Malaysiske Shaun flyttet til Norge for å hjelpe Indonesia ut av fattigdom. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Fra hybelen i Oslo, har malaysiske Shaun ett mål: Å få Indonesias unge befolkning ut av fattigdom

Publisert Sist oppdatert

Fintech-gründeren tok omveien innom Norge for å hente hjem tillit i hjemlandet. 

40 prosent av Indonesias befolkning har ingen bankkonto, ifølge landets sentralbank. Tallet tilsvarer hundre millioner mennesker - med en gjennomsnittslønn på 2,5 dollar per dag.

– Har du ikke bankkonto, har du heller ingen kreditt-historie. Da får du ikke tatt opp et lån, til for eksempel utdanning. Du får heller ikke investert i noe, sier Shaun Deanesh.

24-åringen er opprinnelig fra Malaysia, økonomi-utdannet i England, tidligere bankmann i hjemlandet og nå en fintech-gründer bosatt i Oslo - tidligere blant deltakerne i TheFactorys akseleratorprogram denne våren.

– Og selv de med utdanning får ikke nødvendigvis opprettet en konto i en lokal bank, forteller Deanesh - og gir følgende forklaring:

– Bankene er fragmenterte og infrastrukturen særlig dårlig. Kostnaden per kunde er dessuten svært høy, særlig på Filippinene og i Indonesia - og dersom du ikke tjener et visst minimumsbeløp, vil ikke bankene ha deg på grunn av manglende økonomiske intensiver.

Skaper tillit

I europeisk sammenheng kaller Deanesh egen løsning verken ny eller unik, men i Indonesia eksisterer knapt lignende løsninger, forteller han.

– De som ikke har en bankkonto, har som regel en smarttelefon - eller en telefon med tastatur. Vi tilby derfor et forhåndsbetalt kredittkort og en mobil lommebok. Den mobile lommeboken vil være både en app og tekstmeldinger-basert, sier Deanesh.

Til grunn kan det ligge en banktillatelse - eller blockchain-løsning via virtuelle tokens.

– Vi har ennå ikke bestemt oss for hvilken av de to, men det handler om å flytte kjent, europeisk teknologi til land som trenger det mest.

Og fordi lokale banker «ikke bryr seg» om den aktuelle målgruppen på 18 til 35 år, øynet gründeren og hans øvrige team fra Estland og Indonesia, et håp i Norge.

– Å fortelle unge mennesker i Indonesia at vi har base i Norge, vekker stor tillit. Det gjør det enklere for oss å nå frem med vår løsning, sier han.

– En trend

Shauns erfaring gjenspeiler seg også i TheFactorys akselerator-program. Startupene i vårens tre måneder lange «bootcamp» har koblinger til USA, Mexico, Nederland og Russland.

– Vi har en klar overvekt av folk med utenlandsk bakgrunn som etablerer selskapene sine i Norge, forteller CEO Ingar Bentsen.

Han kaller det en trend - og forklarer den med et relativt stabilt politisk klima og mange gode støtteordninger, derav enda flere muligheter.

– Det er strengt tatt også færre startups som kommer ut av Norden enn eksempelvis hva som kommer fra Tyskland, så det er enklere å markere seg i et internasjonalt marked med bakgrunn fra Norden. Du blir mer synlig og letter akseptert, sier Bentsen - og føyer til:

– Investorene her til lands har også begynt å våkne, øko-miljøet rundt alt innen gründerskap vokser og vi begynner å få noen store ting til å skje i form av selskaper herfra som har blitt store der ute, så ja - en trend kan du gjerne kalle det.