana -- som frivillig på et rehabsenter for kvinner -- var jeg en del av et team som på fem uker greide å starte et bakeri og dermed gi mange kvinner muligheten til å tjene egne penger. Da jeg kom dit møtte jeg cirka 30 kvinner som ikke hadde noe håp, og heller ikke noen fremtidsutsikter. Det var en spesiell opplevelse å se inn i noens øyne og ikke se spor av håp. Jeg gråt i tre timer da jeg kom hjem, etter dette første møtet.

Dagen etter var vi i gang, og greide å mobilisere så det ble satt opp et modulhus, og det ble startet et bakeri disse kvinnene kunne jobbe i. Noen solgte brød, andre bakte brød, noen gjorde regnskap og lignende. 50 prosent av pengene gikk til rehabsenteret disse kvinnene kom fra, og 50 prosent gikk tilbake til kvinnene. Slik fikk de mikrokapital, som gjorde at de kunne starte sine egne butikker. Kvinnene hadde ikke noen ressurser i begynnelsen, men etter 5 uker, da jeg dro derfra, hadde de det. I ettertid har det kommet flere selskaper ut av det vi startet, og dét er jeg veldig stolt av.

I tillegg er jeg veldig stolt av teamet vårt i Future Leaders. For eksempel var jeg i Danmark nå i høst, og da så jeg hvor utrolig bra det går med teamet vårt der… Det var veldig fint å se, som gründer, at teamet har stålkontroll uten at man styrer det hele selv. De hadde kontroll på alle de små detaljene som jeg som grunnlegger vet skal være på plass. Så jeg er veldig stolt av den endringen Future Leaders skaper: så langt har det kommet to nye startups og mange unge mennesker har skapt endring gjennom nye initiativer, politikk og ledelse. Det er stas å se hvor mye Future Leaders egentlig påvirker.

15. Hva er den viktigste politiske saken, etter ditt syn?
-- Det er todelt. Det jeg tenker er viktigst overordnet sett, er at vi er på vei inn i -- og allerede er på -- et ganske skummelt sted i politikken. Mange statlige ledere jobber for å splitte folk innad i deres egne land, og styrer via frykt i stedet for å sette stødig kurs for fremtiden. Jeg mener vi er avhengige av å se et mye mer globalt lederskap for å kunne ta tak i utfordringene vi står ovenfor i vår tid.

I tillegg bekymrer klimaflyktningene meg, og hvordan vi nå befinner oss i den situasjonen vi gjør, hvor det uten tvil begynner å skje ting på grunn av de endringene samfunnet har gjort. Å se hvordan dette bare er starten bekymrer meg veldig, og hvor lite imøtekommende de vestlige landene i dag er når det kommer til å ta i mot flyktninger. Hva vil da skje når det blir en økning i antallet klimaflyktninger? Dette blir en kjempeutfordring. Vi må finne nye metoder å utfordre talenter og ledere på, som gjør at de kan ta tak i disse utfordringene. Det er også derfor jeg gjør det jeg gjør. Jeg tror det er den beste måten å løse problemene på.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
-- Dette blir kanskje mer globalt enn nasjonalt igjen, men jeg tror at hvis man nå tar tak i en av de globale utfordringene vi står ovenfor, klimautfordringen, og klarer skape en positiv forretningsmodell som bidrar til løsninger, så vil det være et godt valg. Vi trenger noe som kan løse fremtidens problemer.