Torger Reve. Foto Kilian Munch.
Torger Reve. Foto Kilian Munch.

Økonomiprofessor Torger Reve om Fremtidsmanifestet: Prioriter insentiver for investorene, dropp Oljefondet

Publisert Sist oppdatert

Tidligere rektor og nå professor Torger Reve ved BI er en av dem som likte det han så i Fremtidsmanifestet fra norske gründere. Men han er ikke i tvil om hva som er viktigst.

– Det er ikke alle forslagene som er like realistiske. Første prioritet bør være de som handler om rammebetingelser for investorer i oppstartsselskaper, sier Reve til Shifter, om de 12 kravene fra ledende norske gründere.

Han mener Norge bør innføre skatteinsentiver for investorer, etter britisk modell, der man får fradrag når man setter pengene i oppstartsselskaper. Som tidligere foreslått av Venturekapitalforeningen og Foreningen for innovasjonsselskaper i en rapport tidligere i år.

– For meg er dette aller viktigst. Det er her skoen trykker mest, siden Norge har en svakhet her i forhold til andre land, mener Reve.

Nei til Oljefondet

Reve mener imidlertid det er urealistisk å sette av to prosent av oljefondet til investeringer i vekstselskaper og startups.

– Dette reiser en helt annen diskusjon, om vi skal åpner opp for alle de 10.000 forskjellige andre formålene som oljefondet foreslås brukt til. Som sykehus, eldre, veier - ja, alle ønsker egentlig å ta noe av oljefondet, sier Reve.

Han mener at oljefondet er spesielt utsatt for innhogg nå, siden det allerede trengs for å få regjeringens budsjetter til å gå i hop.

Ja til Superfond

Han tror på den annen side at et 10 milliarders superfond over ti år er en god idé, fotrinnsvis med private penger.

– Men finnes det gode investeringscase til så mye penger?

– Ja, men det må gjøres kommersielt, ikke bare drysses ut. Det må ligge profesjonelle vurderinger bak. Det beste er om det er privat kapital. Investerer man med "andres penger" (skattepengene), kan det være fristende å være slapp i vurderingene, tror Reve.

Han mener en endring i insentivene for å investere i vekstselskaper og startups vil gjøre at det strømmer mer privat kapital inn, og at det vil være mulig å bygge opp et slikt fond.

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned den nye Shifter-podcasten der Johan Brand i Kahoot forteller mer om lederskiftet. Men også om mye annet du kanskje ikke visste om Kahoot, slik som kunstnerkarrieren, lederstilen, garderobeprat i Amerika, etc etc.