Spark NTNU merker stor pågang av studenter med nye ideer. Shifter var med da de beste fikk lære skalering på Manhattan.
Annonse
Det er en spent gjeng med student-gründere fra NTNU på tech-inkubatoren Qlabs i New York. Selv om “The Annual Spark Pitching Competition” er en intern konkurranse, er det første gangen mange av de unge gründerne skal pitche foran et dommerpanel og et publikum de ikke kjenner.
Jon Zwaig (25) og Aurora Mornings er første par ut, med en "Internet of things"-vekkerklokke som kan vekke deg med en kopp kaffe og varme på badegulvet. Så følger Transporter X og bildedelingsappen Daycloud. Det er imidlertid Ole C. Loftesnes (25) og teamet i Smart Cylinders, et system for overvåking av propangass, som til slutt går av med seieren.
Annonse
– En skummel, men god erfaring å ha med seg, sier Loftesnes. Han syntes det var spesielt givende å få såpass gode tilbakemeldinger på noe han brenner for.
Gründerbølge
Gruppa som besøker New York er en del av en stadig kraftigere bølge av unge NTNU-studenter som ønsker å bli gründere. Masterprogrammet i entreprenørskap (Entreprenørskolen) har opplevd en økning på hele 186 prosent de siste fem årene, og det fortsetter å øke. Oljenedturen får sin del av “æren” for boosten til entreprenørstudiene. En oljebransje som er opptatt av å kutte kostnader, løper ikke lenger ned dørene hos NTNU på jakten etter talent.
Annonse
Teamet i Spark NTNU forteller om stor pågang av studenter som ønsker hjelp til nettverk, kontorlokaler og veiledning. Siden organisasjonen ble etablert for 3 år siden, har de veiledet 250 studentbedrifter. Nå har de plukket ut de flinkeste til å bli med til New York.
Studentene får testet ut sine ideer på en amerikansk jury. Og dommerne, tech-entreprenørene Mohan Hassan og Arber Rubi, hevder de er imponert over nivået og spår en spennende framtid for norsk teknologi. Veilederne fra NTNU som følger med på turen til New York er imidlertid litt mer kritiske.
Annonse
– Vi ser at studentene ofte har en tendens til å tenke litt for smått, derfor ønsker vi å utvide horisontene deres, sier Trine Høstmark Solhaug, leder i Spark NTNU, organisasjonen som hjelper studentgründerne med nettverk, lokaler og veiledning.
Leder i Spark NTNU, Trine Høstmark Solhaug håper at turen New York kan være en eye-opener for de norske studentene, en tidlig påminnelse om at det finnes en verden utenfor Norge.
Annonse
New York foran Silicon Valley
Ikke minst ble New York foretrukket foran Silicon Valley. I løpet av 2016 har det som kjent blitt startet to norske akseleratorprogram i New York - det ene i regi av Innovasjon Norge og ERA, det andre Tapads “The Propeller Program”. Med nye opptaksrunder i år vil det bety en permanent tilstedeværelsen av norske startups i New York.
– New York har et fremvoksende og spennende "startup community", og det var derfor vi valgte å legge turen hit, sier Solhaug.
I løpet av den fem dager lange turen får de en hurtiggjennomgang av mulighetene byen har å tilby norske gründerne. Studentene knytter kontakter, og de ser hvilke industrier som er mest fremtredende. Programmet er tettpakket med besøk hos akseleratorer og inkubatorer, men det bærer selvfølgelig også innom det “trønderske flaggskipet” Tapad.
For hardware-interesserte NTNU-studenter er innføringen hos New Lab i Brooklyn trolig noe av det gjeveste. Det er et "coworking space" for hardware-bedrifter, et tverrfaglig initiativ hvor man har mulighet til å bygge prototyper. Ettersom NTNU-studenter sender inn flere og flere hardware-ideer og antallet rene app-ideer har sunket, er dette interessant for flere Trondheims-aktører.
Lærerikt
– De fem dagene her har lært meg mer om business enn et halvt år i Trondheim, sier Martin Digernes, gründer av Transporter X.
Han beskriver møtene og foredragene som “utrolig bra”.
– Samtidig må vi ikke glemme hvor vi kommer fra. Det viktigste jeg har lært, er at man bør ”naile” ting hjemme, før man kan skalere det i utlandet. Det nytter ikke bare å møte opp her og tro at investorene kaster penger etter deg, fastslår han.
Tidligere NTNU-student Kristoffer Lande er en av dem som reiste til Silicon Valley i fjor med den fremgangsrike bildedelingsappen Gobi. Denne gangen var han med til New York som mentor.
– Vi var med i Spark-programmet og fikk god hjelp, både gjennom mentortjenester og Applab-programmet. Vi valgte Silicon Valley fordi vi ønsker å tilegne oss kunnskap fra selskaper som har gjort det vi prøver å gjøre tidligere. Dette finner vi verken i Norge eller New York, ettersom de fleste store sosiale nettverkene har hovedkontor i Silicon Valley.
New York vs Silicon Valley
I Landes øyne vil både New York og Silicon Valley kunne være til stor hjelp for norske startups.
– Det de burde tenke på først er hva de vil ha ut av oppholdet, og eventuelt hvilke inkubatorer/akselleratorprogrammer de vil være en del av.
NTNU student-gründerne har imidlertid ikke tenkt så langt ennå.
– Vi har ambisjoner om å gå inn i det amerikanske markedet når vi har fått etablert oss i Europa. Ellers er det for tidlig å si noe om New York eller Silicon Valley er riktig sted å starte, sier Loftesnes i Smart Cylinders.
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Hør også vår seneste podcast med bok-tech-gründer Anders Storbraten i Pulsereads. Han møtte veggen hos den mektige bokbransjen da han ville lage «Spotify for bøker», men nå har han brukt lærdommen fra nedturen til å utvikle «Facebook for bøker», der lesehester kan få betalt for å anbefale bøker til andre. I podcasten får vi høre om den tøffe veien frem til lanseringen, og hvordan han i toppidretten og den internasjonale finansbransjen lærte seg å jobbe hardt og ikke gi seg. Ellers: Om hvilke bøker han selv liker. Om søvnløse netter. Om kjipe forsinkelser. Om hvorfor norske selskaper ikke bør bruke tid på å jakte funding i Silicon Valley. Om hvordan det er å brenne egen formue for å bygge en startup. Og forøvrig en påstand underveis om at det kan lønne seg å være født sent på året, for å gjøre det godt som gründer.
Hør hele podcasten med Anders Storbråten på Shifter. Last ned podcasten i iTunes / Podcaster på iphonen eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter».