Jobbet uten lønn, og måtte si opp ansatte. Den profilerte startupen ble reddet i siste stund.
I vår og sommer var Sharemy3D på investorjakt. Flere medieoppslag hadde omtalt det geniale produktet til den unge gründeren Fredrik Anfinsen. Det ble sagt at 21-åringen gjorde med 3D det YouTube hadde gjort med video. Tunge 3D-filer kunne nå visualiseres i en nettleser. Oppmerksomheten var stor, og selveste Kjell Inge Røkke tok kontakt for å sjekke ut ideen.
Planen var å hente tre millioner kroner. Fredrik Anfinsen og hans team sikret ganske raskt en million kroner fra Per Otto Wold, tidligere Point Carbon, engleinvestor og nå selv gründer av organisasjonsappen Spond. Forutsetningen var at Wold ikke skulle gå inn alene. En rekke andre profilerte investorer viste interesse, men det var stang ut.
– Vi jobbet med mange investorer. Men det endte med at de ikke ønsket å gå inn i en så tidlig fase, forteller gründer Fredrik Anfinsen.
Manglet penger
Til tross for den omfattende medieomtale i løpet av våren, ble situasjonen etter hvert kritisk. Det var pengenød, og gründereventyret var i ferd med å få en ulykkelig slutt. Sharemy3D måtte skjære ned til beinet, skalere ned staben, og kutte lønningene til gjenværende Fredrik Anfinsen og Kaye Hope.
– Vi hadde en plan for å holde ut et halvt år på denne måten. Men det hadde vært som å gå tilbake til start og gutterommet, sier Anfinsen.
Blant annet ville det ført til at Sharemy3D måtte ha sagt opp lokalene på StartupLab.
Salg, salg, salg
Det løsnet da eksisterende investor Founders Fund bestemte seg for å gå inn ytterligere en gang, backet med presåkornmidler fra Innovasjon Norge. For få uker siden var de siste kronene på plass. Sharemy3D klarte å hente to millioner kroner. Midlene holder tll starten av 2018, uten ekstra inntekter.
– Hele 2017 handler om å få inntekter. Vi må vise at det vi lager, er salgbart, sier Fredrik Anfinsen.
Sharemy3D er i gang med flere lovende prosjekter. Blant annet har de jobbet tett med et israelsk selskap som jobber med å utvikle 3D-skanningens svar på fotoboksen.
– Vi utvikler nye funksjoner til produktet, som vi igjen kan tilby andre kunder, sier Anfinsen.
Selv om det er israelerne som betaler for utviklingen, eier Sharemy3D alle rettighetene.
Selskapet jobber også med ulike andre konsepter for visning av modellene, for eksempel at det skal gå an å klikke frem tekst. En annen mulighet er 3D-animasjoner. De ser også på hvordan produktet kan integreres i e-handel.
Lærerikt
Etter å ha vært skikkelig nede for telling, går det nå altså oppover igjen. Sharemy3D skal ansette en salgsperson og en ny utvikler. Selskapet planlegger å hente ytterligere en million kroner fra investorer. Erfarne Halvor Helgo fra Opera Mediaworks har kommet inn som styreleder.
Anfinsen forteller at Sharemy3D har lært mye av prosessen de har vært gjennom. Blant annet skulle de ha startet kapitalinnhentingen tidligere.
– Vi visste at vi måtte hente penger, men så kom sommerferien og da var alt dødt. Det var to måneder det det var veldig vanskelig å få møter med investorer, forteller Anfinsen.
Han tror Sharemy3D også kunne brukt medieoppslagene mer aktivt i pengejakten.
– Vi burde vært hardere og mer konkret. Men det viktigste vi har lært, er å ha gode referansekunder. Vi fikk hele tiden spørsmål om hvor mange kunder vi hadde, hvordan inntektene var og hvor mye penger vi brukte. Vi hadde en god teknologi, men vi hadde ennå ikke funnet det store markedet, selv om vi så veldig mange interessante områder.
Nå forsøker de å begrense ressursene de bruker på nye funksjoner før de ser en reell pengeverdi i å utvikle funksjonen.
– Salg, salg, salg - det er fullt fokus på salg, sier Anfinsen.
Ingen fest
Anfinsen beskriver pengenøden denne høsten som stressende.
– Det var noen tøffe kvelder da vi satt på StartupLab til langt på natt. Da vi hadde landet investorpengene, skulle vi jo egentlig ha feiret, men det var egentlig bare å skanne og lagre dokumentene, og fortsette å jobbe.
Den unge gründeren har følt på et stort ansvar.
– Det ville vært grusomt å tape andres penger, uten å klare å gjennomføre det jeg hadde sagt jeg skulle gjennomføre, sier Anfinsen.
Sharemy3D har alle sine investorer samlet i miljøet på StartupLab. Dynamikken er tett og god, og de får støtte både i ansettelsesprosesser og andre spørsmål.
– Til slutt er det jo vi som bestemmer, men de kommer med råd.
– Ville det ha vært et nederlag for deg å dra tilbake til gutterommet å fortsette der?
– Det ville selvfølgelig vært en stor nedtur. Det er annerledes å sitte i et miljø og jobbe med andre, i stedet for å sovne foran PCen og våkne foran PCen. Og kanskje måtte jeg tatt en deltidsjobb for å få inntekter. Men man kan ikke jobbe deltid med et gründerprosjekt, hvis noen andre «gønner» på.
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Sean Percival er ukens gjest i Shifters podcast, og i denne episoden, får vi høre om livet hans før han kom til Norge.
–Vendepunktet kom da jeg 18 år gammel flyttet til Las Vegas. Mitt liv var ikke på vei noe sted. Jeg bodde hjemme og var «en taper», for å være helt ærlig, sier Percival.
Han er innom sin tid i MySpace og da han gründet et selskap som solgte barneklær på abonnement, men som til slutt gikk dukken.
Og han gir sine syn på Trump, forteller om da han spurte Sylvi Listhaug om mangfold uten å vite hvem hun var, og hvorfor han nå har flyttet til Norge og har et ønske om at vi skal ta igjen svenske startups.
Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster. Hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.