The Future Group nedbemanner: Skylder på "årsaker utenfor deres kontroll"
Selskapet bak "Lost in Time" varsler permitteringer, og viser til forhold som ligger "utenfor deres kontroll". Nå blir de forsinket i den nye satsingen i Midt-Østen.
På et allmøte denne uka informerte ledelsen i selskapet, som blant annet står bak teknologien til TV Norges "Lost in Time", at 14 av selskapets rundt 100 ansatte vil bli permittert.
-- Forarbeidet til "Lost in Time"-produksjonen er allerede godt i gang, men på grunn av forhold som ligger utenfor vår kontroll, har vi opplevd forsinkelser vedrørende finansieringen av selve subsidieringen av produksjonen. Dette har naturlig nok implikasjoner for tidsplanen for Lost in Time-produksjonen, som igjen dessverre har medført at vi har måttet varsle noen ansatte om permitteringer, opplyser corporate communication manager, Nils Gjerstad, til Shifter.
Krevende oppstart
Det har vært en krevende start på den storstilte TV-tech-satsingen. Det begynte så lovende. Shifter skrev om selskapet i november i 2016, da selskapet nylig hadde avsluttet en emisjonsrunde og hentet 20 millioner USD fra 25 investorer. De skal totalt ha hentet 42 millioner USD siden oppstarten og har blant annet Kjell Inge Røkke, Johan H. Andresen jr. og John Fredriksen på eiersiden.
Da programkonseptet ble lansert på TV Norge, var det store tekniske problemer, som i sin tur førte til at programmet ble tatt av lufta for å fikse feilene. Etter et par uker var de tilbake og fullførte sesongen. Det er imidlertid ikke varslet noen sesong 2 av "Lost in Time", og på nettsiden til selskapet står det følgende:
"Det er for øyeblikket ikke bestemt om det kommer en sesong 2, men følg med på Facebook siden vår for mer informasjon om eventuelle fremtidige sesonger."
-- Vi kan ikke annonsere noen eventuelle norske produksjoner før kanalene eller mediene selv har gått ut med noe, svarer Gjerstad, på spørsmål om det blir mer "Lost in Time" på norsk jord.
"Lost in Time" i Dubai
The Future Group solgte i fjor "Lost in Time"-konseptet til TV Dubai, som skulle vise det i 22 land i Midt-Østen og Nord-Afrika. Det er der det nå blir forsinkelser.
-- Der vil flere millioner få tilgang til vår sosiale underholdningsplattform som hører med Lost in Time, og vil bidra til en ny inntektsstrøm for selskapet, sier Gjerstad.
-- Det virker jo litt kryptisk og mystisk dette med «årsaker utenfor The Future Group», det kan jo skape unødvendige spekulasjoner. Hvorfor kan dere ikke bare si konkret hva det dreier seg om?
-- Vi ønsker ikke utdype dette svaret mer, kommenterer Gjerstad.
-- Forsinkelsen i finansieringen det er snakk om, er dette knyttet til eventuell konflikt rundt eller avvikling av avtalen i Dubai eller vanskeligheter rundt andre avtaler?
-- Nei. Det er ingen konflikt knyttet til avtalen om produksjon av Lost in Time for Midt Østen. Det er kun produksjon av TV-programmet som blir forsinket grunnet årsaker utenfor The Future Group.
-- Hvor mye anslår dere at dere blir forsinket som følge av dette?
-- Vi estimerer at vi går i studio rett etter sommeren, slik at produksjonen av Lost in Time for Dubai TV kun forsinkes med noen måneder.
"I prosesser med internasjonale aktører"
-- Har det oppstått et likviditetsproblem som kan føre til at dere ikke klarer å håndtere de løpende kostnadene, som igjen kan gjøre det vanskeligere med videre drift?
-- Vi er et selskap i sterk ekspansjon og har nå lykkes med å sikre selskapet første steg av finansieringen. Vi er i flere interessante prosesser med investorer både i inn- og utland for å sikre selskapets neste planlagte finansieringsrunde. Styret og ledelsen har stor tro på at selskapet vil få en langsiktig finansieringsløsning på plass, kommenterer Gjerstad.
Han forteller at selskapet er i det han kaller "prosesser med internasjonale aktører", knyttet til salg av teknologien og underholdningskonseptet.
Fakturerte 18,7 millioner
Selskapets gründere har tidligere fått oppmerksomhet i forbindelse med at de hentet ut 18,7 millioner kroner av bedriften på to år, samtidig som driftsunderskuddet var på 28 millioner kroner i 2015
DN skrev at store deler av underskuddet kom som et resultat av at sentrale personer i selskapet hadde fakturert The Future Group millionbeløp gjennom sine personlige selskaper, og henviste til regnskapene.
Jens Petter Høili og Bård Anders Kasin skulle gjennom sine holdingselskap ha fakturert The Future Group 3,1 og 3,5 millioner kroner hver de to første årene selskapet var i drift. Finansdirektør Roar Skogvoll skulle ha fakturert 3,4 millioner kroner.
Høili mente den gang at kompensasjonsnivået kunne forsvares.
– Ja, det er forsvart av styre og generalforsamling. Vi er godt voksne mennesker. Vi kan ta jobb et annet sted og tjene mye mer, sa han til DN, og hevdet at mye av pengene ble reinvestert i selskapet.
– Man jobber ikke gratis. Vi jobbet uten godtgjørelse en stund, men etter hvert som selskapet har bygd seg opp penger, så har man hatt normal lønn med tanke på rollen man har, sa medgründer Bård Anders Kasin.